President Joe Biden (t.v.) deltar på G7-møtet i England der han offentliggjorde gaveinnkjøp av Pfizer/BioNTech-vaksiner for bruk i lav- og mellominntektsland. Storbritannias statsminister Boris Johnson lovet samtidig at landet skal donere minst 100 millioner doser med koronavaksine innen utgangen av året. Foto: NTB

Ulstein tror G7-landene vil gi minst 1 milliard vaksinedoser

USAs løfter om å gi bort 500 millioner doser av Pfizer/BioNTech-vaksinen blir et stort løft for Covax-samarbeidet som fordeler vaksiner til fattige land. Til nå har Covax kun 81 millioner doser, og ligger på betydelig etterskudd i forhold til egne mål.

Publisert

USA vil kjøpe 500 millioner doser av Pfizer/BioNTechs koronavaksine og donere dem til andre land, bekrefter Det hvite hus.

- Dette er et historisk skritt, sa Biden da han kom med kunngjøringen etter sitt møte med den britiske statsministeren Boris Johnson torsdag.

- Nyheten om at USA har inngått avtaler med Pfizer og BioNTech om å produsere 500 millioner doser vaksine det neste året er svært gledelig og kommer i en avgjørende tid i pandemien, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein til Bistandsaktuelt.

En milliard doser

Han påpeker at deter stor mangel på vaksiner i en rekke lavinntektsland, og denne avtalen vil sikre fattige land vaksiner til kostpris.

- Vi håper G7-landene under helgens toppmøte samlet vil mobilisere minst 1 milliard vaksinedoser til lav- og mellominntektsland. I tillegg må vi sikre at all logistikk er på plass i disse landene, slik at vaksinene blir satt så raskt som mulig, sier Ulstein

Det britiske vertskapet for G7-møtet kunngjorde torsdag kveld at G7-landene er enige om å utvide den globale kapasiteten for vaksineproduksjon og skaffe minst 1 milliard doser koronavaksiner til hele verden. Disseskal gjøres tilgjengelig for verden via deling og finansieringsplaner.

Storbritannia kunngjorde samtidig at landet skal donere minst 100 millioner doser med koronavaksine innen utgangen av året. Rundt 80 prosent av de minst 100 millioner dosene fra Storbritannia skal distribueres via Covax.

Dosene fra USA skal også fordeles gjennom det FN-støttede Covax-samarbeidet til 92 lav- og mellominntektsland og Den afrikanske union (AU). 200 millioner doser skal være utdelt i løpet av året, resten fordeles innen juni 2022.

Covax 

er en finansieringsmekanisme som skal bidra til at covid-19-vaksiner blir tilgjengelige for lav- og mellominntektsland. Den ledes av vaksinealliansen Gavi, Verdens helseorganisasjon og Cepi, Coalition for Epidemic Preparedness Innovations.

Selv med de nye vaksinene fra USA vil Covax fortsatt være langt unna sitt opprinnelige mål om å kunne levere 2 milliarder vaksinedoser over hele verden i løpet av 2021, og 1,8 milliarder doser til lavinntektsland innen tidlig 2022.

Verdens helseorganisasjon mener det er behov for 11 milliarder doser for å gi tilstrekkelig vaksinedekning for hele verden.

Kostpris

Ifølge avisen The New York Times ' kilder har USA inngått en avtale med Pfizer som innebærer at vaksinene kjøpes til kostpris. Den vanlige prisen for en Pfizer/BioNTech-vaksine er rundt 20 dollar per dose. Ifølge avisen forventer Pfizer å produserer 3 milliarder doser i år.

Selskapet vil trolig levere ytterligere 800 millioner doser til lav- og mellominntektsland, i tillegg til USAs innkjøp, gjennom Covax eller avtaler med enkelte land, sier en Pfizer-talsperson sitert av avisen.

Har lovet stadig mer

USA har vært under økende press for å vise hvordan landet akter å dele vaksiner med verden. Skjevfordelingen av vaksiner blir stadig tydeligere, og etterspørselen faller i USA. 64 prosent av den voksne befolkningen i landet har fått minst én dose.

Biden-administrasjonen har tidligere lovet å gi bort minst 80 millioner vaksinedoser innen utgangen av juni.

I forrige uke opplyste Det hvite hus at Covax vil få 19 millioner av disse dosene, mens USA på egen hånd vil fordele 6 millioner doser til utvalgte land i Latin-Amerika, Karibia, Asia og Afrika.

Globalt er det bekreftet over 3,7 millioner koronarelaterte dødsfall. Over 174 millioner mennesker har fått påvist smitte, men mørketallene antas å være store.

Macron oppfordrer firmaer til å donere

Frankrikes president Emmanuel Macron oppfordrer legemiddelfirmaer til å donere 10 prosent av alle koronavaksinene de produserer, til fattige land.

- At enkeltstater gir bort vaksinedoser bør suppleres med donasjoner fra legemiddelfirmaene, sa Macron på en pressekonferanse torsdag.

Han påpekte at stater har vært med på å finansiere forskning på og utvikling av vaksiner, og at det derfor er helt legitimt å til gjengjeld be om bidrag fra vaksineprodusentene.

I mange fattige land, spesielt i Afrika, har vaksineringen knapt kommet i gang på grunn av stor mangel på koronavaksiner.

(Saken er blitt oppdatert med kommentar fra utviklingsminister Ulstein og nytt hovedbilde)

Powered by Labrador CMS