En kunstner lager øyenhuler gjennom å beskjære ansiktet på en treskulptur. Mange av trekunstnerne i Tanzania pleide å livnære seg på å selge kunsten de lager til turister. Nå har reiserestriksjonene som har blitt innført for å begrense spredningen av koronaviruset ført til at de fleste av disse håndverkerne har havnet i en alvorlig økonomisk situasjon. Foto: Zuberi Mussa

Korona har ruinert turistnæringen i Øst-Afrika

Over hele verden har statlige myndigheter innført reiserestriksjoner som et tiltak for å begrense spredningen av covid-19. Dét har fått dramatiske konsekvenser for folk i Øst-Afrika som livnærte seg på turister før pandemien kom.

Publisert

Det er en fin dag på markedet Mwenge, et sentralt og travelt område i Tanzanias største by. Sebastian Lyalla (47) er travelt opptatt med å bruke et meisel til å jevne ut overflaten til et trestykke.

En liten mengde støv blåser sakte ut i luften idet han bruker en skarp kniv til å skrape raskt over trestykkets overflate slik at trestykket får en myk tekstur.

- Det er en tøff jobb som krever både erfaring og spesielle ferdigheter, sier han.

Den 47 år gamle treskjæreren er en av mange entreprenører i Dar es Salaam som har fått kjenne på konsekvensene av inntektstapet som blant annet skyldes koronapandemiens utbrudd.

Pleide å småkrangle om suvenirene

Treskjærermarkedet, der hele 200 kreative håndverkere selger produktene sine, har tapt inntekter som følge av at markedet nå har få kunder.

- Jeg har ikke mange kunder nå for tiden. Det er veldig frustrerende, klager Lyalla.

For Lyallas del er turister viktige kunder. Vedtakene om nasjonal nedstengning for å bekjempe spredningen av koronaviruset i andre land har ført til begrensede reisemuligheter for turister, sier han.

- Familien min sulter bokstavelig talt. Vi får ikke solgt produktene våre, sa Lyalla.

Før koronaviruset brøt ut, småkranglet turistene mens de presset seg på for å få kjøpt afrikanske kunstsuvenirer, inkludert treskjæringssuvenirer kjent som «vinyago» på Swahili, forteller Lyalla.

Når Bistandsaktuelt besøker treskjærermarkedet er området bokstavelig talt tomt for folk. De fleste av håndverkerne på markedet står i en situasjon preget av et alvorlig tap av inntekter nå som turismen har stoppet opp.

- Vi føler oss fullstendig hjelpeløse nå som vi ikke har noen kunder, sier håndverkeren Susanna Nkaswe fra Makonde.

Har ruinert en livsviktig næring

I 2020 la koronaviruset både turismen, produksjonsnæringen og andre deler av næringslivet i ruiner, noe som igjen førte til konkurser og tap av arbeidsplasser, ifølge en ny rapport fra Verdensbanken.

Turistnæringens omsetning kan ha falt med 72 prosent i 2020, heter det i rapporten.

Hver eneste bedrift og hvert eneste servicetilbud i den næringskjeden turismen skaper - inkludert bøndene som selger grønnsaker til restauranter og taxi-sjåfører som kjører turister fra flyplassene til hotellene deres - har blitt rammet.

Turistnæringen utgjør cirka 17,2 prosent av Tanzanias bruttonasjonalprodukt og er svært viktig for landets økonomi. Næringen åpner for jobbskaping og inntekter i form av utenlandsk valuta, og den gjør det mulig å finansiere utgiftene til landets utvikling gjennom skattlegging.

I 2019 var turistsektoren den viktigste kilden til utenlandsk valuta. Som følge av koronapandemien falt inntekten fra turistnæringen imidlertid fra 2,6 milliarder dollar i 2019 (over 24,3 milliarder kroner) til 1 milliard dollar (over 9,3 milliarder kroner) i 2020. Per 31. mai i år hadde turistnæringen tjent 795,8 millioner dollar (nesten 7,5 milliarder kroner) ifølge estimater fra Tanzanias bank.

Data fra myndighetene viser at antall turister som reiste til Tanzania falt fra 1,5 millioner i 2019 til i overkant av 616.000 personer i 2020.

Mistet jobben under pandemien

Hotellansatte og entreprenører som mistet jobben da pandemien var på sitt verste står fortsatt overfor en svært alvorlig økonomisk situasjon.

James Magenzi pleide å lage smakfull pommes frites og frityrstekt kylling på et populært utsalgssted på stranden. Han pleide å tjente penger tilsvarende opptil 250 dollar om dagen på maten han solgte.

- Jeg stengte bedriften min fordi jeg ikke lenger fikk noen kunder, sier han.

På andre siden av Dar es Salaam har den økonomiske situasjonen fått konsekvenser for mange barer og restauranter.

- Jeg mistet jobben, og jeg har ikke klart å finne meg en ny, forteller den tidligere hotellservitøren Rose Kisaka.

Mens mange håndverkere frykter at virkningene av covid-19 vil føre til at de blir tvunget til å avslutte karrieren, sier observatører at det er håndverkernes kreativitet og evne til å holde ut som vil redde dem.

- Det eneste de ønsker seg er muligheten til igjen å klare seg selv, sier Rose Upor, som er seniorforsker ved fakultetet for humaniora ved Universitetet i Dar es Salaam.

Også Kenya har blitt rammet

I Kenya utgjør turismen 11 prosent av bruttonasjonalproduktet og 19 prosent av landets eksportinntekter. 27 prosent av den utenlandske valutaen som er i omløp kommer fra turistnæringen.

Fra 2019 til 2020 falt inntektene fra turistnæringen fra 163,6 milliarder kenyanske shilling (nesten 16,2 milliarder kroner) til 85 milliarder kenyanske shilling (over 8,2 milliarder kroner) i 2020.

Gjenoppbygningen av hotell- og servicebransjen vil pågå selv lenge etter at vedtakene om nedstengning og reiseforbud er opphevet, sier observatører.

- Hotelleiere må legge planer for hvordan hotellene deres skal klare seg under covid-19, sier Japhet Kamugisha. Han er konsulent og sjef for mat og drikke ved Golden Tulip Hotell.

- Det vil ta lang tid å gjenreise bransjen, og den reisen må begynne i dag, sier han.

Powered by Labrador CMS