Faksimile av videoen som utløste "Jerusalema Dance Challenge" som har slått an over hele verden - også i Norge. En gruppe angolanske menn viser venninnene sine nye dansetrinn mens de spiser lunsj. (se video lenken i saken)
SISTE NYTT: Verden danser til sørafrikansk gospelsang
Verden danser til sørafrikansk gospelsang * Norge vant FN-pris for helsestrategi * Kina kan produsere 1 milliard vaksiner neste år *Brasil med i vaksine-samarbeid * Karnevalet i Rio blir utsatt * Storbritannia og FN inviterer til klimatoppmøte * ILO: Pandemien har ødelagt flere arbeidsplasser enn antatt * Næringslivstopper slår ring om FN og menneskerettigheter * Saudi-Arabia åpner for pilegrimer igjen * Kraftig motstand mot endring av abortloven i Malawi * Kina vil bli karbonnøytralt innen 2060 * Guterres advarer mot ny kald krig
Jan Speed (red.)
Publisert
19:05 25. september
USA med Israel-krav i frihandelsavtale med Kenya
I de pågående forhandlingene om en frihandelsavtale mellom USA og Kenya har USA fremmet krav om Kenyas politiske og handelsmessige forhold til Israel, ifølge avisa The EastAfrican.
USAs krav skal rette seg mot politisk motiverte handelshindringer eller boikottaksjoner mot Israel.
Kenya og USA startet tidligere i år forhandlinger med sikte på å oppnå en frihandelsavtale. Om forhandlingene lykkes vil dette bli den første avtalen i sitt slag mellom USA og et land i Afrika sør for Sahara. (Ba)
-------------------------
14:30 25.september
Norge vant FN-pris for helsestrategi
Denne uken fikk Norge prisen fra United Nations Inter-Agency Task Force on the Prevention and Control of Non-communicable Diseases Award for innsatsen mot ikke-smittsomme sykdommer, og for ha bidratt til samarbeid nasjonalt, regionalt og globalt.
Det var i november i fjor at Norge lanserte som det første landet i verden, en plan for hvordan bistandsmidler kan brukes til å bekjempe ikke-smittsomme sykdommer. Med strategien «Bedre helse, bedre liv», tar Norge til orde for et styrket globalt engasjement på verdens helsearenaer. Regjeringen har bevilget 140 millioner kroner til dette arbeidet i år, og vil trappe opp innsatsen mot 2024.
- Vi håper at andre land tar etter Norge. Ikke-smittsomme sykdommer fører til enorme lidelser. Som alltid rammes de fattigste hardest, sier utviklingsmininster Dag-Inge Ulstein i en kommentar.
Arbeidet mot psykiske lidelser har vært en sentral del av det norske engasjementet på dette feltet. Norge er blant få land som har prioritert mental helse i arbeidet med ikke-smittsomme sykdommer. (Ba)
---------------------------
14:10 25.september
Kina kan produsere 1 milliard vaksiner neste år
Kina skal klare å produsere 610 millioner doser koronavaksine før nyttår, og neste år økes kapasiteten til 1 milliard doser, opplyser myndighetene.
Det opplyste Zheng Zhongwei fra den kinesiske helsekommisjonen fredag.
De amerikanske farmasigigantene Pfizer og Moderna har også som mål å produsere 1 milliard doser hver neste år.
Over 150 land, blant dem Norge, deltar i Verdens helseorganisasjons (WHO) Covax-samarbeid der målet er å gjøre 2 milliarder doser med koronavaksine tilgjengelig for 20 prosent av verdens befolkning.
Kina har elleve vaksinekandidater under forsøk på mennesker. Fire av dem er nå inne i tredje og siste forsøksrunde. (NTB)
--------------------------
13:30 25. september
Brasil går med i vaksinesamarbeid
Brasil går med i det globale vaksinesamarbeidet Covax og har satt av 2,5 milliarder reis (4,4 milliarder kroner) for å kjøpe vaksiner mot covid-19, melder nyhetsbyrået Reuters.
Landet tar sikte på å bruke vaksiner innkjøpt gjennom Covax-fasiliteten til å vaksinere ti prosent av Brasils befolkning innen utgangen av 2021, ifølge en offisiell uttalelse. Brasil har verdens nest høyeste dødstall for covid-19.
Den formelle fristen for å gå med i samarbeidet om felles vaksineinnkjøp gikk ut sist fredag. Etter at fristen gikk ut har det blitt annonsert at også Chile, Israel og De forente arabiske emirater, i tillegg til Brasil, nå har gått med i samarbeidet. (Ba)
------------------------------
08:00 25.september
Verden danser til sørafrikansk gospelsang
Sangen "Jerusalema" toppet hitlisten i Sør-Afrika i desember. En gruppe venner i Angola laget en dansevideo med sangen i februar. Så var det noen i Portugal som gjorde det samme. Dermed var "Jerusalema Dance Challenge" i gang. Hundretalls dansevideor går nå viralt. Hele skoler, kor og individer har tatt utfordringen. Til og med politikvinner i Sør-Afrika og katolske prester har lagt ut klipp på youtube. Og nå har sørafrikanere i Norge gjort det samme fra Operataket i Oslo.
---------------------------------
04:00 25.september
Karnevalet i Rio blir utsatt
Rio de Janeiro har utsatt det årlige karnevalet i februar fordi Brasil fortsatt er hardt rammet av den globale koronapandemien.
Den fortsatte spredningen av koronaviruset i Brasil gjør det umulig å avholde det årlige karnevalet på en sikker måte, opplyser Jorge Castanheira, leder for sammenslutningen av Rios sambaskoler.
Det er ikke satt noen ny dato for de tradisjonelle og storslåtte paradene, som for mange også en inntektskilde. Flere millioner turister tar vanligvis turen til byen for å delta på karnevalet.
Myndighetene i Rio de Janeiro har ikke fattet et vedtak om de mange gatefestene som også arrangeres under karnevalet. Uten en koronavaksine er det uvisst når store arrangementer kan gjenopptas, uttalte byens destinasjonsselskap forrige uke. (NTB)
-------------------------------
03:00 24.september
Storbritannia og FN inviterer til klimatoppmøte
FN og Storbritannia kunngjorde onsdag at de sammen skal arrangere et klimatoppmøte den 12. desember.
Det skjer på femårsdagen for undertegnelsen av Parisavtalen, den internasjonale avtalen som har som mål å holde den globale oppvarmingen under 2 grader.
- Svaret på vår eksistensielle krise er å handle raskt og besluttsomt og øke innsatsen, og solidaritet blant nasjoner, sier FNs generalsekretær António Guterres i en uttalelse.
Verdens land er på sporet av å nå målet om å begrense temperaturøkningen med 1,5 grader, noe forskere sier er avgjørende for å unngå at deler av kloden blir ubeboelig.
Landene inviteres til å legge fram mer ambisiøse og konkrete klimaplaner på møtet, der også regjeringsmedlemmer, privat sektor og organisasjoner inviteres til å delta.
Ifølge FN er målet med møtet i desember å skape driv fram mot FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow i november 2021. (NTB)
-----------------------------
13:50 23.september
ILO: Pandemien har ødelagt flere arbeidsplasser enn antatt
Koronapandemien har gjort større skade på jobbmarkedet enn tidligere fryktet og tatt knekken på flere hundre millioner stillinger, skriver ILO i en rapport.
Ved utgangen av juni hadde antall arbeidstimer på verdensbasis falt med 17,3 prosent, sammenlignet med situasjonen i desember.
Dette tilsvarer nesten 500 millioner fulltidsstillinger, skriver Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) i en rapport.
Rapporten som ble lagt fram onsdag, tegner dermed et enda dystrere bilde enn forrige rapport fra ILO i juni, da det het at man så for seg et tap på 14 prosent.
- Påvirkningen har vært katastrofal, sier ILO-leder Guy Ryder. (NTB)
----------------------------------------------
13:00 23.september
Saudi-Arabia åpner for pilegrimer igjen
De muslimske helligdommene i Mekka og Medina åpnes gradvis for pilegrimer igjen. En ny app skal sørge for at ikke for mange oppsøker moskeene samtidig.
Pilegrimsreisene har som andre reiser blitt hindret på grunn av koronapandemien.
Men fra 4. oktober vil saudiere og utlendinger som oppholder seg i landet få reise til Mekka på umra, opplyser en kilde i innenriksdepartementet til det offisielle saudiarabiske nyhetsbyrået. Umra er den «lille» pilegrimsreisen som kan foretas når som helst på året, til forskjell fra hajj, som knyttes til en høytid.
Det blir satt et tak på 6.000 pilegrimer per dag i al-Haram-moskeen, der helligdommen Kaba ligger. Fra 18. oktober skal antallet økes til 15.000. Da vil også bønnene i Profetens moské i Medina gjenopptas. Fra 1. november vil utenlandske muslimer få reise på besøk til Mekka.
Myndighetene utvikler en egen app der pilegrimene kan registrere seg og booke tid for å besøke helligdommene. Der vil de også finne smittevernreglene de må følge. (NTB)
-----------------------------------
10:45 23.september
Næringslivstopper slår ring om FN og menneskerettigheter
- Hverken pandemier, klima- og miljøutfordringer eller store globale ulikheter kan løses uten at alle gode krefter trekker i samme retning. Samfunnsansvar må være fundamentet for all forretningsvirksomhet, ikke et hyggelig supplement, sier Hydros konsernsjef Hilde M. Aasheim.
Hun er en av 1200 ledere fra selskaper i mer enn 100 land som stiller seg bak en erklæringen om fornyet globalt samarbeid. De lover å forene seg i arbeidet om en bedre verden. Dette skjer i forbindelse med at FN runder 75 år.
Cermaq, Hydro, Equinor, Seagems, Skuld, Gard, Borregård, Energiråd og Atea er blant de norske medlemmene av FNs organisasjon for bærekraftig næringsliv, UN Global Compact, som har signert erklæringen utarbeidet av organisasjonen.
-FN er kritisk for å nå bærekraftsmålene og nødvendig global transformasjon. Derfor er Cermaq aktive i UN Global Compacts løsningsplattform for bærekraftige havindustrier, sier Geir Molvik, daglig leder i Cermaq i en pressemelding.
Samtidig som at topplederne forplikter selskapene sine til en rekke punkter, forventer de også at myndighetene intensiverer globalt samarbeid og beskytter menneskerettighetene og institusjonene.
- Modig lederskap, globalt samarbeid og et sterkt FN er viktigere enn noensinne, for å møte klimaendringene og korona-pandemien med riktige svar, sier Kim Gabrielli, direktør i UN Global Compact Norge.
Støtteerklæringene, inkludert den fulle oversikten over hvilke toppledere som har skrevet under, ble overrakt FNs generalsekretær António Guterres av Sanda Ojiambo, øverste leder av UN Global Compact. (ba)
------------------------------
08:30 23.september
Kraftig motstand mot endring av abortloven i Malawi
Religiøse ledere og abort motstandere forsøker å hindre en endring av loven i Malawi som åpner for abort etter voldtekt eller insest.
Den nye loven The Termination of Pregnancy Bill er nylig blitt framlagt for parlamentet. I dag er abort ulovlig i Malawi, unntatt når kvinnens liv er i fare.
Det nye lovforslaget åpner for abort dersom:
Kvinnens liv er i fare
Det er nødvendig for å hindre det fysiske eller psykiske helsen til kvinnen
Fosteret er alvorlig skadet
Kvinnen er blitt gravid etter voldtekt, insest eller mishandling. Disse forholdene må ha vært rapportert til politiet.
En eventuell abort må skje innen 16 svangerskapsuker.
Selv om det ikke er snakk om selvbestemt abort har forslaget vakt harme i en del religiøse kretser både muslimer, samt den anglikanske, den katolske kirken og presbyterianske kirken i Malawi har sagt til The Nation at de er mot loven.
- Retten til å ta liv er ikke i våre hender, men i Guds, sier lederen for presbyterianere, pastor Bizwik Mwale.
Sheikh Jaafar Kawinga, talsmann for Quadria Muslim Association of Malawi oppfordrer de folkevalge til å avvise lovforslaget.
- Malawi burde ikke ha som vane å fremme drap av uskyldige mennesker, sier den anglikanske erkebiskopen Thomas Msusa.
Guttmacher Institute opplyser at 1 av 6 svangerskap i Malawi ender med abort. Instituttets tall viser at 39 prosent av graviditeter var planlagte, 30 prosent var ikke planlagt og at 16 prosent ender med abort og 15 prosent med spontanabort.
Annen forskning gjort av Researchgate i 2015 The Incidence of Induced Abortion in Malawi viser at 18700 kvinner fikk behandling etter ulovlige aborter og at det var totalt 67300 ulovlige aborter i landet det året.
De religiøse ledernes frykt for at loven vil føre til flere aborter er ubegrunnet, mener gynekolog Chisale Mhango ved University of Malawi College of Medicine i Blantyre. Han arbeidet med Guttmacher-studien. Han mener at lovendringen vil bidra til å redusere antall mødredødsfall i landet. (av Raphael Mweninguwe/ ba)
--------------------------------
01:00 23.september
Kina vil bli karbonnøytralt innen 2060
President Xi Jinping erklærte tirsdag at Kina vil slutte å øke sine klimautslipp innen 2030 og bli karbonnøytralt innen 2060.
Kina har verdens største utslipp av klimagasser og står alene for rundt en firedel av verdens utslipp.
Målene som Xi presenterte i sin FN-tale tirsdag, er de mest konkrete som Kina har erklært offentlig så langt. Da Parisavtalen ble framforhandlet i 2015, lovet Kina at landets utslipp skulle nå toppen rundt 2030.
Tiltakene i avtalen utgjør et minimum av det som er nødvendig for å beskytte verden, sa Xi i sin tale under FNs høynivåmøte tirsdag.
- Menneskeheten kan ikke lenger overhøre naturens gjentatte advarsler, understreket presidenten.
Flere miljøaktivister og forskere reagerte positivt på Xis erklæring, som ble betegnet som overraskende.
- Et betydelig skritt framover for internasjonalt samarbeid, sier Patricia Espinosa, leder for FNs klimakonvensjon. (NTB)
------------------------------------------
23.september
Guterres advarer mot ny kald krig
USAs president Donald Trump langet ut mot Kina i sin tale til FNs hovedforsamling. FN-sjef António Guterres frykter kald krig mellom de to stormaktene.
I FN-hovedkvarteret i New York ble det tirsdag spilt av videoopptak av taler holdt av verdens mektigste politiske ledere.
På grunn av koronapandemien var bare et lite antall mennesker fysisk til stede under åpningen av årets hoveddebatt. Guterres skuet utover en svært glissen sal da han gikk på talerstolen og advarte mot en ny kald krig mellom USA og Kina.
- Vi går i en svært farlig retning. Vår verden har ikke råd til en framtid der de to største økonomiene deler kloden i et stort brudd, sa han. (NTB)
En geostrategisk og militær splittelse må for enhver pris unngås, understreket FN-sjefen.