Palestinske studenter demonstrerer til støtte for organisasjonen PFLP under et valgmøte nær byen Ramallah tidligere denne måneden. Studietilbudet er blant de tjenester som kan bli rammet av den forverrede økonomiske krisa. Foto: Ahmad Talat / Zuma Press / NTB scanpix

Søreide bekymret for krisen i Palestina, statsapparatet kan være truet

Tilspisset konflikt om finansieringen av offentlige tjenester på palestinsk side gjør Norges utenriksminister bekymret. Om situasjonen består, kan den true PAs eksistens, mener Ine Eriksen Søreide.

Publisert

Søreide leder tirsdag 30. april møtet i giverlandsgruppen for Palestina (AHLC) som finner sted i Brussel.

- Jeg er bekymret for konflikten mellom Israel og Den palestinske selvstyremyndigheten (PA) om de finansielle overføringene. Det er allerede iverksatt store kutt i det offentlige tjenestetilbudet på palestinsk side. Dersom situasjonen fortsetter, kan den innebære en trussel for PAs eksistens, sier utenriksminister Eriksen Søreide i en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

De økonomiske overføringene mellom Israel og Den palestinske selvstyremyndigheten blir et sentralt tema på møtet.

Mottrekk mot palestinsk "fangelønn"

En israelsk tenketank hevdet i desember i fjor at PA på sitt budsjett for 2018 hadde avsatt omlag 330 millioner dollar til lønn og stipender for palestinske innsatte i israelske fengsler og deres familier. Blant disse var også personer som var dømt for drap på israelske borgere.

Siden mars har israelske myndigheter som svar på den palestinske fangelønnsordningen og på grunnlag av en lov vedtatt av det israelske parlamentet, holdt tilbake deler av de månedlige overføringene som Israel krever inn på vegne av palestinske myndigheter.

I henhold til Oslo-avtalene skal israelske myndigheter tilbakeføre disse midlene til PA. Palestinske myndigheter har besvart den israelske beslutningen med å nekte ta imot overføringene i sin helhet, overføringene utgjør omlag to tredjedeler av PAs samlede inntekter.

- Møtet i Brussel kommer til å preges av at samarbeidsklimaet mellom partene nå er i en krevende fase. Jeg oppfordrer på det sterkeste partene til å finne en løsning på uenigheten, sier Eriksen Søreide.

EUs høyrepresentant Federica Mogherini er vert for møtet, som finner sted i Brussel. På møtet deltar blant andre den palestinske statsministeren Mohammad Shtayyeh, representanter for israelske myndigheter, FNs spesialutsending Nickolay Mladenov og givere.

Dårlig tilgang på strøm og vann

Den humanitære situasjonen i Gaza er prekær, ifølge UD. Behovet for bedre elektrisitets- og vannforsyning og å få varer inn i Gaza vil også være sentrale tema på møtet.

- AHLC er det eneste internasjonale forumet hvor palestinske og israelske myndigheter deltar i dialog med giverne og det internasjonale samfunnet om å styrke det økonomiske samarbeidet og palestinsk statsbygging. Dette er forutsetninger for en forhandlet to-statsløsning, sier utenriksministeren.

Giverlandsgruppen for Palestina ble etablert i 1993 etter den første Oslo-avtalen, og har som mål å legge det institusjonelle og økonomiske grunnlaget for en forhandlet to-statsløsning.

Norge gir 100 mill. kr til UNRWA

UD informerte sist uke om at Norge gir ytterligere 100 millioner kroner til FNs humanitære arbeid for palestinske flyktninger rammet av krisen i Syria. Og øker samtidig helsehjelpen til syriske flyktninger.

Bidraget går til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

UNRWAs pressede økonomi kan imidlertid føre til at mange flyktninger kan miste hjelp de har vært vant til å motta. I fjor ga Norge ytterligere 64 millioner til organisasjonen der USA og president Donald Trump valgte å gå for kutt.

- Det er avgjørende at FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger opprettholder evnen til å levere grunnleggende tjenester. Det bidrar også til regional stabilitet. Derfor vil Norge fortsette å støtte organisasjonen politisk og økonomisk, sier Eriksen Søreide.

Powered by Labrador CMS