Grete Faremo var statsråd i en rekke AP-regjeringer. Nå har hun sluttet som sjef i FN-organisasjonen UNOPS
Grete Faremo var statsråd i en rekke AP-regjeringer. Nå har hun sluttet som sjef i FN-organisasjonen UNOPS

– Jeg erkjenner mitt ansvar

Grete Faremo har sagt opp stillingen som direktør for FNs kontor for prosjekttjenester (UNOPS).

Publisert Sist oppdatert

Tidligere justisminister Grete Faremo skal ifølge New York Times ha sagt opp sin stilling som direktør for FNs kontor for prosjekttjenester (UNOPS), melder VG.

Det skjer etter den amerikanske avisens avsløringer om to FN-ansatte som forvaltet et fond som skal ha tapt 25 millioner dollar i verdi.

I et internt brev til kontorets ansatte, som avisa har fått tilgang på, skriver Faremo at «hun ikke kjenner til hele historien, men at det har skjedd på hennes vakt.»

– Jeg erkjenner mitt ansvar, og har besluttet å fratre, skriver Faremo i notatet som VG har fått tilgang til.

Dermed trekker hun seg med umiddelbar virkning. Denne avgjørelsen informerte hun, ifølge brevet, FNs generalsekretær António Guterres om på fredag.

Saken granskes

I en pressemelding fra april skriver UNOPS at de har igangsatt en omfattende prosess for å håndtere påstandene om uredelighet og feiladministrasjon, og varsler at ansvarlige personer vil holdes til ansvar.

– Fondet står i fare, men til dags dato har ingen midler gått tapt, står det i meldingen.

Faremo har en lang politisk karriere bak seg og var statsråd i en rekke regjeringer. Sist fra 2011 til 2013 som justisminister.

I en epost sendt ut fra generalsekretærens kontor søndag heter det at Guterres har akseptert at hun trekker seg med umiddelbar virkning. Den danske spesialrådgiveren Jens Wandel tar over etter Faremo fra og med mandag, inntil UNOPS har funnet en permanent erstatning.

61 millioner dollarIfølge avisa forvaltet kontoret 61 millioner dollar. Da Faremo tok over i 2014 skrev hun i en introduksjon til UNOPS at hun ville vekk fra det å være en stilltiende partner.

«Hidden champions»

Dokumentet har tittelen «Hidden champions – smart solutions to impossible challenges».

FN-kontoret hadde da tatt vare på titalls millioner dollar i overskudd fra betalinger fra andre deler i FN-apparatet, ifølge New York Times.

Faremo og hennes nestkommanderende, ukraineren Vitalij Vanshelboim, skal ha tatt initiativ til å starte utlån av penger, som en bank, for å finansiere prosjekter i utviklingsland.

I juli 2020 slo revisorene alarm og skrev at de var av den oppfatning at UNOPS ikke fulgte en trygg og transparent metode når de valgte partnere.

I fjor kom det fram at revisorene antok at kontoret ville tape 22 millioner dollar knyttet til et byggeprosjekt i Ghana som en britisk forretningsmann sto bak. Ifølge hans advokater refinansierer imidlertid selskapet nå lånene som ble gitt og opplyser «at ingen penger har gått tapt».

Powered by Labrador CMS