Israels statsminister Benjamin Netanyahu vil kvitte seg med internasjonale observatører i Hebron.

Netanyahu vil kaste ut norskledet observatørstyrke

Den norskledede TIPH-styrken vet fortsatt ikke om de må pakke kofferten og forlate Hebron alt onsdag. Palestina ber FN utplassere en fredsstyrke i Øst-Jerusalem og på Vestbredden, som svar på at Israel kaster ut den norskledede TIPH-styrken fra Hebron.

Publisert

I et intervju med den israelske avisen Haaretz mandag gjorde statsminister Benjamin Netanyahu det klart at TIPH-observatørene ville bli kastet ut av Hebron 31. januar.

- Jeg har besluttet å ikke forlenge TIPH-observatørenes mandat. Vi vil ikke lenger tillate internasjonale styrker som er imot oss, bekreftet han senere samme dag i en Twitter-melding.

Om beslutningen også innebærer at Israel trekker seg fra Hebron-avtalen, er ikke klart. Avtalen ble undertegnet av Netanyahu og daværende PLO-sjef Yasser Arafat i 1997. Den førte til at israelske styrker trakk seg ut av rundt 80 prosent av Hebron.

Den palestinske regjeringen svarte tirsdag på dette ved å be FN om å utplassere en fredsbevarende styrke på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, som ble okkupert av Israel i 1967.

- FN må garantere trygghet og beskyttelse for det palestinske folk, helt til Israels fiendtlige okkupasjon tar slutt, sier palestinernes mangeårige forhandlingsleder Saeb Erekat.

FN har foreløpig ikke svart på henvendelsen, men FNs høykommissær for menneskerettigheter understreker at Israel som okkupasjonsmakt er forpliktet til å beskytte sivile palestinere mot voldelige bosettere.

Venter på instruks

TIPH består av 64 observatører fra Norge, Sverige, Italia, Sveits og Tyrkia, samt 13 lokalt ansatte. Nyheten om at de må pakke kofferten kom overraskende på styrkens leder, den tidligere polititoppen Einar H. Aas.

- Jeg sitter fortsatt og venter på instruks fra Utenriksdepartementet i Oslo, sier Aas til NTB tirsdag.

Aas ble kjent med Netanyahus beslutning via mediene og har ikke mottatt noen henvendelse fra israelske myndigheter.

- Jeg er kjent med det politiske utspillet og avventer, sier han.

Tar tid

I Utenriksdepartementet i Oslo ble det tirsdag jobbet på spreng med å komme opp med et svar på Netanyahus utspill og hindre at TIPH blir kastet ut av Hebron.

- Det er en del land som må koordinere seg imellom, så det tar nok litt tid, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg til NTB.

Norges ambassadør i Israel, Jon Hanssen-Bauer, var som forskningssjef i Fafo sentral, da Oslo-avtalen som la grunnlaget for Hebron-avtalen ble forhandlet fram. Han er for tiden på ferie i Norge og ønsker overfor NTB ikke å kommentere utviklingen.

Netanyahus utspill er ikke fulgt opp av israelske myndigheter, og NTBs forespørsel om en kommentar fra Israels ambassade i Norge er foreløpig ikke besvart.

Møte julaften

TIPHs skjebne kan ha blitt beseglet julaften. Da møttes en gruppe israelske høyrepolitikere i Knesset, blant dem viseutenriksminister Tzipi Hotovely og justisminister Ayelet Shaked.

Møtet skjedde i regi av den mektige lobbygruppen Eretz Israel Caucus , som taler bosetternes sak og mener Israel bør annektere de okkuperte områdene.

- Vi trenger ikke utenlandsk nærvær i våre forfedres by, proklamerte Hotovely under møtet, ifølge Jerusalem Post.

Ifølge henne hadde Netanyahu lovet en beslutning om TIPHs videre skjebne innen utgangen av desember. Shaked understreket at statsministeren ikke trengte Knessets velsignelse for å kaste ut observatørstyrken.

Knusende rapport

En uke tidligere gjenga Haaretz innholdet i en rapport der TIPH slo fast at israelske bosettere og soldater har utsatt palestinerne i Hebron for systematisk og jevnlig trakassering og overgrep de siste 20-årene.

Israelske myndigheter nektet å kommentere anklagene, men rapporten kan ha vært spikeren i kista for observatørstyrken.

Einar H. Aas ønsker overfor NTB heller ikke å kommentere innholdet i TIPHs rapporter.

- Den siste månedsrapporten, som omhandler desember, ble nylig oversendt, sier han.

Powered by Labrador CMS