Det er fortsatt farlig å være barn i Syria. I 2018 døde flere syriske barn i krigssoner enn noen år tidligere. Bildet er fra januar 2018 i småbyen Taibet el Imam, som ble gjenerobret av den syriske hæren i 2017. Folk har begynt å flytte tilbake til byen, men byen er i ruiner og befolkningen mangler fortsatt det meste. Foto: HARALD HENDEN, VG

Unicef om Syria: 2018 var det dødeligste året for barn siden krigen startet

Snart åtte år etter at krigen i Syria startet er dødstallene for barn høyere enn noensinne, melder FNs barnefond. Mer enn 1100 barn ble drept i kamphandlinger i 2018, viser nye tall.

Publisert

"Det er en alvorlig misforståelse at konflikten i Syria går mot en snarlig slutt. Det er ikke tilfellet", skriver FNs barnefond (Unicef) i en pressemelding.

Samtidig som det kommer ulike nyhetsmeldinger som tyder på at terrororganisasjonen IS er i ferd med å bli nedkjempet i Syria, fastslår Unicef at barn i flere områder av landet er i like stor fare som tidligere i den snart åtte år lange konflikten.

2018 var det hittil dødeligste året for barna i Syria siden konflikten startet i mars 2011, viser nye tall fra FN-organisasjonen. 1106 barn er bekreftet døde som følge av kamphandlingene i landet. Men de reelle tallene er sannsynligvis enda mye høyere, ifølge Unicef.

- Disse tallene er historisk høye og viser med all tydelighet hvor alvorlig situasjonen fortsatt er. De viser at det fortsatt er mye å gjøre på bakken i Syria, sier Kim N. Gabrielli, assisterende generalsekretær i FNs barnefond, Unicef Norge.

Miner tar flest barneliv

Den største barnedreperen i Syria er landminer, viser FNs siste tall: 434 syriske barn ble skadet eller drept av miner i 2018. Og det ble utført 262 angrep på skoler og helseinstitusjoner.

Derfor intensiverer Unicef innsatsen for å spre informasjon og kunnskap om miner og beskyttelse av barn, forteller Gabrielli.

- I 2019 er målet vårt å nå over 2 millioner foreldre og barn med kunnskap om miner og hvordan barna kan unngå å bli skadet, sier han.

Over 5 mill. barn trenger nødhjelp

Unicef anslår at 5,6 millioner av 8,35 millioner barn som bor i Syria vil trenge nødhjelp i 2019. 493 000 syriske barn bor i områder hvor det i dag ikke finnes tilgjengelige helse- og beskyttelsesprogrammer.

- Det er vanskelig å nå barna med helt avgjørende hjelp som helsetjenester, ernærings- og beskyttelsesprogrammer. Men Unicef jobber døgnet rundt for å nå hvert eneste barn i Syria med det de trenger: Rent vann, ernæring, vaksiner og skolegang, sier Gabrielli.

Unicef er særlig bekymret for situasjonen i nordvestre Syria, i Idlib, hvor en intensivering av konflikten har ført til nye lidelser for sivilbefolkningen. 59 barn er drept bare de siste ukene.

- Et annet område som er uoversiktlig og prekært er Al Hol-leiren i nordøst, hvor det nå bor 65 000 mennesker. Siden januar rapporteres det om at 60 barn er blitt drept på veien fra Baghouz til leiren, forteller Kim N. Gabrielli.

Syria, 26. januar 2019: Familer som er tvunget til å flykte fra sine hjem i Hajin-distriktet i østlige Deir-Ez-Zor.

Bekymret for barn av fremmedkrigere

FNs barnefond er også svært bekymret for barn av nåværende og tidligere fremmedkrigere i Syria. Skjebnen deres er fortsatt uviss.

"Unicef oppfordrer medlemslandene til å ta ansvar for barn som er deres egne statsborgere eller født av deres statsborgere, for å unngå at disse barna blir statsløse", skriver Unicef i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS