Mosambiks tidligere finansminister Manuel Chan kjemper for ikke å bli utvist fra Sør-Afrika til USA der han er siktet for korrupsjon. Foto: NTB scanpic

Mosambik-rettssak: Hvor lenge orker bistandsgiverne å holde seg for nesa?

KOMMENTAR: En rettssak i New York om ulovlige milliardlån i Mosambik avslører griskheten til deler av landets politiske elite. Internasjonale bankfolk, mosambikiske maktmenn og libanesiske forretningsmenn risikerer straff for å ha lurt amerikanske investorer.

Publisert

Samholdet i tjuvbander er sjelden det beste. Det gjelder også i denne saken. De tiltalte vitner nå mot hverandre for å unngå lange og strenge fengselsstraffer i USA.

En av mennene på tiltalebenken er Andrew Pearse. Han er tidligere direktør i storbanken Credit Suisse, der Oljefondet for øvrig er en av de største enkelinvestorene.

Pearse har allerede innrømmet at han mottok 45 millioner dollar i ulovlig kommisjon. Det var betaling for å arrangere lån for tre mosambikiske selskaper. Selskapene var eid av sikkerhetstjenesten i landet.

Pengene gikk til firmaet Privinvest med base i Emiratene. Det var dette firmaet som unnfanget ideen om å få et av verdens fattigste land til å låne milliarder av dollar for å betale for fiskebåter og hurtigbåter til marinen av tvilsom kvalitet. For å få det til smurte de avtalene med store bestikkelser.

Store korrupsjonssummer

Regjeringen i Mosambik garanterte for pengene, noe som var ulovlig i henhold til grunnloven i landet. Bestikkelser ble utbetalt, forholdsvis ubrukelige skip ble levert og hundrevis av millioner dollar forsvant.

Saken i New York tar utgangspunkt i 200 millioner dollar i bestikkelser. Dette er en andel av pengene som aktoratet mener å vite hvor havnet. En tidligere gransking av revisjonsfirmaet Kroll viser likevel at dette trolig er bare en liten del av korrupsjonspengene.

Den tidligere bankdirektøren vitnet i fem dager mot Jean Boustani, en av lederne i Privinvest. Under vitneavhørene kom det fram at Ndambi Guebuza, sønnen til Mosambiks tidligere president Armando Guebuza fikk 50 millioner dollar i bestikkelser. Men ifølge Pearce var det ikke nok. Ndambi ba om ytterligere 11 millioner slik at han kunne kjøpe en villa i Sør-Frankrike. Der skulle han tidvis bo sammen med en prostituert som han hadde forelsket seg i. Men pengene ble aldri utbetalt, ifølge Pearce.

Penger til Frelimo

En FBI-agent som jobbet med saken fortalte i retten at et underselskap av Privinvest overførte 10 millioner dollar til en konto bestyrt av sentralkomiteen i regjeringspartiet Frelimo. Det skjedde i valgåret 2014.

Aktor i New York har lagt fram flere excel-ark for retten. Arkene utgjør Mosambik-regnskapet til Privinvests sjefregnskapsfører, og inneholder blant annet en detaljert oversikt over utbetalte bestikkelser.

Utenom Guebuza skal sjefen for de tre selskapene, Antonio Carlos do Rosario, ha mottatt penger. Han var etterretningsoffiser, men trolig bare en løpegutt for mer høytstående medlemmer av regjeringspartiet Frelimo og generalene. Rosaria og Guebuza sitter arrestert i Mosambik, men det skjedde først etter at USA utstedte internasjonale arrestordre.

Mosambiks tidligere finansminister Manuel Chan er også siktet i USA. Aktoratet hevder at han mottok minst 5 millioner dollar i bestikkelser. Han sitter arrestert i Sør-Afrika og kjemper mot å bli utlevert til USA. Han er ikke siktet i hjemlandet. Der frykter partieliten at dersom han havner i New York, vil han fortelle om andre som fikk «godtgjørelser».

En annen person, Teofilo Nahangumele, er også siktet - han var tilknyttet presidentkontoret i Maputo.

Slik skjer det i Mosambik

Forsvarerne til Boustani har innrømmet at deres klient var innblandet i utbetalinger i Mosambik, men i forklaringen til juryen sa forsvareren: «Ikke alle land er som USA. I Afrika er det å betale offentlige personer en av kostnadene ved å gjøre forretninger, og vi vil bevise at det er slik det er i Mosambik».

Dagens president i Mosambik, Filipe Nyusi, var forsvarsminister da lånene ble inngått. Få observatører tror at han og andre i toppledelsen var uvitende om det som foregikk. Hans signatur er på flere dokumenter i saken.

Mosambik og Frelimo-ledelsen har samarbeidet med Norge nesten helt siden landet fikk sin uavhengighet i 1975 og landet er et av Norges vedtatte partnerland. De siste 20 årene er omlag 7,6 milliarder kroner overført i norsk bistand til landet, hvorav nesten 60 prosent har gått via offentlig sektor.

«Vi ønsker å styrke vårt langsiktige samarbeid.», fastslo statsminister Erna Solberg da president Nyusi var på besøk i Norge for ett år siden.

Nyusi har nylig vunnet et nasjonalt valg der han offisielt fikk 73 prosent av stemmene. Men valget var preget av både vold, trakassering av opposisjonen og tvilsomme valglister.

Den tidligere frigjøringsbevegelsen holder seg ved makten, og har tilsynelatende et flertall bak seg. Men eimen av korrupsjon og maktmisbruk henger stadig sterkere ved alt Frelimo-partiets topper berører. Spørsmålet er hvor lenge deres utenlandske partnere orker å holde seg for nesa.

Powered by Labrador CMS