Slektninger bærer en gutt som ble drept i et granatangrep i Kabul. Mer enn 26.000 barn har siden 2005 blitt drept eller skadd i krigen i Afghanistan. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB
Slektninger bærer en gutt som ble drept i et granatangrep i Kabul. Mer enn 26.000 barn har siden 2005 blitt drept eller skadd i krigen i Afghanistan. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB

SISTE NYTT: Etiopisk kommisjon bekrefter massakre-rapport

Norge truer Afghanistan med bistandskutt * HRW: Colombianske fanger ble drept med vilje * Volden mot kvinner øker under pandemien * Paven kritiserer anti-migrasjonspopulister * 26.000 barn er drept eller skadd i Afghanistan på 15 år

Publisert

------------------------

11:00 25.november

Etiopisk kommisjon bekrefter massakre-rapport

Etiopias menneskerettighets kommisjon (EHRC) bekrefter en tidligere rapport fra Amnesty International om at flere hundre sivile ble drept ved småbyen Maikadra helt nord i Tigray-provinsen.

- Vi har bekreftet massakren på et meget stort antall sivile, tilsynelatende løsarbeidere, som ikke har noe med den aktuelle konflikten å gjøre, skrev Amnesty International i en pressemelding for to uker siden. Nå mener EHRC at minst 600 personer ble drept.

Kommisjonen, har besøkt området der overgrepene fant sted. Ingen andre uavhengige menneskerettighetsorganisasjoner har ikke sluppet inn i provinsen. Overgrepene skal være utført av ungdomsmilitser tilknyttet TPLF. Massakrene skjedde få dager etter at regjeringsstyrker begynte å rykke inn i Tigray-provinsen.

De som ble drept var, ifølge kommisjonen, løsarbeidere fra Amhara-provinsen lenger sør, og hovedsakelig amhara som bodde i en bestemt del av byen. Folk av tigrayisk fikk forlate byen før angrepet fant sted, ifølge en halvoffisielle kommisjonen. Rapporten preges av språket en etiopiske myndighetene.

Bilder og videoopptak som Amnesty fikk tilgang viste at folk ble stukket eller hakket til døde. Lederen for EHRC jobbet tidligere for Amnesty.

De seneste bildene fra denne delen av provinsen viser at det er en regionsstyrke, allierte med regjeringshæren, Amhara Special Forces, som nå har sikret kontroll over byene i denne delen av Tigray. (ba)

--------------------
15:15 24.november

Norge truer Afghanistan med bistandskutt

Norge vil holde bistanden til Afghanistan på et høyt nivå ut 2024, men truer med kutt hvis innsatsen mot korrupsjon svikter.

Det kom fram under en giverlandskonferanse for Afghanistan tirsdag.

- Norge vil opprettholde bistanden på et høyt nivå ut 2024 og vil gi omkring 650 millioner kroner i utviklingsbistand og humanitær støtte i 2021, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

- Vår støtte og videre nivå vil bli vurdert blant annet på grunnlag av myndighetenes innsats mot korrupsjon, understreker hun og legger til at det også er viktig med tilfredsstillende framgang i fredsprosessen. (NTB)

----------------------------
08:00 24.november

Volden mot kvinner øker under koronapandemien

Koronapandemiens nedstenginger har gjort kvinner mer sårbare i de fleste land. Vold i nære relasjoner har økt med godt og vel 30 prosent flere steder.

25. november er FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner, men koronapandemien har ført til usikkerhet rundt hvordan dagen kan markeres.

I Singapore har rapporteringen økt med hele 33 prosent, viser tall FN ga ut i september. I Argentina har økningen vært på 25 prosent, mens økningen var på 30 prosent både i Kypros og Frankrike.

Ifølge FN har kun hvert åttende land i verden gjort tiltak for å minske pandemiens innvirkning på kvinner og barns liv.

I juli anslo de at seks måneder med restriksjoner kunne føre til ytterligere 31 millioner tilfeller av seksuell vold i verden og sju millioner uønskede graviditeter. (NTB)

--------------------------

07:45 24.november

HRW: Colombianske fanger ble drept med vilje

Flesteparten av de 24 fangene som ble drept i et koronaopprør i et colombiansk fengsel tidligere i år, ble skutt og drept med vilje, viser ny rapport.

Obduksjonsrapporter fra uavhengige rettsmedisinske eksperter og Det internasjonale rehabiliteringsrådet for torturofre konkluderer med at de døde fangene ikke ble skutt med intensjon om bare å skade, viser en ny rapport fra Human Rights Watch.

24 fanger ble drept i et opprør i et fengsel i Colombias hovedstad 21. mai. Fangene demonstrerte mot dårlige forhold de mente ville bidra til å spre koronasmitte. (NTB)

------------------------

04:00 24.november

Paven kritiserer anti-migrasjonspopulister

Pave Frans' nye bok er en nådeløs kritikk mot de som bruker kristendom som argumentasjon mot å ta i mot flyktninger.

- Å avvise en migrant i nød, uansett hans eller hennes religiøse tro, av frykt for å spe ut «kristen» kultur, er en grotesk feilrepresentasjon av kristendommen, skriver den katolske kirkes overhode blant annet i boka «Let Us Dream: The Path to A Better Future».

- Migrasjon er ingen trussel mot kristendommen, bortsett fra i forestillingene til dem som tjener på å hevde det motsatte, legger han til.

Paven understreker at det er en selvmotsigelse å på den ene siden fremme bibelens evangelier, og på den andre siden ikke ønske fremmede i nød velkommen og vektlegge deres menneskelighet som Guds barn.

- Dette er en fremming av en kultur som kun i navnet er kristen, tømt for alt som gjør kristendommen særskilt, skriver han. (NTB)

----------------------------------

03:00 24.november

26.000 barn er drept eller skadd i Afghanistan siden 2005

Siden 2005 har minst 26.025 barn blitt drept eller skadd i krigen i Afghanistan, ifølge Redd Barna. Det tilsvarer i snitt fem barn per dag.

Tallet kommer fram i en ny rapport fra organisasjonen og er omtalt av BBC.

Redd Barnas tallgrunnlag strekker seg fra 2005 til 2019. Afghanistan var i fjor landet der flest barn ble drept eller skadd som følge av de globale konfliktene som er omtalt i rapporten. 874 barn mistet livet og 2.275 ble skadd.

Det sammenlagte antallet har vært over 3.000 i fire år på rad. Av dem som ble drept eller skadd i 2019, var 71 prosent gutter.

Ifølge rapporten har skoler stadig vekk blitt mål for angrep i den pågående konflikten mellom den afghanske regjeringen, som har støtte fra amerikanske styrker, og Taliban og andre opprørsgrupper.

Mer enn 300 skoler ble angrepet mellom 2017 og 2019, ifølge Redd Barna.

- Se for deg å leve i konstant frykt for at i dag kan være dagen da barnet ditt blir drept i et selvmordsangrep eller et luftangrep. Dette er den mørke realiteten for titusenvis av afghanske foreldre hvis barn har blitt drept eller skadd, sier Redd Barnas Afghanistan-sjef i en uttalelse.(NTB)

Powered by Labrador CMS