Anthony Fauci, hovedhelserådgiver for president Biden hadde gode nyheter da han snakket med Verdens helseorganisasjon torsdag - at USA igjen skulle bidra til organisasjonen og samtidig oppheve «munnkurvregelen». Foto: NTB
Anthony Fauci, hovedhelserådgiver for president Biden hadde gode nyheter da han snakket med Verdens helseorganisasjon torsdag - at USA igjen skulle bidra til organisasjonen og samtidig oppheve «munnkurvregelen». Foto: NTB

Biden vil fjerne «Gag Rule» – vil trolig bety kraftig økt støtte til kvinnehelse

Noe av det første Donald Trump gjorde da han ble president var å innføre «munnkurv-regelen». Det innebar store kutt i USAs støtte til bistandsorganisasjoner som gir prevensjonsveiledning og kan ha rammet millioner av kvinner. Nå vil president Biden vil oppheve bestemmelsen.

Publisert

Anthony Fauci, president Joe Bidens viktigste helserådgiver fortalte denne uka Verdens helseorganisasjon at «global gag rule» (også kjent som Mexico City Policy) vil trekkes tilbake om kort tid. Beslutningen er i tråd med den nye administrasjonens «forpliktelser til å beskytte kvinners helse og fremme likestilling«», ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Beslutningen vil trolig utløse flere milliarder kroner i økt støtte til kvinnehelseprosjekter i en rekke utviklingsland, blant annet til prevensjonsmidler og -informasjon, som i neste omgang blant annet vil kunne bidra til færre tenåringsjenter blir gravide.

- Vi merker oss med glede Faucis kommentar og har store forhåpninger til at president Biden vil oppheve Mexico City Policy, sier statssekretær Jens Frølich Holte (H) i Utenriksdepartementet til Bistandsaktuelt.

Glede

- Sex og Politikk er veldig glade for at det ser ut som den nye administrasjonen i USA vil fjerne den såkalte munnkurvregelen, som er et av de verste resultatene av Trump-administrasjonens styre, sier Tor-Hugne Olsen, daglig leder i organisasjonen Sex og Politikk til Bistandsaktuelt.

Sex og Politikk er en av mange organisasjoner som har arbeidet hardt internasjonalt for å kunne informere og iverksette tiltak knyttet til seksuell og reproduktiv helse.

- Vi kjemper sammen med våre søsterorganisasjoner i IPPF, ledet av Planned Parenthood Federation i USA, for at denne umenneskelige politikken ikke bare skal fjernes, men at den blir vanskeligere å gjeninnføre ved at det lages en lov mot framtidige munnkurvregler. Vi håper nå at forordninga er borte før fire-årsdagen for dens innføring, som er i helga, sier Olsen.

Skapte store problemer

Trump-administrasjonen innførte regelen for å hindre amerikansk økonomisk støtte til helseorganisasjoner som også informerer om muligheter for abort.

Regelen har kostet det internasjonale arbeidet for kvinners helse dyrt. En av de største kvinnehelseorganisasjonene, Marie Stopes International, mistet 300 millioner kroner i året i støtte.

Organisasjonen anslår selv at munnkurvregelen har ført til rundt 6 millioner uønskede svangerskap og 20 000 mødredødsfall i de fire årene Trump regjerte.

Norge økte støtten

Munnkurvregelen har fått mye oppmerksomhet de siste tre-fire årene, og har ført til økonomiske innstramninger i viktig internasjonalt helsearbeid. Programmer for familieplanlegging og prevensjon er noe av det som har blitt skadelidende.

Tidligere hadde dette arbeidet et samlet omfang på rundt ni milliarder dollar, ifølge Reuters. Vestlige land, Norge inkludert, økte støtten til reproduktiv helse i perioden, men klarte ikke å fylle gapet.
Regelen, også kalt «Global gag rule» har imidlertid vært en gjenganger som har blitt avviklet av demokratene og gjeninnført av republikanske presidenter en rekke ganger, helt siden Ronald Reagans presidentperiode. Forskjellen er likevel at den har fått en strengere fortolkning og langt større implikasjoner under Trump-administrasjon.

Ikke nok

- Når president Biden nå etter planen fjerner Gag Rule ved en ny Executive Order neste uke er det egentlig bare toppen av et isfjell, som krever noe mer, sier Gro Lindstad, daglig leder i Forum for kvinner og utviklingsspørsmål (FOKUS).

Hun etterlyser en ny lov, som en gang for alle kan hindre flere slike tilbakeslag for internasjonalt helsearbeid.

Generalsekretær i CARE Norge, Kaj-Martin Georgsen mener Trumps Gag Rule har hindret kvinner informasjon, prevensjon og tilgang til trygg abort. - At Biden fjerner dette nå er ikke bare bra for de helsetjenestene som har mistet finansiering, det er også et signal om at USA igjen vil stå opp for kvinners rettigheter, sier Georgsen.

- Vi har sett flere eksempler på at bortfall av støtte til organisasjoner som jobber med abort også har gått ut over tilgangen på informasjon og prevensjon. Det har gitt flere og farligere aborter.

Powered by Labrador CMS