En gummibåt med migranter fotografert fra MV Aquarius rundt 24 nautiske mil utenfor den libyske kysten i begynnelsen av Mai i år. Redningsskipet, som driftes av de humanitære organisasjonene SOS Mediterranee og Leger Uten Grenser søkte å bistå migrantene, men ble avskåret av den libyske kystvakten som tok alle migrantene om bord, og fraktet dem tilbake til Libya. Så langt i år er minst 10 000 migranter plukket opp i Middelhavet og returnert til leire i Libya. Foto Louisa Goulimaki / AFP / NTB scanpix
En gummibåt med migranter fotografert fra MV Aquarius rundt 24 nautiske mil utenfor den libyske kysten i begynnelsen av Mai i år. Redningsskipet, som driftes av de humanitære organisasjonene SOS Mediterranee og Leger Uten Grenser søkte å bistå migrantene, men ble avskåret av den libyske kystvakten som tok alle migrantene om bord, og fraktet dem tilbake til Libya. Så langt i år er minst 10 000 migranter plukket opp i Middelhavet og returnert til leire i Libya. Foto Louisa Goulimaki / AFP / NTB scanpix

1000 flyktninger og migranter har druknet i Middelhavet – så langt i år

Bare denne helgen omkom 200 mennesker utenfor Libya. 10 000 migranter er plukket opp av den libyske kystvakten, og returnert til leire med «umenneskelige forhold» det siste halvåret.

Publisert

63 migranter fryktes omkommet etter at enda en båt sank i Middelhavet i går.

Oberst Tawfik al-Sakir i Libyas kystvakt forteller ifølge NTB at 41 migranter ble plukket opp av sjøen etter at båten gikk ned utenfor Tripoli søndag.

Båten skal ha hatt 104 flyktninger og migranter om bord.

Det er andre gang på bare tre dager at en båt går ned utenfor den libyske kysten. Fredag sank en farkost med over 100 mennesker utenfor Tripoli. 16 ble reddet, men de resterende er savnet – og antas å være døde.

Tallene er usikre, men totalt skal 204 migranter kan ha druknet utenfor Libya bare denne helgen, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Dét betyr at 1000 mennesker har druknet i Middelhavet så langt i 2018.

Samarbeid med Libya

De dystre tallene fra IOM kommer bare dager etter at avtalen om at EU-land skal ta ansvar for flyktninger og migranter i fellesskap ble underskrevet.

I avtalen heter det at migranter som plukkes opp i Middelhavet skal settes i land på europeisk side, men diskusjonene før underskrivingen var preget av steile fronter og dyp uenighet. Ifølge NTB skal EU opprette et nettverk av sentre i medlemslandene langs middelhavskysten. Der skal det gjøres en første «siling» av de som ankommer, før mange av blir fordelt til andre medlemsland.

I tillegg vurderer EU nå et samarbeid med FN og flere nordafrikanske land om mottakssentre for migranter som plukkes opp i Middelhavet, men som så føres tilbake til afrikansk side før de rekker å nå fram til europeisk havn.

Libya har de siste årene blitt en viktig rute for migranter fra Afrika sør for Sahara. 170 000 mennesker kom sjøveien fra Nord-Afrika og Asia til Europa i 2017, men etter at viljen til å ta dem i mot i Europa er svekket, faller det stadig oftere på den libyske kystvakten å plukke migrantene opp – og returnere dem.

Ifølge Flyktninghjelpen har ikke europeiske land lov til å returnere flyktninger og migranter til Libya, etter at omfattende overgrep og menneskerettighetsbrudd har blitt avdekket i landet. Italia, som tradisjonelt har vært ankomstland for de fleste migrantbåtene fra Libya, betaler libysk kystvakt for å stanse båtene før de når italiensk farvann. Italienske myndigheter har også inngått avtaler med Niger og Sudan i et forsøk på å stenge migrasjonsrutene til Italia.

Umenneskelige forhold

I løpet av året har den libyske kystvakten returnert omkring 10 000 mennesker til Libya. 1000 av dem ble returnert denne helgen. Der holdes de fanget i leirer Leger Uten Grenser (MSF) beskriver som umenneskelige.

Blant migrantene som kom til Italia via Libya i 2017, rapporterte mange at de var blitt fengslet, torturert og utsatt for grov seksuell vold eller tvangsarbeid. MSF mener derfor at EU må legge om politikken:

«Europeiske myndigheter finansierer, trener og utstyrer den libyske kystvakten til å stanse båter i havsnød og sende dem tilbake til Libya, hvor mennesker blir holdt under inhumane forhold», heter det i en pressemelding fra organisasjonen.

– Vi ber europeiske myndigheter om å vise grunnleggende anstendighet og huske på at vi her snakker om menneskeliv og menneskelig lidelse. De kan starte med å sette i gang søk og redning og tilrettelegge for en rask ilandstigning i trygge havner. Det betyr ikke Libya, sier Lindis Hurum i Leger uten grenser.

Hurum er nødhjelpskoordinator og har selv drevet redningsarbeid på Middelhavet. Ifølge MSF har europeiske myndigheter blokkert søk og redningsoperasjoner gjort av hjelpeorganisasjoner og gitt ansvaret til den libyske kystvakten.

– EUs medlemsland gir opp sitt ansvar med å redde liv på havet og dømmer med viten og vilje sårbare mennesker til å bli fanget i Libya, eller dø på sjøen, sier Hurum og fremhever at de samme europeiske myndighetene for bare få måneder siden sterkt kritiserte rapportene om slavemarkeder i Libya.

Powered by Labrador CMS