2016 er FNs år for belgfrukter. FN vil at verden skal dyrke, selge og spise mer erter, bønner og kikerter. Bare slik kan vi få nok mat til alle.
2016 er FNs år for belgfrukter. FN vil at verden skal dyrke, selge og spise mer erter, bønner og kikerter. Bare slik kan vi få nok mat til alle.

Bønner og erter er bedre enn kuer som fjerter

Har du hørt? Det er FNs år for belgfrukter. Hvorfor? Fordi hvis alle spiser mer bønner og erter vil verden bli et bedre sted.

Publisert

FN- år

FN lanserer hvert år ett eller flere temaer de vil at verden skal sette fokus på. Det er FNs generalforsamling som fastsetter disse markeringene, og alle medlemslandene blir oppfordret til å delta i markeringene. 2016 er året for belgfrukter. Kjente belgfrukter er alfalfa, erter, bønner, linser, kikerter og peanøtter.

Smarte belgvekster

Belgvekster har den unike egenskapen at de ved hjelp av bakterier i knoller på røttene kan binde nitrogen fra luften. Det inaktive nitrogenet i luften omdannes til biologisk aktivt nitrogen, som planter, dyr og mennesker kan nyttiggjøre seg. Belgvekstdyrkingen ble redusert da nitrogen i kunstgjødsel ble lett tilgjengelig. I økologisk drift er belgvekster motoren som sørger for viktig nitrogengjødsel og proteinrikt fôr. I konvensjonell drift kan belgvekster redusere utgifter til nitrogengjødsel, gi bedre grovfôr og gjøre vekstskiftet mer allsidig. Kilde: bioforsk.no

Hvert år lanserer FN et tema som de vil verden skal fokusere på. Og hold dere fast, dette kan bli spennende, for 2016 er belgfruktenes år. Det kan kanskje virke som FN har gått tom for ideer. Men vent litt, kanskje fortjener de små grønne vekstene et helt år for seg selv.

For den som spiser erter, linser, bønner og kikerter…

  • forebygger diabetes, kreft og overvekt
  • sørger for mindre CO2- utslipp fordi belgfrukter er et godt alternativ til kjøtt på grunn av sitt høye proteininnhold
  • bidrar til mindre bruk av vann i jordbruket, belgfrukter krever mindre vann, spesielt sammenlignet med andre proteinkilder som kylling og kjøtt, men også mindre enn korn og grønnsaker
  • Og i tillegg binder belgfrukter nitrogen fra luften, det gjør jorden og avlingene mer næringsrike og reduserer behovet for kunstgjødsel.

Daglig leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, mener et eget år for belgfrukter er en fantastisk idé:

– Det å være vegetarianer eller være opptatt at vegetarmat blir fortsatt latterliggjort av mange. Det blir sett på som ganske sært. Men hvis vi skal få til et grønt skifte, er det helt nødvendig å redusere forbruket av kjøtt. Da spiller belgfrukter en viktig rolle.

Powered by Labrador CMS