FNs fredsbevarende styrke griper inn under en demonstrasjon utenfor FN-bygningen i Goma i Den demokratiske republikken Kongo.
FNs fredsbevarende styrke griper inn under en demonstrasjon utenfor FN-bygningen i Goma i Den demokratiske republikken Kongo.

Voldelige protester mot FN-styrken i Kongo

Det har vært voldelige demonstrasjoner mot FN-styrken Monusco i Den demokratiske republikken Kongo. Til nå har tolv sivile og tre medlemmer av den fredsbevarende FN-styrken mistet livet i forbindelse med demonstrasjonene, opplyser landets myndigheter.

Publisert Sist oppdatert

Demonstrasjonene kommer i kjølvannet av anklager om at FN-styrken Monusco ikke har klart å beskytte sivile mot vold fra en militsgruppe, som har herjet i årevis, skriver nyhetsbyrået Reuters.

FN bekrefter at én soldat og to politifolk fra den fredsbevarende styrken ble drept ved FN-basen i Butembo i provinsen North Kivu. Ytterligere én person fra FN-styrken ble såret da «voldelige angripere stjal våpen fra kongolesisk politi» og skjøt mot FN-personell, opplyser organisasjonen.

Ønsker ikke FN-styrken

– De bruker tåregass mot oss fordi vi snakker høyt om at Monusco ikke hjelper oss. De har vært i Kongo i 22 år, men ingenting fungerer, sier Anselme Musimbwa, som er en av demonstrantene, til BBC.

En annen demonstrant, Jack Sinzahera, er tydelig på at han ikke ønsker FN-styrken i Kongo:

– Vi har vårt eget politi som vil ta vare på vår sikkerhet og eiendom, vi vil ikke ha noe med Monusco å gjøre.

Les også: Kongo vil auksjonere bort regnskog til oljeselskaper: – Vår prioritet er ikke å redde planeten

Granskes

FNs visetalsperson Farhan Haq sier opplysninger om sivile ofre skal granskes. Disse inkluderer meldinger om at FN-soldater skjøt og drepte sivile.

Farhan Haq forteller at flere hundre personer har gått til angrep på FN-baser i Goma og flere andre steder i North Kivu, øst i Kongo.

– Mobben kastet stein og bensinbomber, brøt seg inn på basene og plyndret og vandaliserte dem og tente på anleggene, sier Haq.

FN-styrken forsøker å dempe gemyttene, men volden ser ikke ut til å ha tatt slutt.

I tillegg var det minst fire hendelser der boligene til Monusco-personell ble angrepet, forteller Haq.

Kongolesisk politi sier minst seks mennesker ble drept i Goma mandag, mens åtte sivile er drept i Butembo. Tidligere har en regjeringstalsperson sagt at minst fem personer ble drept og femti såret frem til mandag.

Misnøye

Demonstrantene krever at FN-styrken må gjøre mer for å stanse volden i regionen.

I Goma avfyrte sikkerhetsstyrkene varselskudd mot demonstrantene for å stoppe angrepene ved basen, ifølge Patrick Muyaya, talsperson for Kongos regjering. Det er ikke klart hvordan demonstrantene ble drept.

Hundrevis av demonstranter sperret veier og ropte slagord mot FN før de trengte seg inn i FN-styrken Monusco sitt hovedkvarter i Goma mandag. Mens uroen pågikk, ble FN-soldatene hentet ut av basen med helikoptre mens sikkerhetsstyrkene brukte tåregass for å drive inntrengerne tilbake.

Monusco er en av verdens største fredsbevarende styrker, men har blitt kritisert øst i Kongo for at de ikke har klart å stoppe angrep som stadig krever sivile liv. Flere enn 120 væpnede grupper er aktive i området.

Powered by Labrador CMS