- Kuttene i Storbritannias bistand kommer på et svært uheldig tidspunkt. Jenter og kvinners tilgang til seksuelle og reproduktive helsetjenester er allerede kraftig svekket i mange land, ikke minst som følge pandemien. Foto: Espen Røst, Bistandsaktuelt

Ulstein: – Britiske kutt kommer på svært uheldig tidspunkt

Norge er bekymret over konsekvensene av Boris Johnsons bistandskutt. Bekymringen er særlig knyttet til at redusert bistand vil kunne svekke internasjonalt arbeid for seksuell og reproduktiv helse.

Publisert

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein er tydelig i sin kritikk av den konservative britiske regjeringen.

- Det er svært beklagelig at Storbritannia vil redusere sin bistand fra 0,7 til 0,5 prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI). Pandemien har gått aller verst utover de mest sårbare i de fattigste landene. Storbritannias kutt vil svekke arbeidet i hardt rammede land, som grunnet pandemien har fått forsterket behov for bistand knyttet til blant annet helse, utdanning og matsikkerhet, uttalte Ulstein da han sist uke svarte på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Trine Skei Grande (V).

Les mer: Svar på spørsmål om Storbritannias bistandskutt

Grande hadde spurt om Norge nå ville utfordre Storbritannias på samme måte som vi tidligere utfordret USA da de gjorde dramatiske kutt i støtten til seksuelle og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR), og om Norge kunne bidra til å dempe virkningene av slike kutt.

- Kan få alvorlige konsekvenser

Utviklingsministeren mener det er særlig bekymringsfullt at Storbritannias bistandskutt omfatter reduksjon i støtten til seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR). Han viser til at landet tradisjonelt har vært en meget stor giver på dette området.

- Kuttene vil kunne få alvorlige og omfattende konsekvenser for kvinner og jenter. Norge har gitt tydelig uttrykk for sin bekymring overfor britiske myndigheter, svarte han.

På spørsmål fra Bistandsaktuelt om hvordan denne kritikken er formidlet opplyser Utenriksdepartementet at bekymringen ble uttrykt i et bilateralt møte på embetsnivå 19. april.

Tema for møtet mellom Norge og Storbritannia var global helse. Under møtet ble det vist til at Norge ser fram til et fortsatt fokus på dette området og trakk fram bekymringer for kutt i midler til SRHR grunnet ventet bistandskutt i Storbritannia.

Grande håper på økt FN-støtte

- Det er godt å se at utviklingsministeren også er bekymret for britenes kutt. Vi kan ikke dekke inn Boris Johnsons kutt alene, men jeg håper at vi bidrar til å styrke, ikke svekke FNs befolkningsfond, UNFPA i statsbudsjettet til høsten, sier Grande i en kommentar.

Ulstein sa i sitt svar til Grande at den betydelige reduksjonen i støtten til UNFPA Supplies, verdens største oppkjøper av prevensjonsmidler med offentlige midler, er alvorlig.

- Kuttene i Storbritannias bistand kommer på et svært uheldig tidspunkt. Jenter og kvinners tilgang til seksuelle og reproduktive helsetjenester er allerede kraftig svekket i mange land, ikke minst som følge pandemien. Verdens helseorganisasjon (WHO) har blant annet anslått at forsyningene av prevensjon er blitt forhindret i sju av ti land som følge av pandemien, opplyste Ulstein.

- Vil ikke kunne kompensere fullt ut

Han lovet at Norge skulle fortsette å være blant de største giverne til FNs befolkningsfond UNFPA, herunder også en viktig bidragsyter til UNFPA Supplies, som spiller en helt sentral rolle for resultater innen global helse.

- Nivået på den norske støtten er under vurdering, men Norge vil ikke kunne kompensere for den omfattende reduksjonen i støtte som Storbritannia nå gjennomfører. Norge økte i sin tid støtten da USA reduserte sine bevilgninger, svarte Ulstein.

Les mer om konsekvensene av Storbritannias kutt:

Kommentar Tor-Hugne Olsen, Sex og Politikk: Dramatiske britiske kutt rammer særlig likestilling

Powered by Labrador CMS