Louise Krüger og Benedicte Tobiassen er Bistandsaktuelsts nye journalister.

To nye journalister til Bistandsaktuelt

Bistandsaktuelt styrker redaksjonen med to unge kvinner. Louise Krüger kommer fra NRK, men har i tillegg bakgrunn fra VG og en indisk lokalavis. Benedicte Tobiassen har bakgrunn fra Morgenbladet og Dagbladet, er arabisk-talende med Midtøsten som spesialfelt.

Publisert Oppdatert

Fra 1. februar er begge de to nyansatte journalistene i gang i sine vikariater.

Louise Krüger (30) jobber for tiden som journalist og researcher for Lindmo-redaksjonen i NRK. Sin journalistiske erfaring har hun først og fremst fra VG og som nettjournalist i NRK.

I 2012 tok hun en master i sosialantropologi fra Universitetet i Edinburgh, og under feltarbeidet reiste Krüger til Sør-India for å skrive om kvinnelige surfere og kjønnspolitikk.

Under studiene i Edinburgh dro Louise Krüger også til Chios i Hellas. Her jobbet hun som frivillig for Dråpen i havet. Det var da tanken om å begynne med journalistikk dukket opp.

– Mange frivillige gjorde en god jobb, men ønsket om å dokumentere gikk noen ganger for langt. For eksempel når det ble tatt bilder av flyktninger som ankom i båter, uten at de ble spurt. Det er fint å sørge for oppmerksomhet rundt en viktig sak, men i prosessen ble etikken glemt. Opplevelsene rundt dette i Hellas førte til en kronikk i Aftenposten som skapte mye debatt, og jeg bestemte meg for å studere journalistikk, forteller Krüger.

Jobbet i indisk avis

Samtidig med journaliststudiet tok hun en master i sosialantropologi, der hun skrev om kvinnelige journalisters rolle i media i Telangana Today, en lokalavis i Hyderabad i India. Hun jobbet i avisa i fem måneder.

– Å bli kastet rett inn i en avisredaksjon i India var selvfølgelig utfordrende, men også helt fantastisk. Tempoet var høyt, men dette er en av de morsomste arbeidserfaringene jeg har hatt.

Etter oppholdet i India, gikk veien videre til NRKs nyhetsavdeling, og etter hvert til VG+ og VG helg.

– Her skrev jeg lengre saker med fokus på å formidle viktige historier. Jeg er opptatt av, og nysgjerrig på mennesker og deres historier. Dette, og min erfaring med digital historiefortelling, kommer jeg til å ta med meg inn i Bistandsaktuelt, sier Krüger som har vært lengre perioder i India, Tanzania, Argentina og Indonesia.

Bor i Libanon

Benedicte Tobiassen (32) har bakgrunn fra Universitas, Dagbladet og Morgenbladet, og har en master i Midtøstenstudier med arabisk fra Universitetet i Oslo.

Hun skal skrive for Bistandsaktuelt fra Libanon. I februar i fjor flyttet hun til Beirut sammen med samboer Kyrre Lien, som er frilans-korrespondent for VG i Midtøsten. Derfra har de begge arbeidet som journalister.

– Hva brakte deg inn i journalistikken?

– Jeg har alltid likt å skrive, men da jeg så NRKs korrespondent Odd Karsten Tveits reportasjer fra Midtøsten på tv, fikk jeg øynene opp for journalistikken og Midtøsten som region. Det gjorde at jeg oppsøkte en gratisavis om kultur som het GRUS, og skrev for dem etter videregående.

I 2019 flyttet hun til Oslo og begynte etter hvert i studentavisa Universitas, der hun jobbet i tre år ved siden av studiene. I løpet av denne tiden reiste hun blant annet på en reportasjereise til Rwanda. Et av prosjektene var å spore opp kaffeplantasjen der kaffen hun drakk på studentkafeen kom fra.

– Mitt møte med bransjen ble litt todelt. Jeg følte mange var mer opptatt av at de var journalister, og å skryte av det, enn av journalistikken, sier Tobiassen, som i stedet valgte å fokusere på å lære språk og fordype seg i områdestudiene.

Tobiassen har bodd i både Syria og Jordan i forbindelse med studier. I studietiden var hun med på å bygge opp det Fritt Ord-støttede nettstedet Levanten.no. Hun skriver også fagartikler om Syria og Libanon i Store norske leksikon, og er nå fagansvarlig for disse landene.

Benedicte Tobiassen gleder seg over å være en del av teamet i Bistandsaktuelt.

– Bistandsaktuelt har mange flinke korrespondenter i afrikanske land, men det er lite dekning på bakken i Midtøsten. Mye av bistandsmidlene går hit og det er viktig å belyse hvordan de brukes. Men også hvordan utviklingen i regionen er.

Tobiassen har studert standardarabisk og snakker levantinsk dialekt, men møter av og til på lokale varianter hun sliter med å forstå.

– Noen ganger må jeg ha med tolk for å få med meg nyansene. Men jeg tror det er viktig at man som journalist kan språket litt. Da åpner folk seg mer. De føler at du bryr deg siden du har forsøkt å lære språket.

Det som har gjort mest inntrykk på henne i Midtøsten, er den enorme gjestfriheten hun er blitt møtt med.

– Også tilsynelatende skumle jihadister, var svært vennlige og inviterte både på te og middag. Jeg innså at de var vanlige folk de og, sier Tobiassen.

– Dynamikk

Ansvarlig redaktør i Bistandsaktuelt, Elisabeth Onsum, er godt fornøyd med rekrutteringen.

– Jeg er veldig glad for at vi har fått disse to dyktige damene med på laget. De er svært kompetente, og jeg tror de vil tilføre et annet journalistisk blikk og et bredere kildeutvalg

Sammen med det gode stoffet som lages av erfarne journalister innen utviklingsfeltet, kommer det til å skape en fin dynamikk i tilbudet ut til leserne våre. Med Benedicte Tobiassen i i Beirut, styrker vi dessuten tilstedeværelsen i en viktig region der det også brukes mye bistandspenger, understreker Elisabeth Onsum.

Powered by Labrador CMS