President Donald Trump følge republikansk tradisjon og kutter støtte til FNs befolkningsfond. Mange rådgivningsprogrammer vil måtte tåle store kutt.
President Donald Trump følge republikansk tradisjon og kutter støtte til FNs befolkningsfond. Mange rådgivningsprogrammer vil måtte tåle store kutt.

Norske organisasjoner refser USAs kutt i støtte til FN-fond

USA kutter den økonomiske støtten til FNs befolkningsfond. Beslutningen er dramatisk og truer kvinners liv og helse, mener de norske organisasjonene Sex og Politikk og Care.

Publisert

FNs befolkningsfond (UNFPA) er verdens største leverandør av prevensjonsmidler og driver helseprogram og informerer om familieplanlegging i mer enn 150 land og konfliktområder.

Men USA regner FN-organisasjonen blant organisasjoner som støtter eller bidrar til tvangssterilisering - eller at de bidrar til at kvinner blir presset til å ta abort. Slike organisasjoner vil ikke USA gi pengebidrag til, framgår det av begrunnelsen som er gitt av utenriksdepartementet i Washington.

– Kvinnefiendtlig vedtak

– Det er nå tydelig at Trump og hans team ikke kommer til å være en støttespiller for kvinners rett til å ha kontroll på sin egen kropp, sier generalsekretær i Care, Gry Larsen i en kommentar.

Støtten fra USA finansierte i hovedsak helsetjenester for mennesker rammet av humanitære kriser, deriblant tygge fødselstjenester for syriske flyktninger i den største flyktningleiren i Jordan.

800 kvinner dør hver dag i forbindelse med graviditet og fødsel. Å kutte støtte til dem som sørger for trygge fødsler, gjør at flere kvinner vil dø. Nærmere 50.000 syriske kvinner vil miste tilgang til trygge fødselstjenester i flyktningleirer i Jordan, advarer Larsen.

– Et slag i ansiktet

Dette er nok et slag i ansiktet for kvinner og ungdoms tilgang til reproduktive helsetjenester og prevensjonsmidler, sier Tor-Hugne Olsen, daglig leder i Sex og Politikk.

Avgjørelsen kommer i kjølvannet av den såkalte «munnkurvregelen» som Trump signerte første dag på jobben, den 23. januar. «Munnkurvregelen» forbyr organisasjoner utenfor USA som mottar støtte til helseprogram å bruke egne midler til arbeid knyttet til abort.

She Decides-initiativet, ledet av Nederland, Belgia, Danmark og Sverige, har søkt å mobilisere økt politisk og økonomisk støtte til seksuell og reproduktiv helse. Hensikten er å motvirke noe av effekten av USAs kutt.

Store konsekvenser

Dette viser en tydelig politikk om å innskrenke kvinners rettigheter og muligheter for å bestemme over egen kropp, sier Olsen.

Han hevder at en støtte på 70 millioner dollar - tilsvarende beløpet som USA nå har kuttet - kunne forhindret over 900 000 ufrivillige graviditeter, forebygget 295 000 utrygge aborter og forhindret over 2000 kvinner fra å dø som følge av svangerskap eller fødsel.

Pengekrana åpnes og lukkes

USAs forhold til til befolkningsfondet har tradisjon for å skifte fram og tilbake - ut fra hvilke partier som har sittet i regjeringsposisjon. Republikanske administrasjoner har tradisjonelt skrudd igjen pengekrana, mens den er blitt åpnet igjen av demokratiske.

Kuttet som nå er vedtatt dreier seg om 280 millioner kroner, penger som nå i stedet vil gå til det amerikanske direktoratet for internasjonal utvikling, som har en avdeling for familieplanlegging og reproduksjon.

Varslet kutt

The New York Times varslet kuttet tidligere i år. Avisen skrev den gang at Trump-administrasjonen har begynt gjennomgangen av flere internasjonale avtaler, for å vurdere hvem av dem USA eventuelt skal trekke seg fra.

Amerikansk UD viser denne gang spesielt til at FN-fondet samarbeider med kinesiske myndigheter, til tross for at Kina har hatt restriksjoner for hvor mange barn familier får lov å ha.

UNFPA skriver i en pressemelding at USAs beslutning er tatt på feilaktig grunnlag og at de ikke støtter tvangsabort eller ufrivillig sterilisering i Kina. De føyer til at støtten de har fått fra USA gjennom årene har bidratt til å redde titusener av mødre.

Trumps «America First» kan gi store kutt for FN

Powered by Labrador CMS