Tesla-grunder Elon Musk (t.v) ble nylig rangert som verdens rikeste mann. De siste ukene har han kranglet med David Beasley, sjefen for Verdens matavarprogram (WFP) om hva som må til for å bekjemte sult i verden. Begge foto: NTB

Tesla-gründer i twitter-feide med Verdens matvareprogram

– Gi oss seks milliarder dollar og redd 42 millioner mennesker fra sult, tweetet sjefen for Verdens matvareprogram til Elon Musk. – Det kan jeg godt, men forklar meg først nøyaktig hvordan dét ville avskaffet sult, svarte verdens rikeste mann. Etter det ble ting mer komplisert.

Publisert

Kanskje angrer David Beasley, sjefen for Verdens matvareorganisasjon (WFP), litt på den noe bråkjekke tweeten han la ut 19. oktober.

Da gratulerte han Tesla-grunder Elon Musk med å være god for 221 milliarder dollar og dermed passere Jeff Bezoz som verdens rikeste mann. «Elon, for å feire, tilbyr jeg deg en unik mulighet: for bare 6,6 milliarder dollar kan du hjelpe oss med å redde 42 millioner mennesker fra sult!», tweetet Beasley.

"Må ta ansvar"

Han fulgte opp i et intervju på CNN hvor han oppfordret alle de superrike i USA til å gi litt av sin rikdom til innsatsen mot sultkrisen i land som blant annet Afghanistan, Jemen, Sør-Sudan.

Beasley trakk særlig fram verdens to rikeste menn, Jeff Bezos og Elon Musk og viste blant annet til at Musk´ formue tidligere i høst økte med seks milliarder dollar på en dag.

"These billionaires need to step up on a one-time basis, sa Beasley og visste til at 43 land står midt en akutt matkrise."

Svaret kom raskt fra Musk.

«Hvis WFP på denne Twitter-tråden kan beskrive nøyaktig hvordan 6 milliarder løser sultproblemet, så vil jeg selge Tesla-aksjer med en gang», svarte han.

Satte betingelser

Men Tesla-grunderen satt en betingelse for sin eventuelle støtte: at WFP har full åpenhet om regnskapet slik at offentligheten kan se hvordan pengene brukes.

Nå skjøt debatten fart på twitter. Beasley og organisasjonen han leder fikk både støtte og kritisk søkelys rettet mot seg. Mange stilte spørsmål om organisasjonens åpenhet, driftskostnader, lønninger og effektivitet.

Professor Eli David, en anerkjent ekspert på kunstig intelligens, påpekte at WFP i 2020 hadde 8,4 milliarder dollar i inntekter, altså mer enn summen Beasley ba Musk om, og ikke hadde klart å utryddet sult.

En noe mer defensiv Beasley tweetet at CNN hadde brukt feil overskrift og presiserte han ikke hadde sagt at 6 milliarder dollar ville avskaffe sult, men det ville redde liv. Sjefen for WFP skrev også ta han veldig gjerne ville møte Musk for å diskutere saken. Han la også ut en rekke tweeter med lenker til regnskap og rapporter om WFPs arbeid.

Vil ha plan

Musk svarte med å be WFP offentligjøre hvordan organisasjonene bruker penger og tweete et detaljert forslag til hvordan han eventuelle donasjon på seks milliarder eventuelt skulle brukes.

Flere fra WFP kom nå på banen. Arif Husain, sjefsøkonom i WFP, forsøkte å forklare hvorfor Beasley hadde trukket fram Musk som et eksempel på de superrike som bør bidra. Men han sa også at Twitter ikke er det beste forumet for slike diskusjoner.

- 43 land er rammet av matusikkerhet. Det er ikke noe vi har funnet på. Hvis du godtar at det er et problem så ma vi også forsøke å løse problemet. Så diskusjonen bør handle om hvordan problemet skal løses, sa Husain.

I kjølvannet av denne «twitterfeiden» har flere kommentatorer påpekt at utspillet til Beasley neppe er en god måte å skape dialog med de superrike på.

- Det gir ikke mye mening å sammenligne rikdommen til noen milliardærer med tilbakevendende behovet for å takle sult, sa David Laborde, forsker ved Food Policy Research Institute, til Devex

Andre har poengtert at Musk har fått kritikk for å i liten grad bruke sine enorme rikdom til gode formål.

- Fantastiske nyheter

Musk har riktognok skrevet under på «Giving pledge», et løfte om å bruke halvparten av formuen sin til gode formål. Han har også en egen stiftelse, The Musk foundation, som støtter gode formål. Men hvor mye han faktisk har gitt er uklart. Tidligere i år tweetet han og ba om tips til gode formål og skrev at gi bort penger sik at det faktisk gjør en forskjell « er mye vanskeligere enn mange tror.»

David Beasley avviste nylig at han har drevet med «billionaire bashing» I et nytt intervju på CNN sa Beasley at diskusjonen med Musk på Twitter hadde vært positiv.

- Dette er fantastiske nyheter fordi Elon er en veldig smart fyr. At han blir med på denne diskusjonen er en "game changer". Vi kan svare på spørmålene hans og legge fram en plan, sa Beasley.

Powered by Labrador CMS