Blokka hvor Sergey og Anya bodde frem til Russlands invasjon av Ukraina er truffet av en artellerigranat. Sist uke var psykologekteparet hjemom for å hente klær. Så langt har Russlands krigføring ødelagt infrastruktur for 100 milliarder amerikanske dollar, ifølge FNs utviklingsprogram.

Sergey og Anya dro tilbake for å hente klær – slik ser hjemmet deres ut nå

Psykolog-ekteparet, som selv er traume-eksperter, var heldigvis ikke hjemme da en artillerigranat traff blokka de kalte et hjem. Ekteparet har nå forlatt Kharkiv, men før de forlot hjembyen fikk Sergey og Anya se de enorme ødeleggelsene. – Jeg greide ikke å holde tårene tilbake, sier Anya.

Publisert Oppdatert

– Det er fryktelig her nå. Det blir verre for hver dag, skrev Sergey Krasin på Messenger da Bistandsaktuelt chattet med ham for snart tre uker siden.

Sammen med kona Anya, leide han en leilighet i sjette etasje i en boligblokk i utkanten av Kharkiv – en av byene som har vært utsatt for svært harde angrep etter Russlands invasjon. Ofte kommer rakettene uten varsel og store deler av byen ligger nå i ruiner. Putins styrker har angrepet med vakuumbomber, og Human Rights Watch hevder å ha bildebevis for bruk av klasevåpen, som er forbudt i henhold til Geneve-konvensjonen.

Sergey fortalte den gang at ekteparet stadig måtte søke ly i kjelleren, men etter at Bistandsaktuelt snakket med ham sist, har alt bare blitt verre.

– Et sjokk

Sergey og Anya hadde søkt tilflukt hos venner i en annen del av Kharkiv og var heldigvis ikke hjemme da en artillerigranat traff etasjen hvor deres leilighet lå. Da de var hjemom for å hente klær sist uke kunne ekteparet se de enorme ødeleggelsene.

Flere leiligheter var fullstendig smadret, deres egen var delvis ødelagt.

– Det var et sjokk. Jeg greide ikke å holde tårene tilbake, sier Anya Krasina.

Hun forteller at de bare turte å være inne i leiligheten en kort stund, og forteller at de glemte en illeluktende søppelpose i oppgangen da de i hui og hast kom seg. Hun vet det er en bagatell, at det blir lite å vende tilbake til når marerittet en gang er over.

– I vår gate var ikke én eneste bygning uskadet. Hadde vi vært hjemme kunne vi blitt drept. Vi ble reddet av at det ikke lenger var varme eller strøm i blokka. Det var en av årsakene til at vi flyttet inn hos et vennepar i en annen bydel.

Jobber selv for traumatiserte

Krasin-ekteparet er begge psykologer. Han leder Ukrainas forbund for barne- og familiepsykologer, hun leder International Child Development Programme Ukraine (ICDP), et program som jobber for å hjelpe omsorgspersoner til traumatiserte barn – utviklet av to norske psykologer. Arbeidet får støtte over det norske bistandsbudsjettet

ICDP har veiledningsprogram over hele verden. Nicoletta Armstrong er ICDPs internasjonale leder og bosatt i London.

– ICDP greide å opprettholde sitt arbeid under covid-pandemien ved bruk av ulike nett-plattformer. Men nå, under Russlands krigføring mot Ukraina, er det blitt svært vanskelig. Det som skjer i Ukraina er hjerteskjærende, sier Armstrong.

Anya Krasina forteller at hun fortsatt opprettholder kontakten med ICDP-veiledere over hele Ukraina, tross Russlands brutale krigføring.

– Vi kommuniserer på Facebook, Telegram, Viber og WhatsApp. Hver morgen tekster vi for å høre hvordan det går, om alle er i live. Nå arbeider vi med å lage en støttegruppe for foreldre på nett, forteller Anya.

Psykolog med traumer?

Anya Krasina forteller at den verste opplevelse skjedde allerede andre dag av krigen. Hun og mannen dro for å handle. En rakett slo ned like ved dem.

– Hele bakken ristet, folk skrek og ble hysteriske. Jeg var helt nummen av redsel. For å lindre stress har jeg forsøkt å gjøre pusteøvelser. Det har hjulpet litt. Men da bombe- og luftangrepene ble intensivert klarte jeg ikke å sove, forteller hun.

Da ekteparet fikk se den utbombede leiligheten bestemte de seg for å forlate Kharkiv.

– Å se hjemmet helt ødelagt gjorde at vi bestemte oss for å dra, sier Sergey.

Han forteller at de først kom seg til byen Poltava, hvor ble de i to døgn, før de fikk skyss videre til Tserkasy, en by sentralt i Ukraina – hvor det foreløpig er relativt rolig.

– Heldigvis har vi venner i Tsjerkasy som ville ta imot oss.

Sergey forteller at det fortsatt er varer i butikkene, men at det er utsolgt for mat som kan lagres. Nå prøver ekteparet å finne et sted å bo, men Sergey forteller at det er vanskelig fordi byen er full av intern-flyktninger.

– Vi kjenner på redsel her også, med unntakstilstand, portforbud og frykt for flyangrep.

Sergey og Anna er internflyktninger fra den delen av Donbas-regionen som ble overtatt av russisk-støttede separatister i 2014. Anya sier det er hardt, å for andre gang, måtte bære det traumet en krig er.

– Dette påvirker selvfølgelig også meg, emosjonelt. Men jeg er fortsatt optimist, og har troen på at dette vil ta slutt, sier hun.

Powered by Labrador CMS