Espen Skjerven, tingrettsdommer og tidligere politiadvokat i Kripos og Økokrim, kommer nå med sin tredje krimbok. Denne gangen er mye av handlingen lagt til Den demokratiske republikken Kongo.

Norsk tingrettsdommer med krimbok om Kongo:

– Gikk kaldt nedover ryggen på meg da plottet i boka ble virkelighet

Espen Skjerven hadde brukt tre år på bokmanuset da nyheten om at kongolesiske myndigheter åpner for oljeleting i den sårbare regnskogen sprakk: – Handlingen i boka ble til virkelighet rett foran øynene mine, sier han.

Publisert

Denne måneden kommer Espen Skjervens tredje krimbok i serien om politioverbetjent Tom Grayston. Boka har fått tittelen «Kleptokratiet» og er en thriller med internasjonalt tilsnitt. Mye av handlingen foregår i Den demokratiske republikken Kongo. Skjerven skriver denne gangen om store temaer som klima, miljø, korrupsjon og brudd på menneskerettighetene.

I boka kommer vi blant annet tett på arbeidet til skandinaviske menneskerettighetsforkjempere og et norskeid oljeselskap på leting etter olje i sårbare naturområder i Øst-Kongo. Etter et drap på en norsk statsborger blir Kripos-etterforsker Grayston sendt på krevende oppdrag til det konfliktfylte afrikanske landet.

– Med denne boka ønsker jeg blant annet å rette søkelyset mot næringslivets ansvar for menneskerettighetsbrudd, og hva som skjer når penger og grådighet råder i et kaotisk land som i Kongo, sier Espen Skjerven til Bistandsaktuelt

Forfatteren, som i dag jobber som tingrettsdommer i Rogaland, har selv tidligere jobbet som politiadvokat ved seksjon for internasjonale forbrytelser (SIF) i Kripos og for Økokrim. Han forteller at han har trukket veksler på egne erfaringer under arbeidet med boka.

"Kleptokratiet" er Espen Skjervens tredje bok. Den er utgitt på Liv forlag.

– Jeg har latt meg inspirere av økonomiske forbrytelser som korrupsjon og annet finansielt juks fra tiden min i Økokrim og som forretningsadvokat. Tom Grayston jobber i SIF i Kripos, det samme har jeg gjort. Jeg har vært spesielt opptatt av selskapers ansvar når det kommer til medvirkning til menneskerettighetsbrudd i utlandet.

Tett på virkeligheten

Skjerven forteller at researchen til boka har vært tidkrevende. I flere år har han gransket og kryss-sjekket utallige artikler og rapporter fra miljøorganisasjoner, oljenæringen og FN. For å nevne noe.

– Jeg ønsket å bygge et så realistisk bakteppe for historien som mulig. Jeg brukte lang tid på å skape et narrativ tett opp til hva som reelt kan skje om ting kommer ut av kontroll.

Og at han lyktes i å komme tett på virkeligheten, er det liten tvil om. Akkurat da Skjerven hadde levert fra seg siste versjon av manuset til språkvask, kom nyhetene om at kongolesiske myndigheter auksjonerer bort olje og gass-blokker i sårbare naturområder til utenlandske selskaper. Uten å røpe for mye kan vi avsløre at det er klare paralleller til handlingen.

– Det gikk kaldt nedover ryggen min. Bokprosjektet ble til virkelighet rett foran øynene mine, og det første spørsmålet som reiste seg, var: Hvem skal sørge for at dette går riktig for seg?

Istedenfor å bli henrykt over sin presise framsynthet gitt det som nå skjer i Kongo, er Skjerven urolig.

– Spørsmålene tårner seg opp i meg. Har allmennheten innsyn i prosessene? Hvilke områder er det snakk om? Er det snakk om regnskog og verdensarv som dyr, mennesker og hele kloden er avhengig av? Hvem skal ha kontroll på at dette går riktig for seg? Kan vi være trygge på at myndighetene og næringslivet foretar skikkelige konsekvensutredninger og due diligence?

«Olje-cowboyer»

Kleptokrati er betegnelsen på en autoritær stat hvor makthavere skaper seg formuer med å tilrane seg midler fra samfunnets fellesgoder, noe Skjerven mener skjer i DR Kongo.

I boka beskriver Skjerven hva som kan skje når «olje-cowboyer» får herje fritt i et land hvor bestikkelser regnes for nøkler inn til det sorte gullet.

Forfatteren sier han er usikker på om selskapene som operere i DR Kongo, er klare over hvor stort ansvar de har og hvilke etiske dilemmaer de må ta stilling til.

– Ikke bare myndighetene i Kongo har et ansvar, men også oljeselskapene som skulle vinne tillatelsene. De skal aktivt møte lokalbefolkningen og samarbeide med en kompleks statsmakt. Alt dette mens et par hundre opprørsgrupper lurer i skogene.

Skjerven mener den norske politikken i Kongo er vanskelig å forstå.

– Skal vi tro mediene, åpnes det nå opp for oljeleting i Virunga nasjonalpark, som er et verdensarvområde. Hvis dette stemmer, er dette den samme regnskogen som Norge og andre land har brukt hundretalls millioner kroner på å bevare. Nå skal altså denne grønne lungen ofres for å lete etter den samme oljen som verden har som mål å begrense i fremtiden. Jeg finner ingen logikk i dette. Det er et paradoks, sier Skjerven.

– Urovekkende utvikling

Han forteller at han med boka også ønsket å løfte fram arbeidet nasjonale enheter som seksjon for internasjonale forbrytelser i Kripos gjør. Han mener slike nasjonale etterforskningsgrupper, sammen med den internasjonale straffedomstolen i Haag, er avgjørende for å stille til ansvar dem som begår internasjonale forbrytelser.

– Internasjonalt samarbeid mot internasjonale forbrytelser er viktig for fred og solidaritet. Se bare på den viktige innsatsen som gjøres i Ukraina. Vi har også kanskje en tendens til å glemme land som Kongo fordi det er så fjernt fra Norge. Det er skummelt. Gjennom skildringer av det utrolig vakre landet ønsker jeg å få leseren til å våkne. Det som nå skjer i Kongo, er urovekkende, sier krimforfatteren.

Powered by Labrador CMS