Somalias spesialutsending Abdirahman Abdishakur (nr. 2 fra v.) møtte onsdag representanter for SVs og Venstres stortingsgrupper, blant dem SVs Marian Hussein (i midten) og Venstres Ola Elvestuen.

Somalisk spesialutsending i Norge:

– Dette handler om klimarettferdighet

Somalia står overfor en tørke og sult som er verre enn på flere tiår. Nå ber landet om hjelp til både å takle sulten og å tilpasse seg klimaendringer. – Det er ikke vi som har skapt klimaendringene, sier landets spesialutsending for humanitær respons på Oslo-besøk.

Publisert Oppdatert

Somaliske myndigheter anser at sultsituasjonen denne gang har et større omfang enn i 2011. Den gang mistet om lag 250 000 mennesker livet. Halvparten av dem mistet livet før sulten ble erklært.

– Klimaendringer er hovedårsaken. Dernest påvirker konflikten med al-Shabaab hvordan folk kan håndtere situasjonen, fastholder Somalias spesialutsending for humanitær respons Abdirahman Abdishakur.

Spesialutsendingen er på reise i Europa for å fortelle om sultkrisa og appellere om økonomisk støtte. Denne uka besøkte han Norge og har hatt møter blant annet i Utenriksdepartementet. Der har han han fått løfter om økt humanitær støtte fra Norge, fortalte han norsk presse i Vandrehallen på Stortinget onsdag, på vei inn i møter med representanter for SV og Venstre.

– Situasjonen er svært alvorlig, fastslo Abdirahman.

Han viste til at millioner av barn i Somalia er underernærte, hvorav minst en halv million lider av akutt underernæring.

Fire regntider har slått feil

Den dramatiske situasjonen har oppstått etter at landet har opplevd fire feilslåtte regntider, der landet har fått unormalt lite nedbør. Tørkesyklusen i landet har tidligere pleid å komme hvert tiende år, nå er det hvert fjerde år og oftere. Årsaken er klimaendringer, mener spesialutsendingen.

Ifølge Abdirahman har avskoging, Ukraina-krigen, ettervirkningene av covid-19-pandemien og gresshoppeinvasjon, forverret situasjonen ytterligere.

Spesialutsendingen, som blant annet har bakgrunn som spesialrådgiver for FNs Somalia-innsats og senere parlamentsmedlem, fortalte at han selv hadde reist rundt i de verst berørte områdene og sett situasjonen med egne øyne.

– Jeg har møtt folk som har mistet barn som følge av tørken. Jeg har møtt mødre som selv er så utsultet at de ikke har morsmelk nok å gi til sine spebarn, sa Abdirahman.

Det var etter regjeringsskiftet i Somalia i mai i år at han ble utnevnt av den nye presidenten, Hassan Sheik Mohammeds til spesialutsending for humanitær innsats og tørkerespons.

Krever klimarettferdighet

I sine møter i Norge har han både vektlagt behovet for mer humanitær bistand og internasjonal solidaritet med et land som allerede står overfor konsekvensene av klimaendringer. Sistnevnte må også innebære tilgang til midler for langsiktig klimatilpasning, mener han.

– Det er ikke vi som har skapt klimaendringene, men det er vi som får føle på konsekvensene. På dette området appellerer vi ikke bare om nødhjelp, men om klimarettferdighet, sa den somaliske utsendingen.

Han har forventninger til at det forestående klimatoppmøtet i Egypt vil gi klimasårbare land som Somalia tilgang til friske midler til å forebygge og lindre effektene av de globale klimaendringene.

Norge øker nødhjelpen

Abdirahman møtte onsdag morgen statssekretær Erling Rimestad i utenriksdepartementet, der han blant annet ble informert om at Norge har besluttet å øke den humanitære innsatsen til Afrikas horn med 20 millioner kroner, hvorav 10 millioner til Somalia. Av dette skal fem millioner settes inn i landfondet og fem millioner fordeles til humanitær innsats via Den internasjonale røde kors-komiteen (ICRC).

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim deltok tidligere denne uka på et høynivåmøte i Den afrikanske union (AU) i Addis Abeba om matsikkerhet og ernæring.

På møtet diskuterte medlemslandene i AU og deres partnere, inkludert Norge, den alvorlige humanitære situasjonen på Afrikas horn, men også langsiktige løsninger, som å øke produksjonen i afrikansk landbruk.

Somalias spesialutsending Abdirahman Abdishakur møtte onsdag statssekretær i Utenriksdepartementet Erling Rimestad.
Powered by Labrador CMS