Fiskere i Malawi-sjøen vil i framtiden kunne få enda bedre værvarslinger. Illustrasjon: Ken Opprann og Yr
Fiskere i Malawi-sjøen vil i framtiden kunne få enda bedre værvarslinger. Illustrasjon: Ken Opprann og Yr

Yr-meteorologer skal gi bistand - hjelper bønder og fiskere i Malawi og Tanzania

Appen til værtjenesten Yr er allerede populær i mange afrikanske land. Nå skal Meteorologisk institutt i Oslo bidra til at varslingstjenestene i Tanzania og Malawi blir enda bedre. Begge land preges av store klimaendringer.

Publisert

Prosjektet

Prosjektet starter med en pilotfase på ett og et halvt år, og vil skje i samarbeid med Tanzania Meteorological Authority (TMA) og Malawi Department of Climate Change and Meteorological Services (DCCMS). Pilotfasen skal brukes til å undersøke hvordan værdata- og tjenester kan bli digitale fellesgoder for de to afrikanske landene. Målet er at pilotfasen skal lede til et fullt prosjekt over fem til ti år.

Norad har derfor over flere år støttet kapasitets- og systembygging for utvikling av klimatjenester gjennom verdens meteorologi organisasjon (WMO), samt direkte kapasitetsbygging av meteorologiske tjenester i Asia gjennom Meteorologisk Institutt. Nå tilfører vi et nytt verktøy til dette arbeidet.

Kilde: Norad

Pilot-samarbeidet mellom meteorologene i Norge og de to afrikanske landene finansieres av Norad.

- Avtalen kan få stor betydning for mennesker i det sørlige Afrika, spesielt bønder og fiskere som er avhengig av å vite hvordan været blir, sier Jon Lomøy, direktør i Norad.

Utfordringer

Klimaendringer har skapt store utfordringer i det østlige Afrika. Regnet kommer ikke lenger når det pleier og værtegnene kan være upålitelige.

- Nå vil vi at tjenestene og dataene til Meteorologisk institutt skal bli enda mer tilgjengelig for lokalbefolkningen i afrikanske land. Dette er spesielt viktig for de som er avhengig av å vite hvordan været blir i jobbsammenheng eller for å komme seg unna i tide før værkatastrofer inntreffer. Vi tror det kan redde liv, sier Lomøy.

Målet er å ta dataene som instituttet bruker og gjøre dem til et globalt, digitalt fellesgode, forklarer direktør ved Meteorologisk institutt Roar Skålin.

- Prosjektet vil støtte opp under FNs bærekraftmål, gjennom å bidra til produktivitet i jordbruk og matproduksjon, tilpasset framtidens klimaendringer og ekstremvær, sier Skålin i en pressemelding.

Avtalen mellom de metereologiske institusjonene ble undertegnet fredag.

Populært

Yr er i utgangspunktet utviklet for nordmenn i Norge og utlandet og turister på norgesferie. Men i og med at den tilbyr værvarsel av høy kvalitet for mer enn 10 millioner steder i verden, er den allerede mye brukt i flere afrikanske land.

I Norge blir det tatt for gitt at værvarsel er et gratis digitalt fellesgode, men slik er det ikke nødvendigvis andre steder i verden, påpeker Norad.

Powered by Labrador CMS