I fem dager reiste Zoryana, ektemannen og deres seks år gamle datter Nika fra Kyiv. På grensen til Polen måtte de ta farvel med Nikas far – fordi menn mellom 18-60 år ikke får lov til å forlate Ukraina nå. Nå reiser mor og datter videre mot Warsawa, men de vet ikke hvor ferden ender.

Zoryana (35) og datteren Nika (6) fra Kyiv:

– Vi våknet til lyden av knust glass

KORKZOVA, POLEN (BISTANDSAKTUELT): Tusenvis av flyktninger har krysset grensen til Polen de siste dagene. På et mottakssenter i Korczova i Polen prøver Zoryana (35) og datteren Nika (6) å finne veien videre.

Publisert Oppdatert

Over en million mennesker har så langt flyktet fra Ukraina, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Mer enn halvparten har kommet Polen, men denne første bølgen av mennesker på flukt er bare starten, ifølge UNHCR.

FNs flyktningorganisasjon anslår at så mange som ti millioner mennesker kan komme til å forlate Ukraina dersom krigen fortsetter.

I en ankomsthall i Korkzowa, en by fem kilometer fra grensen til Ukraina, ankommer buss etter buss med ukrainere som har forlatt hjemstedet. I lange rekker står familier – for det meste kvinner, barn og eldre menn. De prøver å finne transport videre.

Zoryana (35) har flyktet med familien fra Kyiv. Hun og Svitlana (44) – og hennes to døtre, Sophia (13) og Sonia (16) – kikker etter en buss som kan ta dem til Warsawa. Zoryanas datter Nika (6) sitter på morens koffert og gnir armene over skuldrene.

Det er kaldt i Korkzowa denne mars-kvelden.

Reisen fra Kyiv var på over 600 kilometer og tok fem dager.

Zoryana (35 år) til høyre ser på bilde av boligblokken Svitlana (44 år) bodde. Da boligblokken ble truffet av en granat pakket hun og flyktet med Nika (6 år).

– Vi våknet opp til lyden av knust glass.

Zoryana (35) drar opp mobilen av lomma og viser leilighetskomplekset hvor hun og datteren bodde. Veggen er flerret av og balkongen i leiligheten under er sprengt bort. Veggene på bygget har flere store hull.

– Vi ble livredde og pakket koffertene tidlig søndag morgen, sier Zoryana til Bistandsaktuelt.

Tok farvel

I den store ankomsthallen i Korczova registreres flyktningene, før de prøver å finne en buss som kan ta dem videre inn i Polen. Noen vil til Warsawa, andre til Krakow. Private sjåfører tilbyr også skyss til polske storbyer eller andre europeiske land.

Siden søndag har Zoryana og familien vært på flukt. Ektemannen kjørte henne og datteren, i en annen bil satt Svitlana og ektemannen og deres to døtre Sophia og Sonia.

På grensen måtte de ta farvel med barnas to fedre. Ingen menn mellom 18-60 år har lov til å forlate Ukraina.

– Vi gråt. Vi elsker dem jo, sier Svitlana.

Det kommer stadig nye busser. Sophia (13) og Sonja (16) løper for å sjekke om en av bussene går til Warsawa.

– Vi vil dra herfra så fort vi kan.

600 sivile drept

Busser med flyktinger strømmer til mottakssenteret utenfor grensebyen Korczowa i Polen. Av de mange som kommer venter på å reise videre inn i Polen er seks år gamle Nika (i rosa) og hennes mor Svitlana (helt til venstre). Neste stopp Warsawa.

Hver dag siden Russlands invasjon har mennesker strømmet over grensen til Polen. Den vanligste fluktruten er via Medyka, en grenseovergang 30 km øst for Korczowa.

En politimann deler ut kosedyr til barna på mottakssenteret i Korczowa.

I Kyiv foregår det harde kamphandlinger, og situasjonen har ytterligere spisset seg siden Zoryana og familien forlot Ukrainas hovedstad. Ifølge Kyiv Indendent har over 600 sivile blitt drept som følge av Russlands invasjon.

Russiske tropper har truffet sykehus, skoler og barnehager. Boligene til helt vanlige ukrainere har blitt smadret.

– Dette er en krig

På mottakssenteret er det blitt mørkt, men menneskestrømmen har ingen ende.

– Hva føler dere om den situasjonen i Ukraina nå?

– Dette er ingen spesialoperasjon, det er krig. Russlands krig, sier Zoryana.

– Mange har dødd. Barn. Små barn. Små, små barn, fortsetter Svitlana.

Det blir stille. De rister på hodet.

Forbi suser enda en buss. Sonja og Sophia kommer løpende – de har funnet bussen til Warsawa. Zoryana tar datteren på armen og løper bort. Etter mye frem og tilbake får de plass. Zoryana stopper opp før hun går inn bussdøra.

– At flere land i verden støtter Ukraina gir det oss styrke. Når vi vet at andre land står sammen med oss gir det et håp. Det trenger vi nå.

Minst en million mennesker har forlatt Ukraina etter Russlands invasjon. Buss etter buss med flyktninger ankommer mottakssenteret utenfor grensebyen Korczowa i Polen. Få vet hvor veien bærer videre
Powered by Labrador CMS