Tanzanias nye president Samia Suluhu Hassan bryter med en del av politikken til forgjengeren. Foto: NTB

Tanzanias nye president varsler mer pressefrihet og økt innsats mot korona

Tanzanias nye president Samia Suluhu Hassan varsler økt innsats mot koronapandemien, og vil også oppheve forbudet mot enkelte medieorganer. Begge deler betyr et radikalt brudd med politikken til forgjengeren, avdøde president John Magufuli.

Publisert

Magufuli bagatelliserte pandemien, motsa internasjonal vitenskapelig konsensus om sykdommen og avviste rådene fra Verdens helseorganisasjon. President Hassan understreket derimot denne uka at Tanzania vil trappe opp kampen mot pandemien, og basere den på solide vitenskapelige råd. Hun vil nedsette en faglig arbeidsgruppe som skal gi henne råd om utbredelsen av covid-19 i Tanzania og tiltak mot den dødelige pandemien.

- Vi kan ikke isolere oss som om vi var ei øy, men heller ikke godta alt utenfra. Vi kan ikke fortsette å lese om covid-19 over hele verden, og fortsatt tro at Tanzania er uberørt. Det er ubegripelig. Tanzania må skaffe seg sin egen forståelse av hvor vi står i spørsmålet om covid-19, sa hun.

President Magufuli stoppet testingen for covid-19 i Tanzania i fjor, etter at testutstyret importert fra Kina angivelig testet positivt på ei geit og en papaya. Det var til da bare registrert 509 smittede og 21 døde av sykdommen.

Opphever presseforbud

President Hassan har også gitt myndighetene ordre om å oppheve forbudet mot enkelte medieorganer, blant dem TV-stasjoner på nettet. Observatører ser det som begynnelsen på ei ny tid for pressefriheten i landet.

- Jeg har fått høre at enkelte medieorganer, inkludert nett-TV, har fått inndratt sine lisenser. Vær vennlig og opphev forbudet, men fortell dem at de skal holde seg til loven og regjeringens retningslinjer, sa hun i en innsettelsesseremoni.

Presidenten insisterte på at medieselskapene må følge loven og la til at reguleringene må være åpne og straffereaksjonene må være tilpasset alvorsgraden på lovbruddet.

- Dere må ikke forby aviser bare fordi dere har makt til å gjøre det. Opphev forbudet, men sikre at de følger regjeringens reguleringer og retningslinjer, sa hun.

Tanzania har en rekke undertrykkende lover som har gitt hyppige stengninger av aviser. Medieloven fra 2016 gir for eksempel tjenestemenn makt til å stenge medieorganisasjoner nærmest som de lyster.

Tror på friheten

I motsetning til president Magufuli, som offentlig refset journalister, har president Hassan vist genuin vilje til å reversere bruddene på ytringsfrihet og forsamlingsfrihet.

Salome Kitomari fra the Media Institute of Southern Africa in Tanzania (MISA), en organisasjon som forsvarer ytringsfriheten, tror landets journalister snart vil få friheten tilbake.

- Vi tror, etter presidentens erklæring, at vi vil få frihet til å innfri vårt ansvar, i samsvar med lover og reguleringer, sier Kitomamri.

En farlig, repressiv trend har blitt styrket siden 2015, da regjeringen vedtok og håndhevet lover som kveler uavhengig journalistikk.

Menneskerettsaktivister har gjentatte ganger bedt myndighetene om å oppheve slike repressive lover, uten hell.

Titalls aviser, blant dem den engelskspråklige avisen The Citizen, er blitt stengt for kortere eller lengre tid på grunn av innhold som ble vurdert som kritisk.

I 2018 ble det vedtatt egne regler for innhold på nettet. Ifølge dem risikerer bloggere å få heftige bøter på opp til 2,1 millioner tanzanianske shilling (snaut 7700 kroner).

Observatører sier slike undertrykkende lover og handlinger har virket kvelende på mediene og sådd frykt blant journalister.

I juli 2020 forbød myndighetene den privateide TV-stasjonen Kwanza Online TV fordi de angivelig skulle ha publisert informasjon som regjeringen oppfattet som villedende. Dette kom bare to uker etter at den kritiske, swahilispråklige avisen Tanzania Daima hadde blitt stengt, angivelig for brudd på etiske retningslinjer for journalistikken.

Powered by Labrador CMS