Slik ser prototypen av temperaturmåleren ut. Boksen inneholder batteri, GPS og sender informasjonen via en tekstmelding. Termometeret er festet til boksen med en ledning.

Norsk firma vil forutse epidemier, men trenger investorer

Tenk deg at når du "tar tempen" blir info om resultat og sted sendt til en database. Og så tenk deg at alle i et land gjorde det samme. Da er vi på vei til å forutse epidemier, mener to innovatører.

Publisert

En viktig årsak til at store epidemier bryter ut – er at informasjonen om "fare på ferde" har nådd ut for sent.

For hvordan skal myndighetenes helsevesen raskt få vite at det i en liten avkrok i nabolandet kanskje er i ferd med å blusse opp ebola-smitte – helst i god tid før det utvikler seg til noe mer alvorlig?

To norske kloke hoder har kanskje funnet løsningen: Medisinstudent Ayyat Khan på Universitetet i Oslo og dataingeniør Arsham Zarei har utviklet det de mener er en helt spesiell temperaturmåler.

Farlige smittsomme infeksjonssykdommer har én ting til felles: feber. Dette er samtidig nøkkelen til å kartlegge fenomenet.

Tenk deg følgende: Først måler du kroppstemperaturen. Deretter blir informasjonen om hvor varm du er og hvor du befinner deg, sendt til en database. Så tenk deg at alle mennesker gjør det samme i et helt land eller på et helt kontinent. I hele verden for den saks skyld.

Hvis det plutselig blir målt spesielt mange tilfeller av høy feber i et geografisk område, skjer følgende: Varsellampene vil blinke. Deretter vil undersøkelser om hva som er i gjære, settes i gang. Er det ebola eller kanskje er det zika som blusser opp?

Utviklet måleren

Dette er i korte trekk temperaturmåleren og temperaturmåler-systemet Ayyat Khan og Arsham Zarei utviklet. Sammen har de startet firmaet Intermed, og i samarbeid med et norsk produktdesignfirma har de utviklet den første prototypen.

Nå er de klare for å teste den ut – og er på jakt etter samarbeidspartnere og investorer.

– Vi ønsker å komme i kontakt med organisasjoner og selskaper som har lyst til å teste ut hva vi kan få til med dette produktet. Kanskje kan det også være flere bruksområder vi ikke har tenkt på ennå, forteller de.

Allerede har de god kontakt med Jimma University i Etiopia. Etter et norgesbesøk fra universitetsledelsen i 2016, opprettet de kontakt og var klare til å starte et pilotprosjekt. Men prosjektet ble satt på vent på grunn av unntakstilstand i deler av landet.

Fra epilepsi til pandemi

Det hele startet med et annet prosjekt; en måler som kunne forutsi epileptiske anfall.

– Jeg kjenner folk som har epilepsi, og har sett hvor invalidiserende og farlig krampeanfall kan være. Så fikk jeg lyst til å se på mulighetene til å finne ut om vi kunne lage noe som varslet anfallene to-tre timer før de kom, sier medisinstudenten Khan.

Og det klarte han. Ved å måle oksygenmetning, puls og elektrodermal aktivitet har han sammen med partneren utviklet et instrument som kan varsle at et anfall sannsynligvis er på vei. Epileptikeren kan bære instrumentet på håndleddet, omtrent som en klokke. Hvis du vet at et anfall er på vei, kan du kanskje la være å gå på trening eller i butikken, og holde deg hjemme, så du ikke skader deg.

For de to innovatørene var det også viktig at måleren ikke var så iøynefallende – på den måten vil ikke barn som må bruke den bli mobbet eller skille seg ut på noen måte. Apparatet - kalt Smartbox - er nå under utvikling.

– Nå bruker vi erfaringene fra dette prosjektet til å se om vi kan predikere større sykdomsutbrudd. Men dette prosjektet er mer utfordrende fordi målgruppen bor i land med store fattigdomsutfordringer og dårligere utbygget helse-infrastruktur, sier Khan.

De to unge mennene er optimistiske og tror innovasjonen vil kunne redde mange liv. Men først trenger de altså investorer.

Powered by Labrador CMS