Er det mulig å regne ut hvilke fire organisasjoner som er de mest effektive i verden? Det mener organisasjonen Effektive Altruister. De starter nå en giverportal så nordmenn kan gi smartere, hevder de. Organisasjoner som jobber med helse er blant favorittene. Her fra vaksinering i Sudan.
Er det mulig å regne ut hvilke fire organisasjoner som er de mest effektive i verden? Det mener organisasjonen Effektive Altruister. De starter nå en giverportal så nordmenn kan gi smartere, hevder de. Organisasjoner som jobber med helse er blant favorittene. Her fra vaksinering i Sudan.

Effektive altruister starter giverportal

En norsk giverportal skal gjøre det enklere å støtte verdens mest effektive bistandsorganisasjoner, lover organisasjonen Effektiv Altruisme. Og de mest effektive organisasjonene er ikke de norske, hevder de.

Publisert

Effektiv Altruisme, en norsk organisasjon og verdensomspennende bevegelse, vil hjelpe nordmenn å gi smartere:

– Vi holder nå på å bygge opp en giverportal hvor nordmenn enkelt og billig skal kunne gi penger til de mest effektive organisasjonene i verden. De er nemlig ikke norske, forklarer Jørgen Ljønes, leder og grunnlegger av Effektive Altruister i Norge.

– Vi vet at det kan være en barriere for folk å gi til en utenlandsk organisasjon du ikke kjenner til. På vår giverportal skal norske givere føle seg trygge på at organisasjonene som er presentert er de mest effektive i verden og at pengene kommer frem dit de skal.

Effektive Altruister har opprettet stiftelsen Effekt, som står bak portalen som lanseres denne våren. Finansieringen kommer fra privatpersoner i bevegelsen, og i tillegg har de samlet inn 11 000 kroner gjennom crowdfunding. En person er ansatt for å designe løsningen, og resten av arbeidet ser de for seg skal være på frivillig basis.

Verdens mest effektive?

– Hvorfor er det behov for en giverportal som denne?

– Vi ønsker at så mange nordmenn som mulig skal få mest mulig ut av pengene de gir til veldedighet. Da må de ha tilgang til å gi til disse organisasjonene på en enkel måte. Slik blir veldedighet mer effektivt, sier Ljønes.

Det blir bare fire organisasjoner å velge mellom, og disse er de mest effektive, ifølge altruistene:

– Det er ganske skråsikkert å definere fire organisasjoner som verdens beste?

– Organisasjonene er anbefalt av Givewell og Giving what you can. De gjør grundige vurderinger av effektivitet.

– Hvorfor så få, bare fire å velge mellom?

– Alle kan ikke være best. Det er ikke nok å være veldig god. Men hvem som er de beste kan endre seg, det betyr bare at dette er de mest effektive vi vet om nå.

– Hva er det som er avgjørende når en organisasjon skal få stemplet ”mest effektiv”?

– Givewell har veldig detaljerte beskrivelser på sine nettsider, men det er tre hovedelementer: Organisasjonen må drive med et problem som få andre er opptatt av, det må være et høyt potensiale for at det de gjør har stor effekt og ha en måte å arbeide på som gjør at de lett kan oppskalere innsatsen. Det siste innebærer både at problemet må være stort nok, og det de enkelt klarer å bruke økte innsamlede midler på formålet.

– Denne metoden for å velge gir flest poeng til organisasjoner som jobber med fattigdom på en teknisk måte – fattigdom forstått som mangelen på en vaksine eller et myggnett. Men hva med organisasjoner som jobber med årsakene til at noen mangler vaksinen – for eksempel med å bedre helseadministrasjonen i et land? Da er det ikke like enkelt å isolere årsak og virkning, arbeidet tar lenger tid, osv.

– Slike organisasjoner har blitt undersøkt de også. De burde også kunne være mer effektive, men vi kan godta mer usikkerhet om resultatene når denne type arbeid blir vurdert. Men å sørge for at barn ikke blir syke av malaria eller parasitter er også å jobbe langsiktig – at man ikke dør eller blir syk, er den sikreste måten å sørge for at barn kommer seg på skolen og foreldrene på jobb.

– Vær skeptisk

Børre Hagen er leder i Innsamlingskontrollen, som jobber for at innsamlingsvirksomhet i Norge drives forsvarlig og at pengene går til det formålet som er oppgitt:

– Mantraet vårt er at du ikke skal gi til organisasjoner du ikke kjenner til. Vi oppfordrer folk til alltid å være skeptisk til hvem du gir pengene dine til. Du skal ikke slutte å gi, men spesielt når du ikke kjenner organisasjonen må du ta en nøye vurdering.

– Jeg kjenner ikke til Effektiv Altruisme eller deres måter å beregne effektivitet i organisasjoners arbeid. Men det som er sikkert, er at å måle effektivitet er veldig, veldig vanskelig. Det ligger mange verdivurderinger til grunn for slike utregninger, og derfor finnes det heller ikke et fasitsvar på hva som er mest effektivt. Du kan for eksempel ikke bare se på antall brønner som er gravd. Er det vann i brønnene etter noen år? Er det rent? Er en lege bedre enn to sykepleiere? Mange faktorer spiller inn.

Powered by Labrador CMS