Til tross for en en enormt vanskelig situasjon i den syriske provinsen Idlib er det fortsatt mulig å drive utviklingsarbeid der, forteller den syriske aktivisten Karam Hilly. Bildet er fra en imidlertidig skole i Idlib. Foto: Anas Alkharboutli/ NTB Scanpix

Syrisk aktivist: – Ungdommen gir håp

– Den mest effektive hjelpen til syrere er å støtte grasrota og sivilsamfunnet, sier aktivisten Karam Hilly fra krigsherjede Idlib i Syria. Med fare for eget liv jobber Hilly og hans kollegaer med å styrke lokalsamfunnene i Syria.

Publisert

Jeg håper at sønnen min på 15 måneder og andre unge syrere kan ha en fremtid i Syria.

Mens kampene herjer i den syriske provinsen Idlib forsøker aktivisten Karam Hilly og kollegaene hans i organisasjonen Door Beyond War å skape lommer av håp og framtidstro.

Hilly, som sverger til ikke-vold, forteller at de for øyeblikket har seks prosjekter som alle har mål å styrke lokalsamfunnene sosialt og økonomisk. De mottar blant annet støtte fra Norsk Folkehjelp til arbeid med å styrke kapasiteten til lokale utviklingskomiteer.

- Å styrke lokalsamfunnene er den billigste og mest effektive måten å støtte folk i Syria på, sier han.

34-åringen, som selv er fra Idlib , forteller at han jevnlig besøker lokalsamfunnene Door Beyond War støtter nordvest i Syria.

Idlib-provinsen er nå kontrollert av ulike militser og ekstremistgrupper. Hayat Tahrir al-Sham (HTS) - som er skal ha tett bånd til Al Quaida - er den sterkeste for øyeblikket. Samtidig har den syriske hæren, med støtte fra Russland siden april gjennomført en offensiv i området. Syriske og russiske fly angriper mål i provinsen. Ifølge FN angripes også sivile mål og over 1000 sivile er blitt drept siden de siste fire månedene. FN mener det er regjeringshærens angrep som har forårsaket til nesten alle de sivile ofrene.

- Situasjonen er ekstremt vanskelig. Sykehus og sivile mål blir bombet, sivile dør hver enste dag, sier Hilly.

- Er det ikke veldig farlig for dere å jobbe der?

-Vi gjør alt vi kan for å minske risikoen. Vi har ikke mye utstyr og ikke mye penger, derfor er vi ikke så interessante for militser og ekstremister. Vi holder lav profil og reiser sammen med lokalbefolkningen, vi kjenner hverandre. Vi holder oss unna frontlinjene og har også en flat struktur og ingen profilerte ledere. Alt dette gjør risikoen mindre, men bort blir den selvfølgelig ikke. Særlig er faren for luftangrep alltid der.

Fortsatt mulig

- Kritikere hevder at alle som driver hjelpearbeid i Idlib støtter HST og andre ekstremister, at det er umulig å jobbe der uten å gjøre det. Hva sier du til det?

- Jeg har hørt den kritikken mange ganger og jeg forstår ikke logikken. Det er kanskje 20 000 jihadister i Idlib, men det er 4-5 millioner mennesker. Tusenvis av lokalsamfunn. Folk flest er ikke ekstremister, det er vanlige folk vi jobber med. HTS har våpen, men kjenner ikke lokalsamfunnet og har mindre kontroll og oversikt enn de gir inntrykk av. Men selvfølgelig - ekstremistene er et problem. Her forleden drepte for eksempel de en aktivist, en lege. Vi føler at vi er fanget mellom ekstremistene og president Assad. Da føles det ganske absurd når vi bli beskyldt for å støtte ekstremistene, sier Hilly.

Men til tross for at situasjonen i Idlib og områdene rundt er urolig og vanskelig forteller Hilly at det fortsatt er mulig å gjøre meningsfullt arbeid.

- Vi jobber tett med folk som bor der. Vi hjelper lokale utviklingskomiteer, starter små selvhjelpsprosjekter og så videre. Vi prøver å styrke lokalsamfunnene og gjør de i stand til å klare seg. Og vi jobber med ungdommen. Etter alt de har opplevd har de fortsatt håp og er villige til å jobbe for en bedre framtid. Det er utrolig inspirerende for oss, sier Hilly.

Ble torturert

Hilly jobbet tidligere med fred- og utviklingsprosjekter i FNs utviklingsprogram, UNDP, i Syria. I 2014 ble han arrestert av syrisk militærpoliti for å ha deltatt i demonstrasjoner mot president Assad.

- Jeg så ni personer dø i min celle, de døde rett siden av meg. Jeg ble torturert. Det var rett og slett helt forferdelig. Men opplevelsen gjorde meg mer bestemt på at jeg skulle fortsette med arbeidet mitt, sier Karam Hilly.

I to måneder satt han i en overfylt celle i Aleppo. Han ble utsatt for harde forhør.

Etter at han slapp ut fra fengsel flyktet han, som mange andre syrere, til Tyrkia. Der fortsatte han å jobbe for ulike internasjonale hjelpeorganisasjoner. Men etter hvert følte Hilly behov for å jobbe på en litt annen måte enn det han fikk mulighet til gjennom sine oppdrag for internasjonale organisasjoner.

- De internasjonale organisasjonene gjør mye bra, men mangler ofte kunnskap om og kontakt med menneskene og lokalsamfunnene de prøver å hjelpe. Mange internasjonale organisasjoner har ikke egne folk på bakken i Syria, ofte har de ikke engang truffet sine syriske partnere. Da er det vanskelig å drive godt hjelpearbeid, sier Hilly.

Optimist - på lang sikt

Han synes det er veldig vanskelig å si noe om hvordan den kritiske situasjonen i nordvest i Syria vil utvikle seg. Det har vært flere våpenhviler, men ingen har holdt.

-Det er et stormaktsspill og en rekke land er involvert. Situasjonen er ekstremt uklar og usikker, sier han.

Men den syriske aktivisten er allikevel sterk i troen på at arbeidet han og kollegaene gjør nytter Og han er fortsatt sterkt i troen på at folket i Syria vil bidra til å skape et fredelig og demokratisk Syria - en gang i fremtiden.

- Jeg møter unge syrere, både i Syria og i andre land, som er så sterke, kunnskapsrike og motiverte. De er håpet for Syria. Hvis man leser historie så ser man at det ofte tar lang til å kjempe fram fred og demokrati. Kanskje vil det ta flere generasjoner, kanskje 100 år. Men jeg håper at sønnen min på 15 måneder og andre unge syrere kan ha en fremtid i Syria. Og jeg skal gi mitt lille bidrag, sier han.

Powered by Labrador CMS