Regjeringen ønsker å bruke norske erfaringer med likestilling globalt. Bildet er fra kvinnedagen 8. mars markering på Youngstorget i Oslo.

Brende med ambisiøs likestillingssatsing

Utenriksminister Børge Brende (H) vil gi likestilling og styrking av kvinners rettigheter større plass i utenriks- og utviklingspolitikken. Men det blir ingen nye penger på bordet før neste statsbudsjett legges frem.

Publisert

Fredag lanserte Brende en ny handlingsplan som skal bidra til å styrke kvinners stilling verden over. Den har fått tittelen «Frihet, makt og muligheter».

– Jeg er stolt over å legge fram en ambisiøs handlingsplan for kvinners rettigheter. Gamle spørsmål krever nye svar, og vi ønsker å modernisere måten vi jobber med likestilling på, sier Brende i en pressemelding.

– Holder ikke med plan

Men det følger ingen ekstra bevilling med planen - før neste budsjett, bekreftet Brende under lanseringen. Departementet viser til at det i bistandsbudsjettet allerede finnes en kvinnebevilgning på i underkant av 300 millioner i året. Det er knyttet spenning til hvor mye regjeringen vil legge i potten for likestillingssatsingen i neste statsbudsjett som legges frem i oktober. Brende ville ikke røpe dette under lanseringen, naturlig nok.

- Jeg vil ikke sitte å være en festbrems heller. Men realiteten er at vi er på et punkt hvor man fra veldig mange lands politikere sier vi må gjøre noe – men det følges ikke opp. Det hjelper ikke å vedta lover om likestilling om man ikke gjør noe for å sette det ut i livet, kommenterer leder for paraplyorganisasjonen FOKUS, Gro Lindstad.

Høyt på agendaen

Den nye handlingsplanen prioriterer innsats for jenters utdanning, kvinners politiske og økonomiske deltakelse, bekjempelse av vold og fremme av seksuell og reproduktiv helse. Disse områdene er avgjørende for at jenter og kvinner skal ha frihet, makt og mulighet til å forme sitt eget liv, skriver utenriksdepartementet.

- Å realisere kvinners rettigheter er et mål i seg selv, og en drivkraft for utvikling og demokrati. Det er derfor med rette at FNs bærekraftsmål setter likestilling høyt på den internasjonale dagsordenen. Dette skal vi følge opp. Norge er et foregangsland for likestilling, og vår legitimitet gir oss mulighet til å innta en lederrolle globalt, sier utenriksminister Brende.

Han kalte Norge en “supermakt når det gjelder likestilling”.

Ut i verden

Som et ledd i handlingsplanen lanseres programmet «Likestilling for utvikling» (Like - (laik)). Gjennom Like vil Norge tilby faglig samarbeid for en mer effektiv bistand på likestillingsområdet

- Norge har betydelig kompetanse og erfaring på likestilling i praksis. Jeg har derfor tatt initiativ til å etablere en pådrivergruppe for global likestilling med deltakere fra næringsliv, akademia, sivilt samfunn og partene i arbeidslivet. Slik styrker vi det norske likestillingslaget, sier utenriksminister Brende.

Menn styrer

For det er langt å gå, spesielt når det gjelder hvem som har sitter i lederposisjoner og som har politisk makt.

Statistikken over antallet kvinner helt på toppen i politikken er nedslående likestillingsnytt – 11 kvinnelige statssjefer og 10 kvinnelige regjeringssjefer i verden, viser den siste opptellingen fra FN-organisasjonen UN Women i august i fjor.

Kun 22,6 prosent av verdens parlamentarikere kvinner. Rwanda er det landet som har verdens høyeste andel kvinner i nasjonalforsamlingen – her er over 63 prosent av politikerne kvinner.

- Nå starter jobben

En av de store seierne når det gjelder kvinners rettigheter, mener Lindstad er utdanning.

- Det gjør at kvinner blir synlige i flere og flere deler av samfunnslivet. Utdanning er selve nøkkelen til deltakelse, sier Lindstad.

Hun mener den nye handlingsplanen fra regjeringen lover godt – om planene blir realisert og frykter ikke at det er en ny plan som ender i en skuff.

- Vi har store forventninger. Det er mange løfter som skal innfries i perioden 2016 til 2020.

Powered by Labrador CMS