Leon Bafondoko og Håvard Rensvold fra Plan International taler ungdommens sak. Foto: Jan Speed
Leon Bafondoko og Håvard Rensvold fra Plan International taler ungdommens sak. Foto: Jan Speed

Norske ungdomslobbyister vil bli hørt på toppmøte

To norske ungdommer driver lobbyvirksomhet på et toppmøte med over 5000 delegater, i to store konferansesentre, med et hundretalls møter. Første seier er når et tyvetalls ulike organisasjoner undertegner en erklæring om «unge mennesker i humanitære aksjoner».

Publisert

Verdens humanitære toppmøte

Bistandsaktuelt er på plass i Istanbul og følger verdens aller første humanitære toppmøte - World Humanitarian Summit.

Les mer her:

– Det er viktig at ungdommers stemme kommer fram i debatten om framtidens humanitære bistand, mener Leon Bafondoko og Håvard Rensvold fra Plan International. Deres mål er å få flere organisasjoner og land, inkludert Norge, til å slutte opp om erklæringen som lanseres på Verdens humanitære toppmøte. Den er et resultat av samtaler og konsultasjoner mellom ungdommer over hele verden de siste par årene.

Både Bafondoko og Rensvold går på videregående skole, i henholdsvis Trondheim og Asker. De er aktive i URO, Ungdommens Rettighetsorganisasjon i Plan.

50 prosent av de 1,4 milliarder menneskene som bor i sårbare stater og land rammet av konflikt er under 20 år.

– Ungdommer kan og ønsker å være aktører i det humanitære arbeidet, sier Rensvold.

– Vi representerer en gruppe som også rammes av humanitære kriser. Vi må ikke glemmes, vi må lyttes til, sier Bafondoko. Han kom til Norge som flyktning da han var fire år gammel. Foreldre hadde flyktet fra DR Kongo.

Plan International har åtte ungdomsdelegater på toppmøtet. Foruten Norge er de fra El Salvador, Indonesia og Liberia. Erklæringen som de driver lobbyvirksomhet for, ber om at humanitære aktører:

  • tilpasser humanitære handlinger til både kjønn og alder slik at de bidrar til beskyttelse, helse og utdanning av unge mennesker
  • systematisk inkluderer unge mennesker i beslutninger
  • bidrar til kapasitetsbygging blant unge mennesker slik at de kan delta i arbeidet for å forebygge kriser og være med i hjelpearbeidet og gjenoppbyggingen i etterkant.
  • bedrer kartlegging og rapportering av ressurser brukt på ungdommer i humanitære situasjoner

– Toppmøtet er viktig, ikke bare for å sette søkelys på ungdommers situasjon, men for å mobilisere verden til innsats. Slik det er i dag, strekker ikke pengene til, sier Bafondoko.

De to norske aktivistene håper og tror at også Norge vil slutte seg til ungdomserklæringen.

– Dette er ikke et bindende dokument, men en ledetråd som myndighetene skal ha i bakhodet når de planlegger eller støtter humanitære programmer, sier de.

Powered by Labrador CMS