En israelsk soldat snakker med bosettere. I landsbyen Hawara på Vestbredden skal israelske bosettere ha angrepet palestinere torsdag denne uken.

Palestinere drept på Vestbredden

To palestinere er skutt og drept i et israelsk raid mot flyktningleiren Jenin på det okkuperte Vestbredden, melder palestinske myndigheter.

Publisert

Ifølge det palestinske nyhetsbyrået Wafa rullet flere titall israelske militære kjøretøy inn i leiren i morgentimene fredag. Det utløste kraftige sammenstøt mellom soldatene og de palestinske flyktningene i leiren.

Ifølge det palestinske helsedepartementet ble to palestinere skutt og drept i sammenstøtene, som er de siste i en serie voldelige hendelser som er de verste på sju år. Også for en drøy uke siden ble to palestinere drept i Jenin.

Dødeligste siden 2015

Så langt i år er over 120 palestinere drept i israelske raid, noe som gjør dette året det dødeligste siden 2015.

Mange av de drepte skal være lokale ungdommer som protesterer mot raidene, i tillegg til en del sivile. Samtidig har hundrevis blitt pågrepet, og mange er blitt plassert i såkalt administrativ varetekt uten lov og dom.

Det israelske hæren bekrefter at de gjennomførte et raid i Jenin natt til fredag, men uten å gi ytterligere detaljer.

I en annen palestinsk landsby på Vestbredden, Hawara i utkanten av Nablus, skal 70 jødiske bosettere fra bosetningen Yitzhar ha dukket opp uten forvarsel torsdag og begynt å herje.

Les: – Oslo-avtalen er blitt et verktøy for undertrykkelse

Slo med køller

Ifølge Ghassan Daghlas, en palestinsk tjenestemann som følger med på bosettervirksomhet i området, slo de palestinere, ødela butikker og biler og satte fyr på en park.

22 mennesker ble truffet av steiner, mens et 20-tall ble banket opp.

Amatørvideoer viser unge bosettere med køller som løper gjennom gatene og konfronterer palestinere.

– Den israelske hæren gjorde ingenting annet enn å beskytte dem, sier Daghlas.

Det er uklart hva som utløste spenningen ved Nablus, men militante palestinere i området har den siste tiden stått bak flere veibomber. Samtidig regnes flere av de jødiske bosetterne her for å være blant de mest kompromissløse i landet.

Powered by Labrador CMS