Indiske aktivister under demonstrasjon mot voldtekter i India. Nå er de fire dømte i den mye omtalte gjengvoldtekts- og drapssaken i landet henrettet. Arkivfoto: Oinam Anand / AP / NTB scanpix

India: Fire domfelte henrettet i kjent voldtekts- og drapssak

Fire menn som ble dømt for gjengvoldtekt og drap på en 23 år gammel fysioterapistudent i India, ble henrettet ved henging torsdag. Massevoldtekten og drapet på en buss i New Delhi skjedde i 2012 og vakte sterke reaksjoner over hele verden.

Publisert
De fire straffedømte ble ifølge nyhetsbyrået DPA hengt etter at domstolen avviste forsvarernes siste forsøk på å få en benåding. Henrettelsene torsdag kveld var de første hengningene i India siden 2013.

Mennene ble henrettet i Tihar fengsel i New Delhi, melder Press Trust of India.

- Datteren vår har endelig fått rettferdighet, jeg takker rettsvesenet og regjeringen, sa voldtektsofferets mor, Asha Devi, utenfor fengselet, der en folkemengde hadde samlet seg og brøt ut i jubel da nyheten om hengingen ble bekreftet.

Den 23 år gamle studenten ble brutalt voldtatt av de fire på en buss i New Delhi i desember 2012. Hun døde senere av skadene hun fikk.

En femte mann, som døde i fengsel, og en tenåring deltok også i gjengvoldtekten. Tenåringen ble senere løslatt etter et opphold i et ungdomsfengsel.

Hendelsen og omfanget av volden utløste rasende protester både i India og utenlands og satte fart i debatten om seksuell trakassering og kvinners sikkerhet i det offentlige rom i India. Lovgivere har gått inn for å skjerpe straffene i seksuelle overgrepssaker.

Aktivister sier likevel at de nye straffeutmålingskravene ikke avskrekker voldtekt. Det ble anmeldt nesten 34.000 voldtekter i India i 2018.

Det skjer svært mange voldtekter i India. Nesten 34. 000 voldtekter ble anmeldt landet i 2018. Omtrent 85 prosent av anmeldelsene endte med at noen ble siktet for voldtekten. Men under én av tre saker ender med en dom.

Powered by Labrador CMS