Uganda fikk den første forsyningen av vaksiner gjennom Covax-systemet denne uken. Foto: Unicef
Uganda fikk den første forsyningen av vaksiner gjennom Covax-systemet denne uken. Foto: Unicef

Norge har gitt bort 700 000 vaksinedoser til fattige land

Norges investeringer i Covax-mekanismen har ført til at 677 000 vaksinedoser er videresendt til fattige land.

Publisert

Allerede i november meddelte regjeringen vaksinealliansen Gavi, som administrerer Covax-systemet, at Norges investeringer kunne brukes i utviklingsland. Development Today skrev torsdag at vaksinedosene var opprinnelig ment for den norske befolkningen. Dette er ikke riktig opplyser kommunikasjonsavdelingen i Utenriksdepartementet. De sier at disse dosene er ikke en del av norsk vaksinestrategi og var ikke planlagt for norske borgere.

DT: To løp

Development Today sier til Bistandsaktuelt at de står 100 prosent bak saken de publiserte torsdag.

Redaktør Bjørn H. Amland i Development Today sier at Covax - mekanismen består av to vindu - et for innkjøp av vaksiner til rike land og et for innkjøp til fattige land. Ideen bak Covax var at en skulle kjøpe inn vaksiner både til rike og fattige land samtidig.

- Norge har betalt inn til begge disse vinduene og innbetalingen til innkjøp av vaksiner for Norge var i utgangspunktet ikke bistandsfinansiert. Det vi skriver om er Covax-vinduet for innkjøp av vaksiner til rike land. I november ble Norge gjennom Covax tilbudt å kjøpe nesten 700 000 vaksiner for egen befolkning. Norge valgte å gi disse vaksinene bort slik at de kunne distribueres gjennom AMC mekanismen til utviklingsland, sier Amland.

- Det Norge har vist her er et unikt globalt lederskap i den globale kampen mot korona epidemien som det er all grunn til å berømme, men en må også stå for valget på hjemmebane.

Dosene er hovedsakelig fra AstraZeneca og noen fra Pfizer. De norske investeringene i Covax-samarbeidet skal etter planen kunne dekke 2 millioner doser totalt for bruk i utviklingsland.

Development Today skriver at de fleste høyinntektsland har ikke benyttet seg av Covax-dosene for egen befolkning. Et unntak er Canada som i likhet med Norge ble tilbudt 1,9 mllioner doser av Covax-mekanismen, og valgte å ta i mot disse for å kunne vaksinere kanadiere.

Covax-systemet

Det FN-støttede Covax-samarbeidet er opprettet for å skaffe koronavaksiner til lav- og mellominntektsland, som hittil har stått langt bak i køen hos vaksineprodusentene. Covax-samarbeidet ledes av Verdens helseorganisasjon (WHO), Vaksinealliansen Gavi og Den globale koalisjonen for forebygging av epidemier og pandemier (CEPI). Gavi styrer fordelingen.

De første vaksinene som ble distribuert gjennom Covax-systemet til Afrika ble satt i Ghana 1. mars. Det markerte begynnelsen på en stor utrulling av Covax-vaksinene i Afrika.

1,2 millioner doser

Development Today skriver at Norge betalte inn 60 millioner kroner til Covax i fjor - noe som ga en opsjon på 1,9 millioner doser.

I begynnelsen av februar ble Norge informert om at 677 000 doser var blitt overført til fattige land. De hadde en samlet verdi på over 2,6 millioner dollar.

Underdirektør Lene Lothe sier at de resterende dosene sannsynligvis blir distribuert når de er klare (saken er endret fra tidligere).

Slik det ser ut med Covax sin utrulling i dag vil disse dosene hovedsakelig komme i løpet av andre halvdel av 2021, skriver Norad.

I tillegg sier Norad at per i dag er det bare en ny kjøpsopsjon for Novavax som er tilbudt Norge. Norad vet ikke hvor mange og når dosene vil bli tilgjengelige.

(Rettelse 22.3: Norad mener Lothe ble feilsitert da vi siterte Development Today om at de «gjenstående 1,2 millioner dosene trolig vil bli distribuert om kort tid.»)

Powered by Labrador CMS