Silvenia Luc holder opp et bilde av sønnen sin, Mackenson Pierre, som er én av 200 drepte i Haiti de siste ti dagene. Han ble drept i sammenstøt mellom gjenger i bydelen Cité Soleil i hovedstaden Port-au-Prince.

Gjengvolden i Haiti øker: Over 200 drept på ti dager

Over 200 personer er drept som følge av gjengvold de siste ti dagene i Haitis hovedstad Port-au-Prince. Over 3000 har flyktet fra bydelen der volden nå er verst.

Publisert Oppdatert

Tirsdag meldte FN at minst 471 personer enten er drept, skadd eller savnet etter sammenstøt mellom rivaliserende gjenger mellom 8. og 17. juli. Onsdag meldte den britiske kringkasteren at 209 av disse er drept, mens ytterligere 254 har fått skuddskader som følge av volden.

114 av de 209 drepte var gjengmedlemmer, mens resten var ikke tilknyttet gjengmiljøet, melder BBC.

Gjengvolden har økt i kjølvannet av drapet på Haitis president Jovenel Moïse i fjor, men har nådd katastrofale høyder i bydelen Cité Soleil i Port-au-Prince etter at det brøt ut kamper mellom to rivaliserende gjenger, G9 og G-Pèp.

Flyktet

De to gjengene kjemper om hvem som skal ha kontrollen i Cité Soleil, og går begge langt for å sikre seg seieren.

Over 3000 personer har flyktet fra hjemmene sine på grunn av volden i bydelen, melder FN.

140 hjem har blitt ødelagt eller påtent og brent ned.

– Det har også blitt meldt inn alvorlige tilfeller av seksuell vold mot kvinner og jenter, i tillegg blir gutter rekruttert til gjenger, heter det i en uttalelse fra FN.

Cité Soleil er en av de mest utsatte bydelene i Port-au-Prince. Behovet for humanitær hjelp og utvikling var enormt allerede før det seneste eskaleringen av gjengvolden.

Sovner til lyden av skudd

– Jeg legger meg og jeg våkner til lyden av skudd, forteller en ungdomsarbeider som bor i nabolaget Brooklyn i Cité Soleil.

Den unge mannen har skrevet en anonym tekst om forholdene i bydelen, som FN har publisert på sine nettsider.

– Selv om skytingen skremmer vettet av meg, prøver jeg å bruke den rytmiske lyden av skudd for å dysse meg selv i søvn. Det er den eneste måten jeg holder ut denne vanskelige tiden, forteller ungdomsarbeideren.

– Noen ganger kan man bruke musikk for å overdøve lyden av skytingene, men ikke når skytingen skjer nærme huset ditt, da er lyden av skuddene for høy.

Les også: Voldsomme sammenstøt mellom gjenger i Haiti

Klær henger til tørk ved skolen Institution Saint-Louis de Gonzague, som har blitt et tilfluktssted for mange etter økende gjengvold i Haitis hovedstat Port-au-Prince.

Matmangel

– Livet mitt er nå en runddans av frykt, stress og desperasjon. Jeg føler alltid på minst én av disse tingene, og jeg vil bare at det skal ta slutt, så jeg kan gå tilbake til mitt vanlige liv, forteller den unge mannen.

Han skriver at volden forårsaker en rekke problemer, blant annet mangel på mat og drikkevann. Mange går sultne, og de små mengdene drikkevann som er å oppdrive koster nå tre ganger så mye som før, forteller han.

– Vi har en hilsen på språket vårt, kreol: Når noen går ut av hjemmet sitt, sier vi at de skal være «pridan», eller forsiktig, men dette uttrykket har mistet all mening nå som livene våre er så farlige.

Hjelpepakker

De jevnlige skyteepisodene i bydelen hindrer livsviktige matvarer og drikkevann i å nå fram til befolkningen i Cité Soleil.

Verdens matvareprogram (WFP) og FNs barnefond (Unicef) har begynt å levere hjelpepakker direkte til de mest sårbare innbyggerne, både i Cité Soleil og i andre vanskeligstilte bydeler og nabolag i Port-au-Prince.

Det inkluderer hygieneprodukter og nok drikkevann til 20 000 personer over to dager. 780 barn har fått psykososial støtte gjennom aktiviteter og behandling.

Les også: Spørreundersøkelse fra Haiti: – Hjelpearbeiderne er som turister

Tilflukt på skole

Noen kilometer unna Cité Soleil ligger skolen Institution Saint-Louis de Gonzague, som etter voldsutbruddet har blitt tilfluktssted for barn og ungdommer.

Skolen er tom for elever da det er sommerferie, og den kristne lokalorganisasjonen Kizito har åpnet den for barn som trenger det.

– Situasjonen er ille der de er fra. Vi venter på å få mat til dem, men det vi får er ikke nok til alle barna, sier nonnen Rosemiline, som arbeider i Kizito, til Reuters.

Hundrevis har flyktet fra bydelen til skolen, og mange av dem hadde på seg skoleuniform da de forlot Cité Soleil for å overbevise gjenglederne at de bare var på vei til skolen da de dro.

Mange av barna er uten foreldrene sine, som ikke har klart å komme seg bort fra volden.

Håp

Situasjonen med gjengvold i Port-au-Prince har eskalert så mye at FNs sikkerhetsråd i forrige uke enstemmig vedtok å forby salg av enkelte våpen til Haiti.

Men ungdomsarbeideren som har skrevet om livet i Cité Soleil, velger å holde fast ved håpet.

– Arbeidet jeg gjør hjelper meg gjennom dette. Vi jobber med unge for å bygge vennskap og nettverk i samfunnet vårt. Mens kampene fortsetter rundt oss, arbeider vi mot et enkelt, men normalt liv, der du kan gå i gatene sammen med venner, finne en jobb eller starte din egen bedrift.

– Det har ikke vært mulig å gjøre noen av disse tingene den siste tiden.

Powered by Labrador CMS