USAs president Donald Trump under et møte med israels statsminister Benjamin Netanyahu på World Economic Forum i Davos i Sveits, 25. januar 2018. Den amerikanske presidenten vakte igjen oppsikt, denne gang med sine uttalelser om palestinske myndigheter. Foto: Tom Brenner / The New York Times / NTB Scanpix
USAs president Donald Trump under et møte med israels statsminister Benjamin Netanyahu på World Economic Forum i Davos i Sveits, 25. januar 2018. Den amerikanske presidenten vakte igjen oppsikt, denne gang med sine uttalelser om palestinske myndigheter. Foto: Tom Brenner / The New York Times / NTB Scanpix

Palestina: Kritiserer Trumps bistandskutt

En rekke organisasjoner går hardt ut mot USAs beslutning om å kutte i bistanden til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

Publisert

21 ledende hjelpe- og menneskerettsorganisasjoner, blant dem Amnesty International og Redd Barna-alliansen, har skrevet brev til utenriksminister Rex Tillerson og advarer mot at USAs beslutning om å holde tilbake 500 millioner kroner i støtte til UNRWA vil få «forferdelige konsekvenser».

Amerikansk UD opplyste tirsdag at de heller ikke vil oppfylle løftet de ga i desember, om å bidra med nærmere 350 millioner kroner i ekstraordinær matvarehjelp til sivilbefolkningen på Vestbredden og Gazastripen.

– Vi er dypt bekymret over de humanitære konsekvensene denne beslutningen vil få for livsnødvendig støtte til barn, kvinner og menn i Jordan, Libanon, Syria og på Vestbredden og Gazastripen, heter det i brevet fra organisasjonene.

– Manglende respekt

Trump ankom torsdag Davos for å delta på Verdens økonomiske forum (WEF), og den første han gikk i møte med, var Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Før møtet kommenterte han bistandskuttet til de palestinske flyktningene.

– De viste oss manglende respekt da de i forrige uke ikke ville tillate at vår flotte visepresident besøkte dem, sa Trump.

Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad i desember, til tross for at Øst-Jerusalem ifølge FN er ulovlig okkupert, fikk palestinernes president Mahmoud Abbas til å avlyste et planlagt besøk av Mike Pence.

– Vi gir dem hundrevis av millioner. De får ikke penger dersom de ikke setter seg ned og forhandler om fred, la Trump til.

Alarmert

– Vi er særlig alarmert over at denne beslutningen om å holde tilbake humanitærhjelp til sivile ikke bygger på en vurdering av behov, men at den er ment å straffe palestinske politiske ledere og tvinge dem til å komme med innrømmelser, heter det i brevet fra organisasjonene.

Rundt 5,3 millioner palestinere lever i dag som flyktninger. USA har vært den største bidragsyteren til UNRWA siden 1949. USAs beslutning om å kutte bistanden har høstet sterk kritikk og advarsler fra en rekke hold.

– Det påvirker den regionale sikkerhetssituasjonen på et tidspunkt hvor Midtøsten står overfor stor risiko og flere trusler, spesielt faren for ytterligere radikalisering, advarer UNRWAs leder Pierre Krähenbühl.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) frykter også følgene og tok opp saken under sitt besøk i Washington tidligere i måneden.

– Jeg er svært bekymret for de humanitære konsekvensene av at UNRWA underfinansieres, sa hun tirsdag.

Powered by Labrador CMS