Militante palestinske grupper avfyrte rundt 4.000 raketter og granater mot Israel under den elleve dager lange krigen i mai. Tolv sivile og én soldat ble drept i angrepene. Her inspiserer en israelsk kvinne skadene i et hus som ble truffet av en rakett i Sderot. Foto: AP / NTB

HRW: Militante grupper i Gaza begikk krigsforbrytelser

Militante grupper på Gazastripen begikk krigsforbrytelser da de i mai avfyrte raketter og granater mot israelske byer, konkluderer Human Rights Watch.

Publisert

Menneskerettighetsorganisasjonen har analysert angrepene som kom fra Gaza under den elleve dager lange krigen i mai, som kostet tolv sivile og en soldat livet i Israel.

Rundt 4.000 raketter ble avfyrt mot Israel under krigen, de fleste av dem hjemmelagde og uten styringsmekanisme.

- I henhold til internasjonal humanitær lov, eller krigens lover, kan de krigførende partene bare angripe militære mål, slår Human Rights Watch (HRW) fast.

- Å avfyre slike raketter mot sivile områder, er en krigsforbrytelse, konkluderer de.

Ber om gransking

HRW ber videre om at Den internasjonale straffedomstolen (ICC), som fra før gransker anklager om israelske krigsforbrytelser, både gransker «de ulovlige palestinske rakettangrepene mot Israel, og de ulovlige israelske angrepene mot Gaza».

HRW har tidligere anklaget Israel for krigsforbrytelser under krigen, der 256 palestinere, blant dem 66 barn, ifølge FN ble drept.

Ifølge HRW angrep Israel mange områder «til tross for at det ikke fantes beviselige militære mål i nærheten».

Minst sju av de sivile palestinerne som ble drept, ble imidlertid drept av palestinske raketter som falt ned før de nådde Israel, eller som eksploderte under avfyring, ifølge HRW.

Tunneler under skoler

Rapporten fra menneskerettighetsorganisasjonen kommer dagen etter at FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) anklaget militante grupper på Gazastripen for å ha gravd tunneler under UNRWA-drevne skoler, og for muligens også å ha benyttet disse under krigen. På den måten ble både elever og ansatte utsatt for risiko.

Anklagen kom etter at Israels FN-ambassadør Gilad Erdan krevde stans i finansieringen av UNRWA etter en reportasje i israelsk TV der det ble hevdet at Hamas hadde nektet FN-inspektører adgang til en slik tunnel som lå nær en skole.

Hamas tilbakeviser

Hamas tilbakeviser anklagene fra HRW og kaller dem «en urett mot vårt folk».

- De eneste som tjener på en slik rapport, er den israelske okkupasjonen, fordi den likestiller ofrene med dem som virkelig er kriminelle, heter det.

- Vårt palestinske folk utøver sin legitime rett til å yte motstand mot okkupasjonen, fastholder Hamas.

Eric Goldstein, som leder Human Rights Watchs virksomhet i Midtøsten og Nord-Afrika, kjøper ikke dette argumentet.

- Hamas-ledelsen bør slutte å rettferdiggjøre ulovlige rakettangrep som på vilkårlig vis dreper og sårer sivile ved å peke på Israels overgrep, sier han.

Om Gazastripen

  • 360 kvadratkilometer stort område som grenser til Israel, Egypt og Middelhavet.
  • Rundt 2 millioner palestinske innbyggere.
  • Okkupert av Israel i 1967.
  • Israelerne trakk seg ut i 2005, men innførte en streng blokade etter at Hamas vant valget i de palestinske områdene i 2006.
  • Israel har gjennomført fire store militæroffensiver mot enklaven siden 2008, med store humanitære tap og materielle ødeleggelser som resultat.
  • Den siste krigen ble utløst av at Hamas 10. mai skjøt raketter mot Israel.
  • 256 palestinere ble ifølge FN drept i angrepene, blant dem 66 barn og 40 kvinner.
  • 13 mennesker ble drept på israelsk side, blant dem to thailandske og en indisk gjestearbeider, én soldat og to barn.
Powered by Labrador CMS