Zimbabwes målsetting er å vaksinere rundt 10 millioner av landets innbyggere. Foto: Wilfred Kajese

Zimbabwere skeptiske til kinesiske vaksiner, og til egen regjering

Publisert

Mangwe arbeider på et privat sykehus i Harare. Han mener han ikke har fått nok informasjon om bieffektene av vaksinene som brukes i landet.

Han er langt ifra den eneste vaksineskeptikeren i Zimbabwe. Mitchell Chinowawa (29) bor i den tett befolkede forstaden Budiriro i hovedstaden Harare. Men hun vil holde seg vekk fra landets vaksinasjonsprogram.

- Det er allment kjent at det er bieffekter ved alle medisiner og vaksiner, og disse skal det opplyses om. Men vi har ikke fått noen slik informasjon om den kinesiske Sinopharm-vaksinen. Alt slikt er skjult, sier Chinowawa til Bistandsaktuelt.

Hun er enslig trebarnsmor og jobber som grønnsakselger på gata i Harare. Hun er redd for å dø av vaksinen, hvis hun tar den.

- Jeg har selv lest i nyhetene om folk som har dødd etter at de tok vaksinen, og jeg har ikke lyst til å havne i den kategorien, sier Chinowawa til Bistandsaktuelt.

Tidligere denne måneden døde den 56 år gamle helsearbeideren Jephter Gwandure ei uke etter at han hadde fått Sinopharm-vaksinen. Han arbeidet på Mutema Health Clinic i Masvingo, Zimbabwes eldste by sør i landet.

Gwandure skal ha blitt syk bare en time etter at han fikk vaksinen, og ble lammet. Ifølge hans datter Ivainashe skal leger etterpå ha sagt at Sinopharm-vaksinen kunne ha forårsaket forhøyet blodtrykk hos faren.

Mange zimbabwere peker på Gwandures død som årsak til sin egen vaksineskepsis. Siden Zimbabwe startet sitt vaksineprogram 16. februar, i første omgang for de som sto i første linje i kampen mot pandemien, har litt over 35.000 tatt vaksinen, av de 200.000 Sinopharm-dosene som ble donert fra Kina.

Zimbabwe har rundt 15 millioner innbyggere, som betyr at landet vil trenge rundt 30 millioner dose for å vaksinere alle sine borgere.
Men de fleste av landets skeptikere ser ikke for seg at de vil motta vaksinen med det første. En av dem er 26 år gamle Livious Chihama, som driver en butikk i Harare.

- Jeg mistenker kineserne som hjalp oss med de første vaksinene, for at de kanskje ikke har brukt den ennå på sine egne borgere, og at de bare bruker oss som forsøkskaniner for å se om den såkalte vaksinen virker. Jeg vil ikke gamble med døden ved å delta i dette eksperimentet, for jeg har bare ett liv, sier Chihama til Bistandsaktuelt.

Stoler ikke på regjeringen

Organisasjonen Zimbabwes legeforening for menneskerettigheter (ZADHR) har undersøkt hva som kan ligge til grunn for den utbredte vaksineskepsisen i landet.

- Vi finner at noen mennesker sier de rett og slett ikke stoler på at regjeringen vil forsyne dem med en sikker og effektiv vaksine, og særlig når de hører at vaksinen kommer fra Kina. De fleste sier at de ikke stoler på den kinesiske vaksinen. Så det er i hovedsak et spørsmål om tillit. Folk har verken tillit til regjeringen eller til selve vaksinen, sier Norman Matara, generalsekretær i ZADHR til Bistandsaktuelt.

Kina lover 300.000 vaksinedoser til FNs fredsstyrker

FN-ambassadør Zhang Jun har bedt FNs generalsekretær António Guterres om at dosenes prioritet skal være de fredsbevarende oppdragene i Afrika, ifølge utsendelsen.

Kinas utenriksminister sa i februar til Sikkerhetsrådet at Kina ville gi doser til de fredsbevarende styrkene, uten å spesifisere hvor mange. I det samme møtet sa hans indiske motpart at India ville gi 200.000 doser til 100.000 soldater. Ingen av landene har sagt hva slags vaksine de vil gi bort. (NTB)

Matara er bekymret for den trege framdriften i vaksineringen. I en twittermelding nylig sammenlignet han med Rwanda, som kort tid før hadde vaksinert 200.000 mennesker på fire dager. Zimbabwe hadde vaksinert 35.000 mennesker på tre uker, eller i gjennomsnitt 24 hver dag i hver provins. «Hva er det vi gjør galt?» spurte Matara.

Zimbabwes målsetting er å vaksinere rundt 10 millioner av landets innbyggere. Myndighetene venter på 600.000 nye Sinopharm-doser som er innkjøpt fra Kina. Zimbabwe har også nylig hastegodkjent den russiske Sputnik V-vaksinen, den kinesiske Sinovac-vaksinen samt den indiske Covaxin-vaksinen mot koronaviruset. I tillegg kommer vaksiner gjennom Covax-systemet, som skal sørge for at også fattige land får tilgang på vaksiner.

Myter og misoppfatninger

Men samtidig øker vaksineskepsisen i Zimbabwe, næret av myter og misoppfatninger om vaksinene.

- Vi har innflytelsesrike mennesker som religiøse ledere, som går ut og fraråder folk å ta vaksinen. Disse folkene er ganske mektige og de har mange tilhengere, så det er noe som også bidrar til den lave takten i vaksineringen, sier Matara.

I tillegg kommer myter og misoppfatninger som spres gjennom sosiale medier.

- Før vaksinene ble introdusert i landet, ble det for eksempel hevdet at de kunne endre ditt DNA, eller at de kunne føre til alvorlig sykdom. Og overskrifter om at folk dør etter å ha tatt vaksinen bidrar til større skepsis til disse vaksinene, legger Matara til.

Powered by Labrador CMS