Flere hundre nordmenn sendes hvert år ut i Norecs regi, blant annet hit, til Malawi. Foto: Ken Opprann

118 nordmenn er på Norec-utveksling. Nå hentes mange hjem.

Norec, tidligere Fredskorpset, trapper ned virksomheten etter korona-utbruddet.

Publisert

Samme uke som korona-utbruddet for alvor rammer Norge, er 118 nordmenn på Norec-utveksling i Afrika, Latin-Amerika og Asia. Mange har nå bedt om å få komme hjem, forteller kommunikasjonssjef Cathrine Ekehaug i Norec.

- Totalt er det 47 norske deltakere i utlandet som enten har kommet hjem, eller som drar hjem som følge av utbruddet. Fem kom hjem for en stund siden, fordi skolen de jobbet på ble stengt.

Betaler hjemreisen

Norec gir tilskudd til organisasjoner for at de skal kunne gjennomføre utvekslinger. Men de har ikke arbeidsgiveransvar for deltakerne.

Om deltakerne nå skal bli i landene de er i, eller om de skal flys hjem til Norge, er opp til arbeidsgiverne, deltakerne og partnerorganisasjonen i utlandet å avgjøre.

- Men vi finansierer hjemreise for alle som ønsker det, forteller Ekehaug.

- Det befinner seg også 97 utenlandske utvekslingsdeltakere her i landet, samtidig som Norge er ett av landene i verden med mest smitte. Er noen av dem redde og vil hjem?

- Nei, det har vi ikke fått informasjon om, svarer Ekehaug.

I tillegg til å finansiere utveksling, holder Norec også kurs for fremtidige deltakere. Denne uka ble et kurs i Colombia avbrutt som følge av korona-utbruddet.

Kurset var for deltakere som enten er fra Latin-Amerika og/eller skal på utveksling til Latin-Amerika.

- Det var fem medarbeidere fra Norec som holdt kurset. Én er kommet hjem, tre er på vei hjem, og én ble igjen for å sørge for at kursdeltakerne kommer seg dit de skal.

Fordel med Førde

Norec har ellers avlyst alle reiser og kurs ut april. De ansatte har hjemmekontor.

- Men virksomheten ligger ikke brakk. Vi jobber med å følge opp prosjekter og behandle søknader om fremtidige prosjekter, som vanlig. Forhåpentligvis vil ikke denne pandemien vare evig, og vi har et langsiktig perspektiv, sier Ekehaug.

Det er snart to år siden Norec flyttet fra Oslo til Førde. Under det pågående utbruddet har gamle Fredskorpset fått en uventet fordel av flyttingen, forteller Ekehaug.

- En åpenbar fordel er i alle fall at det kun er ett registrert tilfelle av koronasmitte i kommunen. Vi føler oss veldig trygge her, men følger selvsagt opp de forholdsreglene myndighetene anbefaler.

Powered by Labrador CMS