Kvinnelige arbeidere plukker cannabis på et veksthus i Lesotho. Det er et annet firma som nå har fått eksportklarsignal fra EU. Foto: AFP /NTB

Lesotho først med lovlig eksport av cannabis til EU

Eksperter mener dette vil fremme økonomisk vekst i det sørlige Afrika.

Publisert

Lesotho begynte legal produksjon av cannabis allerede i 2017, men nå har flere andre land i det sørlige Afrika også åpnet for kontrollert produksjon av cannabis. Foruten fjellandet, Lesotho, gjelder det også Zimbabwe, Zambia, Sør-Afrika og Malawi.

FN-organisasjonen UNDOC (UN Office on Drugs and Crime) anslår at cannabis er Lesothos tredje viktigste inntektskilde. Men selv om det er storstilt dyrking av cannabis i landet er det forbudt å bruke stoffet.

Landets største produsent av medisinsk cannabis, MG Health, utalte denne uka at firmaet hadde oppfylt EUs produksjonsstandarder (Good Manufacturing Practice - GMP). Det betyr at de har fått tillatelse til å eksportere cannabis-blomster, -olje og -ekstrakter som en farmasøytisk ingrediens. GMP-retningslinjene er minimumskravene en produsent må imøtekomme for å sikre at produkter er trygge og av høy kvalitet. De blir brukt for å kontrollere lisenser for salg av mat og farmasøytiske og medisinske produkter.

Cannabis er rusmidler framstilt av planten hamp, der marihuana og hasj er de vanligste.

Medisinsk cannabis brukes for det meste til å dempe kroniske smerter. Det har er særlig brukt mot smerter og for muskelavslapping i forbindelse med multippel sklerose.

Først til Tyskland

The Guardian melder at MG Health vil sende sitt første parti til Tyskland senere i år.

Firmaet hadde håpet å ha lisensen på plass i fjor, men Covid-19-retriksjoner forhindret inspektører fra å reise til Lesotho.

Bedriften tror at det vil åpne seg markeder i flere EU-land og i andre land. Interessenter fra Frankrike, Storbritannia og Australia har allerede meldt seg.

En rapport fra Research and Markets i august i fjor viste at prognosene for det europeiske cannabis-markedet ville være på 37 millioner amerikanske dollar.

En rapport fra analysebyrået Prohibition Partners anslår at cannabisproduksjon i Afrika kan bli verdt 7,1 milliarder dollar innen 2023.

Verdiskapning

Ben Kaluwa underviser i økonomi ved Universitetet i Malawi. Han sa til Bistandsaktuelt i januar i år, at legalisering av cannabis i SADC-regionen kan gi en verdiskapning på omkring to milliarder dollar årlig. (SADC - South African Development Community er en sammenslutning av 16 land i det sørlige Afrika.)

- Behovet for å legalisere cannabisproduksjon blir aktualisert av at landene i regionen sliter økonomisk på grunn av klimaendringer. Dette skaper problemer for andre avlinger, som for eksempel mais, sa Kaluwa.

Albert Changaya, er leder for organisasjonen Agricultural Research and Extention Trust (ARET) i Malawi. Han tror produksjonen kan gå utover andre varer som tobakk, mais og bomull.

- Dersom markedsprisen for cannabis er høy, vil markedet oversvømmes, og bøndene vil være mindre interessert i å dyrke andre ting. Men hvis markedet blir overmettet vil prisen stupe igjen, noe som er risikabelt for økonomien, sa han til Bistandsaktuelt.

Changaya sa at hans organisasjon, ARET, vil bidra med opplæring i å dyrke cannabis av høy kvalitet, «slik at bøndene får mest mulig ut av svetten sin».

Vil skaffe jobb til 3000

På over 2000 meter over havet, like utenfor hovedstaden Maseru, ligger MG Health sitt produksjonsanlegg på 5000 kvadratmeter. Her dyrkes cannabis-planten i store drivhus og 250 mennesker er sysselsatt. Men planene er å øke arbeidsstyrken til 3000.

- Det er nesten alle som hører til dette lokalsamfunnet, sier Nthabeleng Peete som er direktør for samfunnskontakt i firmaet.

- Utviklingsprosjekter knyttet til bedriftens samfunnsansvar vil ta av og etter hvert redusere kriminalitet og fattigdom blant landsbybeboerne, sier Peete til The Guardian.

- Vi befinner oss i et jordbruksområde hvor nesten ingen har inntekt, sier administrerende direktør i MG Health, Andre Bothma. - Mer business for selskapet vil skape en kjedereaksjon for de lokale innbyggerne også, fordi vi også trenger produkter og tjenester fra landsbybeboerne. Noen vil forsyne oss med grønnsaker, melk og bønner. En økning i arbeidsstyrken vil bety en økning i landsbybeboernes inntekter også.

Et marked i vekst og med konkurranse

Elling Tjønneland er seniorforsker ved Chr. Michelsens institutt (CMI) og har arbeidet mye med utvikling og bistand.

CMI-seniorforsker Elling Njål Tjønneland

Han peker på at det har foregått ulovlig småskala produksjon av cannabis i det sørlige Afrika lenge.

- Men så åpnes det opp for produksjon knyttet til medisinsk bruk. Mange av landene i regionen har handelsavtaler med EU, og nå ser flere aktører muligheter for å komme inn på det kommersielle markedet i Europa. Et marked som er i vekst. sier Elling Tjønneland til Bistandsaktuelt

- Men det er mange skjær i sjøen. Det er en voksende produksjon innad i Europa. Bransjefolkene sier at produksjonen er langt større enn etterspørselen. Det er store kommersielle aktører som produserer i digre drivhus. Så med mindre etterspørselen vokser voldsomt, er det mange motbakker for småprodusentene utenfor EU. Kanskje de kan klare å konkurrere på pris, slik at det blir billigere å importere det fra det sørlige Afrika, enn å hente det fra Nederland, Malta eller Danmark.

Mer å hente regionalt

Tjønneland sier markedet i Europa er begrenset. - Foreløpig er det stort sett bare for medisinsk bruk. Det er ennå få land som tillater cannabis for personlig bruk eller såkalt til «rekreasjons formål».

- Vel viktig for hva som skjer i de store markedene, er hva som skjer i det sørlige Afrika. Hvis markedene der blir liberalisert, blir det mer å hente der.

Tjønneland sier at det ikke er gitt at det blir noen åpning for småaktører. - Du skal ha et stort apparat for å markedsføre og eksportere store kvanta. Det er ikke lett for småprodusentene, som ikke har de samme kontaktene i Europa.

- Hvis dette blir lønnsomt, så er det de store kommersielle aktørene som vil være de som både sørger for å foredle plantene som skal eksporteres og som kjøper inn planten fra småprodusentene.

Går utover matproduksjon?

- Kan gå det utover produksjonen av andre varer som for eksempel mat?

- En virkning kan være at hvis man får bedre pris for cannabis, så vrir man produksjonen vekk fra matproduksjon. De som allerede driver med cannabis-produksjon får en ny legal kanal, mens andre som dyrker mat vil kanskje gå over til cannabis.

CMI-forskeren peker på at Lesotho sliter økonomisk.

- Landet har èn stor industrisektor. Det er tekstil-sektoren som sysselsetter en 40.000 - 45.000 mennesker - særlig kvinner. Produksjonen går i hovedsak til det nordamerikanske og i noen grad det sørafrikanske markedet. Lesotho har slitt veldig for industrivekst. Da har cannabis dukket opp som en liten sektor som kan bety noe, både for direkte og indirekte sysselsetting.

- Bruk av cannabis er veldig vanlig i det sørlige Afrika og markedene er store. Derfor har det vært et stort press for å legalisere cannabis for å få det inn i legale former, sier Tjønneland.

Han peker på at økonomiske vanskeligheter, klimakrisa, som har ført til tørke flere steder og covid-19-pandemien har vært et tilleggsargument for å legalisere cannabis-produksjonen. Da kan man sikre en mer stabil inntekt for de som i dag produserer cannabis illegalt i liten skala.

Powered by Labrador CMS