Polen er blant landene som får skryt av FN for å ha etablert et omfattende mottaksapparat for ukrainske flyktninger. Landet har per tirsdag 1. mars mottatt 280.000 flyktninger, og antallet øker raskt.

FN: Vi er på vei mot århundrets største flyktningkrise i Europa

Europa går mot sin største flyktningkrise i dette århundret, anslår FNs høykommissær for flyktninger tirsdag. – 660.000 flyktninger har reist fra Ukraina til naboland i løpet av de siste seks dagene, sier talsperson Shabia Mantoo.

Publisert Oppdatert

Ifølge UNHCR-representanten øker antallet flyktninger nå voldsomt fra dag til dag.

– Med denne hastigheten ser situasjonen ut til å bli Europas største flyktningkrise dette århundret, sier Mantoo.

FN anslo mandag at antall flyktninger vil komme opp i 4 millioner i løpet av de kommende ukene.

Det betyr i så fall at det er den største masseforflytningen av mennesker i Europa siden krigene på Balkan.

Polen har mottatt 280.000

Krigsflyktningene har blant annet tatt seg fram til Polen, Ungarn, Moldova og Romania.

FN-talsmenn gir nabolandene skryt for å ha stilt opp med en rask og effektiv beredskap for mottak av flyktninger.

280.000 flyktninger har allerede ankommet Polen, 94.000 til Ungarn, nærmere 40.000 til Moldova, 34.000 til Romania og 30.000 til Slovakia og noen titusener til andre europeiske land. Et betydelig antall, særlig fra utbryterrepublkikkene i øst, har også kommet til Russland.

Statsminister Jonas Gahr Støre har tidligere lovet at Norge vil ta sin del av ansvaret for å ta imot flyktninger.

De første ukrainske flyktningene til Norge ankom mandag, skriver Dagbladet som har møtt flyktninger på akuttmottaket i Råde i Viken. Mottakssenteret har 650 senger klare til å ta imot flyktninger, mens kapasiteten vil kunne økes til å ta imot 1000.

Vil gi opphold i inntil tre år

Søndag møttes EUs innenriksministre for å diskutere koordinerte grep for å håndtere den stadig økende flyktningstrømmen. – I dette historiske øyeblikket er vi nødt til å ta den rette beslutningen, sa Belgias migrasjonsminister Sammy Mahdi etter møtet.

Ukrainere med biometriske pass slipper allerede inn i EU-land og Schengen-området uten visum og kan i utgangspunktet bli i opptil tre måneder. Nå diskuterer EU-landene å gi ukrainske flyktninger en beskyttelsesstatus som gir dem rett til å bo og jobbe i EU i tre år.

– Et stort flertall av ministrene var for å gjøre dette raskt, sier Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin.

EUs innenrikskommissær Ylva Johansson sier at medlemslandene må være klare til å tilby opphold utover de tre månedene, og at de må forberede seg på at det potensielt kan komme millioner av flyktninger fra Ukraina.

Siden Norge er del av Schengen-samarbeidet, kan ukrainere i utgangspunktet også reise visumfritt til Norge.

Lang ventetid

Langs flere av grensestasjonene ut av Ukraina har det bygget seg opp lange køer. Den amerikanske ambassaden i Kyiv skriver på Twitter at ventetidene for å komme seg over til Polen og Moldova som oftest er over 24 timer.

– Hvis reisende som forlater Ukraina, har muligheten anbefaler vi at de endrer ruten og drar til kontrollstasjonene ved grensen til Slovakia, Romania og Ungarn, skriver ambassaden, som også har delt en liste over ventetiden ved en rekke grensestasjoner.

Kortest ventetid er det i Slemence på grensen til Slovakia (4 timer) og Lonya på grensen til Ungarn (5 timer).

Situasjonen blir stadig vanskeligere inne i Ukraina. Redd Barna, som har jobbet i Ukraina har nå stanset sitt arbeid mens kampene pågår.

"Vi vil gjenoppta arbeidet når situasjonen er trygg for våre ansatte, partnere og de lokalsamfunnene vi opererer i. I mellomtiden jobber vi gjennom våre partnere for å nå de barna som trenger det, i de mest utsatte områdene i Øst-Ukraina.", skriver organisasjonen på sine nettsider.

Powered by Labrador CMS