Zimbabwiske sexarbeidere klager over at de er hardt rammet av koronakrisa, men regjeringen lar foreløpig være å forholde seg til deres økonomiske problemer. Her går en enslig kvinne i gatene i hovedstaden Harare på natterstid. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP Photo / NTB scanpix

Korona-krisen: Zimbabwes prostituerte er tause ofre - har mistet alle inntekter

Titusener av zimbabwiske sexarbeidere har mistet alle inntekter som følge av korona-krisen. De får ikke hjelp fra landets myndigheter, og går en usikker fremtid i møte. – Myndighetene bør hjelpe sexarbeiderne, sier en zimbabwisk samfunnsleder.

Publisert

Den vedvarende nedstengningen av samfunnet, som har blitt iverksatt i kampen mot korona-viruset, har ført til at hun er helt uten inntekter. Derfor sender hun nå nakenbilder til tidligere faste kunder, i et forsøk på å lokke dem tilbake midt under den pågående nedstengningen.

24 år gamle Melody Mugoni er likevel pessimist og frykter hvordan den globale pandemien skal påvirke livet hennes økonomisk. Ingen av de faste kundene har så langt vært tilbake hos henne etter at det første tilfellet av covid-19 ble rapportert i Zimbabwe i mars.

- Kundene mine sluttet å komme hit, men jeg tror ikke covid-19 kan overføres seksuelt, sier hun til Bistandsaktuelt.

Melody forteller at hun pleide å tjene 30 dollar dagen før viruset. Nå er disse inntektene helt borte og fremtiden ser svært vanskelig ut.

Får ikke hjelp av myndighetene

Mange sexarbeidere som Melody klager over hvordan koronaviruset rammer dem, og interesseorganisasjonene deres i landet har tatt opp problemet. Likevel har den zimbabwiske regjeringen latt være å forholde seg til sexarbeidernes situasjon under nedstengningen.

Myndighetene har stengt en rekke typer næringsvirksomhet, men har gitt et visst spillerom til sektorer som gruvevirksomhet og fabrikkindustrien. Disse næringene kan fortsette driften under nedstengningen, dog i liten skala, for å forhindre spredning av sykdommen som har krevd over to hundre tusen menneskeliv globalt.

Men myndighetene har vendt både det døve øret og det blinde øyet til Melody og andre kommersielle tilbydere av sex. Dét til tross for at landet har tusenvis av sexarbeidere.

Hele 170 000 kommersielle sexarbeidere arbeider på fulltid rundt om i zimbabwiske småsteder, byer og slumområder, ifølge organisasjonen Katswe Sistahood. Denne bevegelsen jobber for kvinners seksuelle og reproduktive rettigheter, inkludert å fronte sexarbeideres rettigheter - og å avkriminalisere yrket.

Sexarbeid ansees som en ulovlig geskjeft i Zimbabwe, men for mange som fattige kvinner som Melody er det den eneste jobben de noen gang har hatt.

- Vil ikke risikere livet

I et land med opp mot 90 prosent arbeidsledighet (ifølge den zimbabwiske fagorganisasjonen ZCTU), har sexarbeid blitt en av få lett tilgjengelige inntektsmuligheter for unge kvinner. Dét til tross for at landets helsedepartement melder at 40 prosent av sexarbeiderne lever med hiv/aids.

Det var 30. mars Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa erklærte en 21-dagers nedstengning for å stanse spredning av koronaviruset. En dag før den perioden utløp, utvidet myndighetene nedstengningen med ytterligere 14 dager.

For sexarbeidere i det sørafrikanske landet har dette medført at det ikke lenger finnes noe inntektsgrunnlag. De har mistet alle inntekter da «ingen av kundene er villige til å risikere livet ved å hyre oss så lenge koronaviruset fortsatt er i omløp», slik en av dem sier.

I tillegg til å stenge ned mesteparten av landets økonomiske sektorer, har zimbabwiske myndigheter også stengt alt av barer, nattklubber, strippeklubber og andre steder hvor sexarbeidernes forretninger vanligvis blomstrer. På den måten har de prostituerte blitt overlatt til seg selv i hjemmene sine.

Muligheten til å tilby tjenester online gjør ikke situasjonen til Zimbabwes sexarbeidere noe særlig bedre. Teknologien setter sine begrensninger og etterspørselen er begrenset.

- Jobben min innebærer mye berøring, så sosial distansering er helt umulig, sier Melody.

- Små foretak bør få statlig hjelp

- Nedstengningen for å bekjempe koronasmitte har gjort livet enda vanskeligere for sexarbeidere, forteller Talent Jumo, leder i Katswe Sistahood, til Bistandsaktuelt.

Hun påpeker at de fleste som lever av sexarbeid i Zimbabwe er svært fattige.

- De fleste lever i "skur" som de likevel må betale leie for, hvilket er helt umulig nå som de må sitte i karantene; de kan ikke engang gå ut for å skaffe mat. Og enda verre er det at de ikke har tilgang til kundene sine, for det betyr at de mister inntekten sin, sier hun.

Myndighetene bør vurdere å inkludere sexarbeidere når de i fremtiden skal legge til rette for å hjelpe folk som driver små foretak, mener Jumo.

- Myndighetene bør hjelpe dem (sexarbeiderne, red. anm.) med oppstartskapital sånn at de får mulighet til å utvide inntektsgrunnlaget sitt.

- Hiv-medisin må tas med mat

Melody er enig med Jumo. Hun påpeker at sexarbeidere som driver egen næring har lite eller ingen mat under nedstengningen av samfunnet. Mangelen på mat får også medisinske konsekvenser for mange sexarbeidere som behandles for hiv.

- Mange av de hiv-positive sexarbeiderne som går på anti-retroviral behandling, får nå ikke tatt denne, fordi det er en type medisin som ikke kan tas uten mat, sier Melody.

I Zambia er grensebyen Nakonde et senter for smittespredning. 76 av 85 nye smittetilfeller er funnet blant sexarbeidere og lastebilsjåfører, opplyser helseminister Chitalu Chilufya ifølge BBC. Grensen mot nord er nå stengt, etter ordre fra myndighetene.

Zambia har per 10. mai registrert totalt 267 koronasmittede, mens sju er døde. Zimbabwe har kun 35 registrerte smittede og fem døde, ifølge WHO.

Les mer:

Eva Bratholm-kommentar: Sexkjøpets dilemma

Kizito Makoye-kommentar: Student om dagen, prostituert om natten

Powered by Labrador CMS