Denne uken fikk statsminister Erna Solberg overlevert en ny rapport om næringslivet og bærekraftig innsats for verdens hav av Lise Kingo i United Nations Global Compact (t.v). Foto: SMK
Denne uken fikk statsminister Erna Solberg overlevert en ny rapport om næringslivet og bærekraftig innsats for verdens hav av Lise Kingo i United Nations Global Compact (t.v). Foto: SMK

UN Global Compact starter Norges-kontor

FNs initiativ for bærekraftig næringsliv, UN Global Compact, etablerer seg i Norge. – Næringslivet vil spille en nøkkelrolle i arbeidet med å nå FNs bærekraftsmål, sier Kim Gabrielli som er ansatt som direktør for den norske armen av FN-intiativet.

Publisert

Fra 1. september skal Kim Gabrielli lede den nyopprettede norske armen av FNs initiativ for bærekraftig næringsliv.

Gabrielli har 12 års erfaring fra internasjonalt samarbeid, fra blant annet UNICEF, Norges idrettsforbund og Røde Kors.
- UN Global Compacts nye styre og sekretariat i Norge, vil løfte engasjementet og bygge bærekraftskompetanse i norsk næringsliv, sier han til Bistandsaktuelt.

10 000 bedrifter med

UN Global Compact har i dag rundt 10 000 medlemsbedrifter i 159 land. 115 norske bedrifter er allerede medlemmer av UN Global Compact, det dreier seg om alt fra giganter som Telenor og Equinor til små og mellomstore bedrifter. De norske medlemsbedriftene betaler kontingent for deltakelse i initiativet og det bidrar til å finansiere det norske kontoret

- Men hvorfor trenger vi egentlig et eget UN Compact- kontor i Norge?

- Det har aldri vært viktigere med et bærekraftig næringsliv enn det er nå. Det gjelder internasjonalt og det gjelder i Norge. Vi skal være en drivkraft i å få norske virksomheter i både offentlig og privat sektor til å sette bærekraft på agendaen, ta lederskap på bærekraftsmålene, og skape et fora for deling av kunnskap og erfaring. UN Global Compact Norge skal være en smidig nettverksorganisasjon for samarbeid på tvers. Vi er derfor helt avhengig av tett og godt samarbeid med bedrifter, investorer og andre aktører, sier Gabrielli.

Den påtroppende direktøren forklarer at det han har en klar målsetting om å få flere norske bedrifter med på FN-initiativet.

- Vi har 115 norske bedrifter som medlemmer nå, men vi håper etter hvert å få med mange flere bedrifter fra hele landet. Det gjelder både bedrifter som jobber internasjonalt og de som har sin virksomhet først og fremst i Norge.

Han forteller at UN Global Compact i Danmark og Sverige har nesten tre ganger så mange medlemsbedrifter som i Norge.

- UN Global Compact har mye å tilby bedrifter når det gjelder å konkretisere bærekraft i egen virksomhet og i ulike bransjer. Derfor håper vi at flere vil engasjere seg i initiativet når vi nå etablerer oss i Norge.

- Nøkkelrolle

Gabrielli understreker at næringslivet vil spille en nøkkelrolle i arbeidet med å nå FNs bærekraftsmål.

- Jeg har sett fra bærekraftssamarbeidene vi har drevet fram i Unicef hvor viktig det er å få med næringslivet med på laget. Vi ser at bedriftene er genuint opptatt av bærekraft og hvordan de konkret kan bidra. Før tenkte man kanskje først og fremst på omdømme, men det har endret seg. Så i en tid hvor verden og Norge trenger et bærekraftig næringsliv mer enn noen gang før, så er det et privilegium for meg å få lov til å være med å bidra, sier han.Powered by Labrador CMS