Barn i Kasai-regionen, sentralt i DR Kongo, får ett enkelt måltid om dagen med kassava-brød og litt kyllingkjøtt. På grunn av mangel på mat lider flere hundre tusen kvinner og barn i regionen av akutt eller alvorlig underernæring, opplyser Flyktninghjelpen.

Maten blir stadig dyrere i konfliktland

Over 15 millioner mennesker i DR Kongo står nå uten nok mat, varsler Flyktninghjelpen. Og 13 millioner står i fare for å sulte i Jemen. Samtidig blir matprisene i land som er rammet av konflikt stadig høyere.

Publisert

Folk tyr til stadig mer desperate måter å skaffe mat til seg selv og barna sine. Enkelte velger å bli med i væpnede grupper eller tyr til prostitusjon for å fø seg selv og familien.

Ulrika Blom, landdirektør for Flyktninghjelpen i DR Kongo

«De skyhøye matvareprisene i land med konflikt burde forårsake sjokk og raseri», heter det i en pressemelding fra Verdens matvareprogram (WFP) i anledning Verdens matvaredag, 16. oktober.

Høye matvarepriser hindrer millioner av mennesker tilgang til næringsrike måltider, og prisene på mat blir stadig høyere, konstaterer WFP i sin andre utgave av rapporten Counting the Beans.

Målet med rapporten er å gi forbrukere i rike, industrialiserte land en idé om hvor stor andel av den daglige inntekten som kreves for å sikre et enkelt måltid i de fattigere delene av verden.

En porsjon suppe koster to dagslønner

Ved å ta utgangspunkt i prisen på mat i New York fastslår WFP at en innbygger i der ville brukt 1,20 amerkanske dollar cirka 8 kroner – på å lage en enkel suppe eller gryte med bønner, linser eller en håndfull ris pluss vann og olje.

En innbygger i Sør-Sudan ville brukt mer enn to dagers inntekt på et tilsvarende måltid i New York. Prislapp: 348 dollar, eller cirka 2830 kroner

En innbygger i Nigeria ville brukt 222 dollar – cirka 1800 kroner. Og en innbygger i Jemen ville brukt 62 dollar – cirka 500 norske kroner.

Alle disse tre landene er truet av hungersnød, rapporterer WFP. Og i alle tre land stiger matvareprisene i takt med konfliktene. For mange mennesker ville det ikke vært mulig å overleve uten nødhjelp fra WFP og andre partnere, understreker matvareorganisasjonen.

– Rimelige matvarer og fredelige samfunn går hånd i hånd, sier WFP-leder David Beasley.

– Men millioner av våre brødre og søstre har hverken fred eller mat. Konstante og langvarige konflikter gjør det umulig å lage selv det enkleste måltid, sier han.

Les hva matprisene var i fjor

Kongo: dobbelt så mange sultne som i fjor

Et av landene som er hardest rammet av konflikt, matmangel og skyhøye matvarepriser er Den demokratiske republikken Kongo, varsler Flyktninghjelpen. Over 15 millioner mennesker – nesten en femtedel av befolkningen – står nå uten nok mat. Det er 7,9 millioner flere enn i fjor, opplyser organisasjonen.

– Vi er vitne til kritiske nivåer av sult og underernæring i de områdene vi jobber. De nye tallene på matmangel i Kongo er alarmerende, sier Ulrika Blom, Flyktninghjelpens landdirektør i DR Kongo.

Det økende problemet med sult er konsentrert i de ti provinsene i landet som i størst grad er påvirket av vold og konflikt. Manglende tilgang på mat skyldes i hovedsak at folk drives på flukt i eget land.

– Vi vet om hundrevis av bønder som er så redde for å bli drept av væpnede grupper at de ikke tør dyrke mat på jordene sine, sier Blom.

Tyr til våpen og prostitusjon

– Volden i mange områder ødelegger lokaløkonomien, og får folk til å ty til stadig mer desperate måter å skaffe mat til seg selv og barna sine, forteller landdirektøren videre.

Flyktninghjelpens ansatte har vært vitne til at folk spiser frø de mottar til planting i et forsøk på å temme sulten. Foreldre velger å ikke spise så de kan bruke det lille de har av mat til å brødfø barna sine, legger Blom til.

– Det har i tillegg blitt rapportert om at kvinner og jenter i Nord-Kivu prostituerer seg for å skaffe penger til mat. Menn og gutter blir med i væpnede grupper bare for å motta måltider. Og foreldre har tatt de mindreårige barna sine ut av skolen for å la dem jobbe i gruvene. Pengene fra barnearbeid brukes til å brødfø familien.


Menneskeskapt hungersnød i Jemen

Også i konfliktrammede Jemen er matsituasjonen kritisk, varsler Flyktninghjelpen. 13 millioner mennesker står i fare for å sulte i Jemen, heter det i en pressemelding. Sulten kommer i tillegg til pågående angrep på sivile fra begge parter i konflikten.

– Sivile i Jemen sulter ikke, de blir sultet ihjel. La det være kjent at den verste hungersnøden under vår vakt er totalt menneskeskapt av Jemens stridende parter og deres internasjonale støttespillere, sier Jan Egeland, Flyktninghjelpens generalsekretær.

Den mer enn tre år lange konflikten i Jemen har drevet tre millioner mennesker på flukt, mens over 60 000 mennesker er blitt drept eller skadet.

– Jemen har i lang tid blitt bombardert av luftangrep og samtidig rammet av en kvelende krigsstrategi. Massesult er et dødelig biprodukt av handlingene til de krigende partene og nasjonene som støtter dem. Krigen har systematisk kvelt sivile ved å gjøre mat mindre tilgjengelig for millioner av mennesker, sier Egeland.

Hjelpearbeiderne er i ferd med å «tape kampen mot hungersnød», varsler Flyktninghjelpen, og krever handling fra det internasjonale samfunnet.

– Partene i denne konflikten har allerede blod på hendene og risikerer nå også å få ansvaret for en hungersnød som kan ramme millioner av mennesker, sier Egeland.

Powered by Labrador CMS