Sykepleier Lindelani Buthelezi gjør seg klar til å vaksinere dagens første gjest, en 45-årig mann, som tidligere ikke har vært villig til å la seg vaksinere.

Vaksinasjons-tog er Sør-Afrikas nye grep i kampen mot korona

Sør-Afrika prøver å unngå en fjerde koronabølge med utradisjonelle metoder. Det er satt opp et eget tog som skal bringe covid-19-vaksiner til steder der det er vanskelig å få folk til å vaksinere seg. Bistandsaktuelt møtte tog-helseteamet på perrong 1 på stasjonen i King Williams Town.

Publisert

Klokken 8.00: To unge kvinner sitter urolige på perrong 1 på togstasjonen i King Williams Town i Eastern Cape - Sør-Afrikas fattigste provins. En middelaldrende mann går rastløst omkring litt unna dem. Han ser ut som han helste ville løpe skrikende vekk. Et tog med ni vogner står stille. Det er ikke et vanlig tog, og de tre personer på perrongen skal ikke ut og reise - de skal inn i toget for å vaksineres mot covid-19.

Men vaksinene har ikke kommet til avtalt tid fra de regionale myndighetene. Der går en time, så en halvtime til. Omsider kommer de, og den nervøse mannen får beskjed om å gå om bord.

"Jeg har aldri været så redd før", sier den 46-årige mannen. "Men jeg har ingen valg."

I et lite rom sitter sykepleier Lindelani Buthelezi klar med dagens første sprøyte. Han forsøker å berolige mannen. Nålen nærmer seg armen. Nå er det dødsangst i mannens blikk.

Så er det overstått. Døden inntreffer ikke, sykepleieren smiler og ber mannen sette seg ute på perrongen i 15 minutter, før han kan gå videre i livet.

- Jeg har aldri vært så redd før, men jeg hadde intet valg, sier den 46-årige mannen på perrongen.

Han forklarer at han arbeider i et supermarked, Shoprite, som truet med å gi han sparken dersom han ikke tok vaksinen.

- Folk har fortalt meg masse om hvor farlig vaksinen er. At man kan bli svært syk. Men jeg vil ikke miste jobben min.

Hans 15 minutter er i ferd med å løpe ut, og han er oppriktig lettet over å være i live. Plutselig bretter han opp det ene ermet og viser et merke på overarmen. Overrasket.

- Jeg kom nettopp på at jeg er jo blitt vaksinert før. To ganger, tror jeg. Se her, det var da jeg var barn. Det hadde jeg glemt.

Han reiser seg fra perrongen med et smil om munnen.

Sykepleier Lindelani Buthelezi vaksinerer dagens tredje person i en av de seks vaksinasjonskupeer i en av togvognene. Kun 11 personer møtte opp denne dagen.

Mennene frykter det verste

Klokken 9.40: Etter at de tre personene har fått vaksinen sin er det tomt på perrongen. Personalet på det statseide ultramoderne vaksinetoget, Transvaco, har ingenting å gjøre. Men det har de råd for. En bil blir fylt med utstyr til et mobilt vaksinasjonstelt, som settes opp det travleste stedet i byen: minibuss-holdeplassen.

- Hvis de ikke vil komme til toget, må vi jo komme til dem. I morgen kjører et mobilt team 40 kilometer vekk for å vaksinere ute på landet, sier Siboniso Nene, som er sjef for Transvacos vaksinasjonsprogram

Fordelen ved å sette opp en mobilenhet i byen er at teamet kan målrette innsatsen. I King Williams Town er målgruppen menn. Statistikken viser at langt flere kvinner enn menn i provinsen har latt seg vaksinere.

Hallo South Africa! Sibosniso Nene går rundt med megafonen i gatene ved togstasjonen i King William's Town. Nene er sjef for vaksinationsprogrammet i Tansvaco.

Mennene er redde for nåler, men de vil ikke innrømme det. De frykter også at sædkvaliteten deres vil svekkes og at sexlivet deres vil gå i stå. Og så er det noen menn som er sikre på at vaksinen er den visse død. Så har vi også konspirasjonsteoriene dere har i Europa, om Bill Gates og mikrochippen, smiler Paballo Mokwana. Hun er lege og den overordnede sjefen for vaksinasjonstoget Transvaco.

Hun forteller at arbeidet deres først og fremst handler om å overbevise én person av gangen om å ta vaksinen.

Så tar de en for laget

Klokken 10.15: Den mobile enheten på minibuss-holdeplassen er satt opp. Bilen kjører tilbake til togstasjonen og henter enda et mobilt team, som skal stå i sola foran Spar-supermarkedet, byens nest mest travle sted i dag.

Folk har nettopp fått lønn og pensjoner, og det merkes foran supermarkedet, hvor kunder i hundrevis kjører vekk handlevogner lastet med sekker med sukker, maismel, gulrøtter og andre basisvarer for resten av måneden.

Det mobile teamet håper å få deres oppmerksomhet.

Dr. Paballo Mokwane, øverste sjef for Transvaco-toget.

- Når det kommer en person og viser interesse så gjør vi alt vi kan for å overbevise han om at vaksinen er helt ufarlig. Når det lykkes, kan man si at den personen ofrer seg og tar en for laget. Og hvis personen overlever vaksinen - og det gjør jo folk - så kan den personen spre noen gode ringer i vannet til familie og omgangskrets, som så forhåpentligvis også kommer og får en vaksine, forklarer legen Paballo Mokwana.

Covid-19 i Sør-Afrika nå

Det er nå svært få daglige smittede, og de hardeste restriksjonene er midlertidig avskaffet. Turister kan igjen reise inn i landet. Men det er fortsatt portforbud fra midnatt til klokken fire om morgenen, folk må gå med munnbind og sprite hendene i alle butikker. Nattklubber er stengt, og det er grenser for hvor mange som får samles til for eksempel begravelser.

Nesten tre millioner har allerede vært smittet med covid-19 siden epidemien brøt ut i mars 2020. Over 89.000 er døde.

Landet har vært gjennom tre harde smittebølger, og ifølge helsemyndighetene ventes en fjerde å ramme på slutten av året. Derfor settes alle krefter inn på å få vaksinert 70 prosent av den voksne befolkningen før jul, i håp om å oppnå flokkimmunitet.

Det bor vel 60 millioner mennesker i Sør-Afrika.

Kilder: WHO og Sør-Afrikas helsedepartements online korona-portal: www.sacoronavirus.co.za

Klokken 10.30: Foran Spar-supermarkedet feier sykepleieren Lwando Sikiti med en medbrakt kost det stykket av parkeringsplassen der den lille mobile enheten skal settes opp. Støv, avfall og tomflasker feies vekk. Her er det andre forhold enn i det sterile og luftkondisjonerte toget. En liten paviljong skygger for sola, men varmen er ulidelig. Stanken tett. Støyen høy.

Lwando Sikiti legger vekk kosten, tar en megafon og går ut i den store menneskemengden:

'Kom og få en vaksine mot covid-19 her. Alle fra 12 år og opp er velkomne. Dere kan få Johnson & Johnson, som bare er ett stikk. Dere kan også få Pfizer, der skal dere ha to stikk med seks ukers mellomrom. Kom hit og snakk med oss. La oss hjelpe hverandre'.

Hvis en person kommer bort til han for å høre mer, legger han raskt en beroligende hånd på skulderen og forklarer at vaksinen er som den de fikk som små barn:

'Du kan få vondt i armen, du kan få feber. Men du dør ikke'.

Fire kvinner og en mann har tatt ordene hans for god fisk og satt seg på de oppstilte plaststolene.

Mannen, 48 år gamle Bongize, forteller at han er elektriker og gjerne skulle tatt vaksinen for lenge siden.

- Men det er ikke noe vaksinasjonssted i min township. Så da jeg gikk forbi her bestemte jeg meg med en gang for å få stikket mitt, sier han.

De fleste andre handlende haster forbi. Noen er flaue, noen er sinte, og noen er mistroiske. Felles for dem alle er de ikke tør eller vil bli vaksinert. Bare 21,5 prosent av Sør-Afrikas befolkning er fullvaksinert.

Mangler plan mot vaksineskeptikere

En 25 år gammel kvinne med tatoveringer på armen sitter klar til å få stikket sitt på parkeringsplassen ved Spar-supermarkedet. Hun holder seg for øynene når nålen rammer. Så bryter hun sammen i krampegråt. Enda et menneske som tror hun har tatt sitt livs verste beslutning.

Sykepleier Khumbuzile Ngidi gjør vaksiner klar foran Spar supermarkedet i King William's Towns sentrum.

Sykepleieren trøster henne og forteller henne at hun har tatt en riktig beslutning, mens han klemmer bomullsdotten mot stikket.

- Jeg har bare vært så skremt for å la meg vaksinere. Jeg fikk vite at jeg etter tre dager ville bli veldig syk og kanskje dø, sier hun etter at hun har kommet seg.

Vaksinefrykten har kommet overraskende på myndighetene.

- Dette er en krise på landsplan og ikke så lett å løse som vi hadde trodd. Folk kommer ikke løpende for å få vaksinen, sier Siboniso Nene, vaksinasjonssjef hos Transvaco.

Au! En av de 22 personer som ble vaksinert foran Spar-supermarkedet i King William's Town. Sykepleier Lwando Sikiti stikker henne.

Han legger ikke skjul på at han er skuffet over både hjelpeorganisasjoner, det sivile samfunn og kirkene.

- De har ikke støttet med en motkampanje overfor alle vaksineskeptikerne som er på sosiale medier, og som gjør arbeidet vårt så vanskelig. Dette er jo ikke bare en helsekrise. Det er ikke som en kolera-epidemi i et lite område, som vi kan kontrollere. Covid-19 påvirker alt: Arbeidsløsheten stiger, vårt BNP faller, butikker stenges. Det er hele vår livsstil som blir påvirket.

Klokken 16.30: Transvaco stenger og avslutter dagens innsats på stasjonen i King Williams Town. Antallet vaksinerte er ekstremt lavt.

- Vi har bare fått vaksinert 13 personer i toget, sier legen Paballo Mokwana.

Ved supermarkedet fik de vaksinert 22 personer etter at ha sittet på den travle parkeringsplassen i steikende hete i seks timer. Ved minibuss-holdeplassen lot 31 seg overbevise.

66 personer i alt - for et team som kan uføre 700 vaksinasjoner om dagen. Sjefen for vaksinasjonsinnsatsen, Siboniso Nene, kan ikke skjule sin skuffelse:

- Det er mange afrikanske land som tørster efter vaksiner. Og så har du oss her i Sør-Afrika, som har vaksinene - men ikke vil ta dem.

Han rister på hodet.

- Jeg ville ha sovet mye bedre dersom folk ville lytte til oss.

FAKTA: Toget med den store dypfryseren Den statseide Transnet Foundation står bak et nytt vaksinasjonstog som har fått navnet Transvaco - en forkortelse for 'Transnet Vaccination Coaches'. Toget skal bringe vaksinene ut til steder i Sør-Afrika der det er vanskelig å få folk til å vaksinere seg. Det har 29 ansatte - en lege, sykepleiere, en laborant, en kokk, tolv sikkerhetsfolk og noen teknikere. Teamet bor i seks måneder på toget, som akkurat nå kjører rundt i den fattigste provinsen i landet, Eastern Cape. Toget står på hver stasjon i to uker. Toget er bygget til denne operasjonen. Det er innrettet med spisevogn, kjøkken, kontor, sovekupeer og et apotek. Men de to viktigste vognene er den som huser en kjempestor fryser som sørger for at opp til 107 000 vaksinedoser holdes på riktig temperatur, og så vognen der seks sykepleiere kan vaksinere opp til 700 personer om dagen.
Powered by Labrador CMS