Køene var store da valglokalene åpnet i Tanzania søndag morgen.
Køene var store da valglokalene åpnet i Tanzania søndag morgen.

Valghelg i samarbeidsland

Tre mottakerland for norsk bistand har avholdt valg: Tett løp i presidentvalg i Tanzania. Valgseier til komiker i Guatemala. Fredelig presidentvalg i Haiti.

Publisert

Tanzanias innbyggere gikk til valgurnene søndag, men hvem som blir landets nye president er først klart ut i neste uke.

Søndagens valg på ny president og nasjonalforsamling var på forhånd spådd som det jevneste løpet i landets historie. For første gang på flere tiår står det regjerende revolusjonspartiet Chama Cha Mapinduzi over for en reell utfordrer. CCM har hatt makten siden landets uavhengighet for 54 år siden.
Flere tusen mennesker sto tålmodig i kø fra grytidlig søndag morgen for å avlegge stemme. Klokka 14 stengte valglokalene, og resultatet av valget er ventet innen tre dager.
Tidligere statsminister, 62 år gamle Edward Lowassa, som leder en koalisjon bestående av partiet Chadema og tre andre partier, er den som først og fremst utfordrer CCMs presidentkandidat, infrastrukturminister John Pombe Magufuli (55).
55-åringen fremheves som det foretrukne valget blant landets urbane middelklasse. Lowassa måtte gå av som statsminister i 2008 etter avsløringer om svindel. Han forble i partiet, men nådde ikke opp da CCM la fram sin liste over presidentkandidater tidligere i år. Lowassa uttalte at CCM er fullt av grådige politikere med diktatorambisjoner. Han forlot deretter partiet og gikk over til opposisjonspartiet Chadema.

Komisk i Guatemala

Komiker Jimmy Morales har erklært valgseier i Guatemala, etter å ha sikret seg et klart flertall i presidentvalget.
Da 78 prosent av valglokalene hadde rapportert inn sine resultater, hadde Morales fått 71 prosent av stemmene, mens tidligere førstedame Sandra Torres hadde en oppslutning på 29 prosent. Dermed erklærte Morales valgseier, og Torres aksepterte nederlaget.
Konservative Morales har liten politisk erfaring, men var likevel favoritt før valget. Han gikk seirende ut av den første valgrunden, men klarte ikke å sikre seg over 50 prosent av stemmene. Dermed ble det ytterligere en runde mellom ham og Sandra Torres.
Framgangen til Morales har vært oppsiktsvekkende, og følger nesten oppskriften til en av komikerens mest kjente karakterer – en bygdetulling som nesten blir president. Morales startet løpet med støtte fra kun 0,5 prosent i april, men han har gradvis sanket støtte fra velgere som har fått nok av korrupsjon blant etablerte politikere.
Valgprosessen har naturlig nok vært preget av kaoset rundt ekspresidenten Otto Pérez, som ble felt av en underslagsskandale og måtte gå av i starten av september.
Utfordreren Sandra Torres var gift med Álvaro Colom, som var president i Guatemala fra 2008 til 2012.
Alejandro Maldonado har vært konstituert som president siden Pérez trakk seg.

Fredelig presidentvalg i Haiti

Hele 54 kandidater stilte til valg i første runde av presidentvalget i Haiti søndag. Valget ble avviklet i fredelige former.
Da valglokalene stengte søndag kveld ble det slått fast at valgdeltakelsen hadde vært stor og at det ikke hadde vært noen alvorlige hendelser. Noe som gir håp om mer stabilitet i det fattige landet.
Sittende president Michel Martelly kan ikke stille til gjenvalg, og de 5,8 millioner registrerte velgerne har derfor valgt blant 54 kandidater.
Et så stor antall kandidater er imidlertid ikke et tegn på et fungerende demokrati, påpeker den haitiske økonomen Kesner Pharel. De aller fleste av kandidatene er ukjente for folk flest, og kun en håndfull av dem har lagt fram en politisk program under valgkampen.
– Den politiske debatten har vært tynn, og kandidatene har bare uttalt seg om generaliteter, sier Pharel.
En av de få kandidatene som har klart å utmerke seg litt, er Jude Celestin fra partiet LAPEH. Han tapte mot Martelly i andre runde av det omstridte valget i 2010 og er en av favorittene i årets valg. En annen som nevnes blant favorittene, er Maryse Narcisse fra partiet Fanmi Lavalas.
Haiti er det fattigste landet på den vestlige halvkule. Landet sliter fortsatt etter jordskjelvet i januar 2010, da mer enn 200.000 mennesker mistet livet og opptil 1,5 millioner andre mistet sine hjem.
Utenlandsk hjelp holder landet flytende, men fattigdom og vold dominerer dagliglivet. Politisk ustabilitet er ikke et ukjent fenomen i Haiti, men noen gode nyheter er det også: Folk har blitt spart for nye naturkatastrofer, og landets president Michel Martelly har ikke blitt forsøkt styrtet i opprør eller kupp.
Også store deler av nasjonalforsamlingen skal skiftes ut søndag, over tre år på overtid på grunn av en strid i senatet. De folkevalgtes mandat til å vedta lover utløp i januar, og Martelly har derfor styrt landet ved dekret siden. Dermed er det godt nytt at valget i det hele tatt arrangeres.
Resultatet av søndagens valg er ventet tidlig i november. Andre valgomgang skal etter planen holdes 27. desember, og den nyvalgte presidenten skal tas i ed 7. februar neste år.

Powered by Labrador CMS