Moore Adam (59) sitter ved siden av metallskulpturene han selger i Zimbabwes hovedstad Harare. Adam har aldri hatt en formell jobb. Han har livnært seg på å lage skulpturer av skrapmetall i 35 år. Foto: Wilfred Kajese / Bistandsaktuelt

Gjenbruk av metall gir inntekt til arbeidsledige zimbabwere

I Kina er etterspørselen etter skrapmetall stor. Dét er godt nytt for zimbabwiske samlere som James Gwangwava (41) og Moore Adam (59). De lever av å selge jern og metall som andre har kastet.

Publisert

James Gwangwava (41) jobbet opprinnelig som markedsføringsleder for korn felleskjøpet (GMB) i Zimbabwe. Han mistet jobben for fire år siden da arbeidsgiveren hans så seg nødt til å redusere antall ansatte.

Den økonomiske situasjonen i Zimbabwe har ført til at over 5 ½ millioner mennesker har blitt skjøvet ut i ekstrem fattigdom, ifølge en rapport fra Verdensbanken. Gwangwava er imidlertid ikke en av de som har blitt rammet av ekstrem fattigdom. Grunnen til det er at han, i likhet med mange andre, har begynt å livnære seg på å samle inn metall i hovedstaden Harare. Det han finner selges til selskaper som bruker metallet til å lage ulike sluttprodukter. Dét har gitt Gwangwava og familien hans en grunn til å smile.

- Kona mi og de tre barna mine er glade fordi det jeg gjør fører til at de får mat på bordet. Jeg tjener cirka 350 dollar i måneden på å selge dette metallet, sier Gwangwava til Bistandsaktuelt. Den inntekten er mye høyere enn de 60 dollar han tjente da han jobbet for GMB.

Gwangwava er ikke lei seg for at han mistet jobben. Snarere tvert imot.

- Jeg kastet bort tiden på å studere markedsføring, et studium som ikke ble særlig innbringende da jeg tjente svært lite penger i jobben som markedsføringsleder.

James Gwangwava (41), her iført en lyseblå t-skjorte, fyller opp vogna si med kastet metall. Den tidligere markedsføreren har, i likhet med mange andre zimbabwere, begynt å livnære seg på å samle inn og selge skrapmetall. Foto: Wilfred Kajese / Bistandsaktuelt

Lager skulpturer av funnet metall

Gjenbruksmetallet er også gull verdt for kunstnere som Moore Adam (59). Han har tjent penger på å lage kunst av metallet han har funnet.

- Jeg har aldri vært ansatt i en jobb i hele mitt liv, og jeg har samlet inn metall til kunsten min i 35 år. Jeg lager skulpturene mine av kastet metall, og inntektene jeg får av å bruke metall er nok til å leve et anstendig liv, sier Adam.

Salget av metallskulpturer har ført til at Adam nå eier et hjem i forstaden Warren Park utenfor Harare. Skulptursalget har ført til en inntekt på mellom 700 og 900 dollar per måned.

Ringvirkningene av covid-19 har imidlertid rammet både Adam og mange andre som er i samme situasjon som han. Stengingen av samfunnet har hatt en negativ virkning på utenlandske turister. Dét har fått konsekvenser for Adam.

- Turistene kommer ikke like ofte som før koronaviruset brøt ut, hvilket har vært dårlig nytt for metallskulpturene mine. Som du ser, har jeg samlet inn flere hauger med metall som ikke har blitt brukt fordi jeg lager kunstverkene mine i tråd med kundenes bestillinger, sier Adam.

Likevel har både Adam og andre zimbabwiske metallsamlere tatt steg i riktig retning.

Stor etterspørsel gir høy grad av resirkulering

Kinesiske forhandlere som Lin Yeng (30) eksporterer skrapmetall tilbake til hjemlandet Kina. Der er det stor etterspørsel etter slikt metall, som brukes til å lage svært mange forskjellige produkter som selges over hele verden, forteller Yeng.

Den etterspørselen har i seg selv vært en livlinje for zimbabwiske entreprenører, som selv uten en formell ansettelse har klart å endre livet til det bedre.

Det har blitt svært vanlig å se Adam, Gwangwava og andre selgere lete etter metall på ulike søppelfyllinger. De ser ikke på materialet de leter etter som søppel, men som kilder til store inntekter.

To metallsamlere jobber med å feste en stor metallplate på en vogn i industriområdet Willowvale i Zimbabwes hovedstad Harare. Foto: Wilfred Kajese / Bistandsaktuelt

På verdensbasis består over halvparten av alt stålet som produseres av resirkulert metall. Det gjør metall til et av de materialene som resirkuleres oftest på verdensbasis, noe som er en fordel for selgerne i Zimbabwe.

- Firmaer som lager produkter som hakker, økser og potter har over tid blitt faste kunder. De kjøper metallet mitt før de smelter det og bruker det til å lage andre produkter som deretter selges, sier Gwangwava.

For Adams del har skulpturene han lager ført til at både lokale og utenlandske turister har blitt til faste inntektskilder. Dét er han takknemlig for.

- Selv nå som det er få utenlandske turister her i landet, er inntekten jeg får fra kunstverkene mine høy nok til å finansiere livets opphold, forteller Adam.

Powered by Labrador CMS