Informasjon om prevensjon er med på å hindre uønskede graviditeter blant unge jenter, mener vestlige helseeksperter. Men i noen land er det svært omstridt. Bildet viser seksualundervisning i et av Kenyas største slumområder, Kibera i Nairobi.

Statssekretær om konservativ helsemotstand i FN:

– Unge jenter er taperne

Mens verden sliter med å nå FN-målene for bekjempelse av hiv/aids, må verdens ledende helseorganisasjoner kjempe en parallell kamp mot konservative krefter som hindrer tiltak innen seksuell helse. – Taperne er unge jenter som blir uønsket gravide, sier UD-statssekretær.

Publisert Oppdatert

mVerdens helseorganisasjon (WHO) har nylig laget et utkast til handlingsplan mot hiv/aids, hepatitt og andre seksuelt overførbare sykdommer for perioden fram til 2030. Men forslagene møter motstand fra land med et restriktivt konservativt syn på opplysningsarbeid knyttet til seksuell og reproduktiv helse. Blant disse er arabiske land, Russland og katolske.

Det er nettstedet Devex som omtaler utfordringene Verdens helseorganisasjon (WHO) og andre globale helseaktører møter i sitt arbeid for å nå globale helsemål. I diskusjonen om den nye handlingsplanen er det terminologi som «helhetlig seksualundervisning» («comprehensive sexuality education»), «kjønnsidentitet» («gender identity») og «kjønnsmangfold» («gender diversity») som skaper konflikter.

Land med et konservativt syn på seksualmoral og helseinformasjon ønsker å fjerne uttrykkene fra teksten. Devex siterer en representant fra Oman som sier at ordbruken «ikke tjener noe formål og at de er høyst kulturelt sensitive». Representanten mener at slik ordbruk bare vil lede til økt diskriminering og stigma.

Russland er også på skeptikernes side og mener at det er viktigere å fremme «tradisjonelle familieverdier» enn seksualundervisning hvis målet er å redusere overføring av hiv og seksuelt overførbare infeksjoner.

– Kjente motsetninger

– Dette er kjente motsetninger i det globale arbeidet med seksuell og reproduktiv helse og mot hiv/aids, sier statssekretær i Utenriksdepartementet Bjørg Sandkjær til Bistandsaktuelt.

Bjørg Sandkjær, statssekretær i Utenriksdepartementet.

Hun forteller at Vatikanstaten (som har observatørstatus i FN, red.anm.), Russland og enkelte andre østeuropeiske land samt medlemsland i Organisasjonen av islamske stater (OIC) og noen afrikanske land ofte er de som fremmer mer konservative standpunkter enn de som Norge og andre vestlige land står for.

– Under Trump-administrasjonen så var jo også USA med på noe av dette, for eksempel med å stoppe finansiering av prevensjonsmidler til distribusjon i utviklingsland. Men nå, etter at Biden overtok, er jo USA tilbake på samme linje som Norge og andre likesinnede land, sier Sandkjær.

Sp-statssekretæren mener at konfliktene på dette området er et betydelig hinder for et effektivt arbeid for å nå FNs mål knyttet til hiv/aids og seksuelt overførbare sykdommer.

– I FN-sammenheng er problemet ganske stort. For eksempel har vi sett det i møtene i FNs befolkningskommisjon. Vanligvis vil man jo i slike sammenhenger klare å bli enige om en felles slutterklæring, men på de siste møtene har det ikke vært mulig.

– Taperne er unge jenter

Sandkjær mener at problemene på toppnivå også vil ha konkrete utslag for vanlig mennesker på grasrota i utviklingsland.

– Taperne er unge jenter som blir uønsket gravide, som burde ha fått tilgang til både prevensjon og helseinformasjon. I neste omgang blir de kanskje tvunget til å slutte på skolen, noe som vil gi begrense deres valgmuligheter og gi dem varige problemer seinere i livet, sier hun.

Også Asia Russell, generalsekretær i organisasjonen Health GAP som særlig arbeider med hiv/aids-bekjempelse er klar på at motstanden mot helseopplysning, prevensjon og seksuell toleranse har en kostnad.

– Det er trist at enkelte regjeringer, som burde brukt tida på å avkriminalisere lover som rammer folk med hiv, i stedet velger å kaste bort tid på å prøve å sette munnkurv på WHO, sier hun til Devex.

Styret i Verdens helseorganisasjon er enige om å fortsette diskusjonene om utkastet til handlingsplan, som skal vedtas på organisasjonens 75. generalforsamling i mai.

Powered by Labrador CMS