– Jeg tror folk begynner å forstå at folk ikke bare våkner opp en dag og bestemmer seg for å bli flyktning. Du blir tvunget til det av skremmende hendelser, sier Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger. Her er han under en pressekonferanse sammen med statsminister Jonas Gahr Støre i Norge denne uka.

FN:

– Riktig at krisen i Ukraina får mest oppmerksomhet akkurat nå

Men det er ekstremt viktig at vi ikke overser andre kriser, understreker FNs høykommissær for flytkninger, Filippo Grandi.

Krigen i Ukraina og den påfølgende flyktningstrømmen er på alles lepper om dagen og preger nettsidene til både norske og internasjonale medier. Og det med rette, ifølge FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi.

– Jeg tror ikke vi skal bli hverken overrasket eller lei oss for at krisen i Ukraina får mye oppmerksomhet, for det er akkurat det den trenger akkurat nå, sier Grandi til Bistandsaktuelt.

– Tenk om dette ble møtt med likegyldighet, det ville vært helt forferdelig. Så at oppmerksomheten er rettet mot Ukraina en stund nå, er helt normalt, legger han til.

Høykommissæren var i Norge tirsdag for å møte statsminister Jonas Gahr Støre, utenriksminister Anniken Huitfeldt og justisminister Emilie Enger Mehl om situasjonen i Ukraina. I tillegg deltok han i en paneldebatt på Institutt for fredsforskning (Prio) og møtte norsk presse.

Og mens Grandi var her, passerte flyktningstrømmen fra Ukraina to millioner mennesker.

Må ikke gå på bekostning av andre

Selv om krigen i Ukraina er den mest presserende krisen verden står overfor akkurat nå, er det ekstremt viktig at vi ikke overser andre kriser, understreker Grandi.

– Jeg hadde planlagt en tur til Afghanistan i nær fremtid, og den kommer jeg til å gjennomføre. Jeg tror det er viktig å fortsette å håndtere og rette oppmerksomhet også mot situasjonen i Afghanistan, Etiopia, Sahel, Venezuela, Jemen, Sentral-Amerika, Syria, listen min er lang, sier Grandi.

Til tross for den store oppmerksomheten rundt Ukraina, er ikke høykommissæren særlig bekymret.

– Vi snakker om en stor geopolitisk krise som får enorme implikasjoner ikke bare for Europa, men også globalt. Og det at den får mye oppmerksomhet, betyr ikke at det må gå på bekostning av andre situasjoner, særlig når det gjelder ressurser som allokeres til humanitære reaksjoner, slår høykommissæren fast.

På pressekonferansen tirsdag ettermiddag understreket statsminister Jonas Gahr Støre at hjelpen til Ukraina ikke skal gå ut over støtten til andre områder.

Regjeringen gir inntil to milliarder norske kroner til humanitær innsats i Ukraina, blant annet 350 millioner kroner til Røde Kors' arbeid i landet.

Det mest ekstreme scenarioet

Filippo Grandi mener at det vi ser i Ukraina nå, er skremmende.

– Det som gjør situasjonen i Ukraina unik, er størrelsen og hastigheten. I begynnelsen trodde vi kanskje at vi hadde sett noe lignende før, som for eksempel under Balkan-krigen, men dette har overgått alt. Det er definitiv den største og raskeste flyktningbevegelsen vi har sett siden andre verdenskrig. Det er nesten utrolig.

– Da vi diskuterte beredskapsplaner og mulige scenarioer, var dette det mest ekstreme. Vi tenkte nesten at det ikke kunne skje fordi det er for stort å tenke på. Så det som foregår nå, er skremmende, sier han.

Potensielt øyeåpnende

– Jeg tror Europa står mer samlet som følge av dette, og det kan kanskje påvirke den bitre europeiske debatten om hvor mange flyktninger som skal tas imot hvor, i en positiv retning.

På spørsmål om hva det er som gjør at akkurat denne krisen vil skape presedens, svarer Grandi at folk nå ser en tydeligere sammenheng mellom krig og flukt.

– Når folk ankommer kysten av Europa, er denne korrelasjonen tapt. Vi er klar over at det skjer, men det er ikke like synlig for folk flest. Nå er det så tydelig fordi man følger med på det i sanntid.

Han trekker linjer til Afghanistan etter at Taliban tok over makten i fjor sommer, da tusenvis av mennesker forsøkte å ta seg ut av landet fra flyplassen i Kabul.

– Det er ikke helt sammenlignbart, selvfølgelig, men jeg tror folk begynner å forstå at folk ikke bare våkner opp en dag og bestemmer seg for å bli flyktning. Du blir tvunget til det av skremmende hendelser, sier Grandi.

Han håper krigen i Ukraina også åpner øynene til folk.

– Hvis jeg hadde vært en europeisk leder i dag, ville jeg vært mer oppmerksom på dette, særlig fordi europeiske ledere har slitt så mye med flyktningspørsmålet etter krisen i 2015. De er redde for at populistene og høyresiden skal si at «hvis dere slipper inn folk, vil alle miste jobbene sine». Nå kan de ta til motmæle og si «se, folk trenger tilflukt».

Powered by Labrador CMS