Støttespillere for president Cyril Ramaphosa viser sin støtte utenfor møtelokalet der landsstyret i ANC mandag diskuterte korrupsjonsanklagene og den kommende mistillitsavstemningen i parlamentet. Foto: Luca Sola / AFP / NTB

Sør-Afrika:

Avstemning om mistillit utsatt, men ANC vil ikke gå imot Ramaphosa

Avstemningen i den sørafrikanske nasjonalforsamlingen om å avsette Cyril Ramaphosa som president, er utsatt én uke. Men ANC har nå bestemt seg for at de uansett ikke vil stemme for å fjerne Ramaphosa som Sør-Afrikas president.

Publisert

– Vi er alle enige om 13. desember, sier parlamentspresident Nosiviwe Noluthando Mapis-Nqakula mandag. Avstemningen skulle egentlig holdes tirsdag.

Utsettelsen ble besluttet for å gi alle parlamentarikerne tid til å reise til Cape Town, der Sør-Afrikas nasjonalforsamling holder til, og personlig være til stede under avstemningen.

For å avsette ham, trengs det to tredels flertall i parlamentet. ANC har 230 av de 400 mandatene, så et slikt flertall er lite sannsynlig.

Ramaphosa er anklaget for grov korrupsjon og hvitvasking i forbindelse med tyveriet av en stor pengesum fra gården hans i 2020, og nasjonalforsamlingen har berammet en debatt om en svært kritisk rapport om saken.

En uavhengig parlamentarisk komité offentliggjorde i forrige uke en rapport om skandalen som viser at han ha brutt landets korrupsjonslover. Mandag gikk han til sak for å få rapporten annullert.

Ifølge anklagene fant tyver 580.000 dollar i kontanter under et innbrudd på gården hans. Deretter skal Ramaphosa ha sørget for at tyvene ble bortført og bestukket, slik at de skulle holde tett om funnet.

Kommisjonen bak rapporten stiller seg tvilende til Ramaphosas forklaring om at pengene under sofaputene hans var betaling for salg av bøfler til en forretningsmann fra Sudan og spør hvorfor dyrene fortsatt befant seg på gården hans, over to år senere.


Powered by Labrador CMS