Ace Magashule er en av de mektigste politikerne i regjeringspartiet ANC. Han er nå mistenkt for delaktighet i et korrupt offentlig anbud. Flere andre saker mot Magashule kan komme etterhvert som politiet graver i hans fortid som politiker og forretningsmann. Foto: NTB

Nå skal de store tas: Sør-Afrika arresterer ANCs generalsekretær

ANALYSE: Det er utstedt arrestordre på en av Sør-Afrikas mektigste politikere. Noen holder pusten, mens andre puster lettet ut. Har det store oppgjøret mot korrupsjonen endelig begynt?

Publisert

ANCs innerste lederskap er blitt orientert av generalsekretæren om saken, men de visste alle hva det dreide seg om. Det har vært en avishistorie lenge, og arrestasjonene av involverte begynte allerede i august.

I provinsen Free State ble det i 2014 inngått en avtale med delstatsregjeringen om å fjerne farlig asbest, som tidligere hadde vært brukt på vegger og tak før man visste at asbest var kraftframkallende. Kontrakten var på 255 millioner rand, eller 150 millioner kroner. Pengene ble utbetalt, men arbeidet aldri utført. Ace Magashule var delstatens guvernør da dette pågikk. Visste han om skandalen? Var han selv en del av den?

Jacob Zumas fortrolige

Magashule har siden steget i gradene, som en nær støttespiller av den tidligere presidenten Jacob Zuma, som selv skal for retten på grunn av talløse korrupsjonsanklager. Zuma følte seg trygg da han sørget for å få plassert Magashule i stillingen som regjeringspartiets generalsekretær. Av mange regnes generalsekretæren som landets nest mektigste stilling. Han leder fra dag til dag et parti hvor korrupsjonen under Zumas ni regjeringsår etter hvert gjennomsyret hele lederskapet.

Politikere med eget firma

Det er politiets spesialavdeling for bekjempelse av økonomisk kriminalitet, The Hawks, som har stått for etterforskningen. Det har vært et dykk i intrikate myriader av selskaper og kvitteringer, lyssky avtaler og mystiske transaksjoner.

I Sør-Afrika er det ikke uvanlig at politikere har sine egne firmaer, og driver sin forretning parallelt med å være politiker. Mange av dem har også politiske stillinger i toppen av departementer og delstatsadministrasjoner. Ja, helt ned på kommunalt nivå. Når stat og kommune legger ut anbud, søker de på vegne av sine firmaer. Dermed sitter de på begge sider av bordet, og stadig avsløres hvordan dette foregår, som et lukket mafiavelde. Politikerselskapene legger inn anbud med høy pris og omtrentlig prosjektbeskrivelse. Den eller de som avgjør anbudene får sin del av pengene ved å gi kontrakter til sine venner.

Det er slike avtaler generalsekretær Magashule er mistenkt for å ha vært med på. Mistanken har vært der helt siden han den gang fikk plutselig veldig god råd med stort hus og skinnende luksusbiler.

Magashule selv avviser alle anklager. Han ser det som politiske angrep for å få ham fjernet fra jobben. Mens president Ramaphosa tilhører partiets moderate del, er Magashule på venstresida, for øvrig sammen med Jacob Zuma.

«De tapte år»

Cyril Ramaphosa tok over som president da Jacob Zuma måtte gå av for tre år siden. Siden har Zuma brukt sin tid på å avverge anklager om korrupsjon. Han er tiltalt for mer enn sju hundre korrupte forhold fra nittitallet. I tillegg er det kommet nye, ferskere anklager om skittent forretningsliv. Ramaphosa har lovet fullt oppgjør etter «de ni tapte år» med den korrupte Zuma. Folk har etterlyst løftene, men nå kommer de. Arrestasjonen av Magashule er et varsel om at myndighetene nå går helt til topps etter dem som har trodd seg beskyttet. Derfor er den varslede arrestasjonen et oppsiktsvekkende tegn. Det kan neppe ha skjedd uten presidentens vitende, men sørafrikanske analytikere tviler på om Ramaphosa selv har vært direkte involvert. Derimot vet både politiet og påtalemyndighet at de har hans ryggdekning.

Zondo-kommisjonen

President Ramaphosa tok et avgjørende skritt i kampen mot korrupsjon da han for to år siden utnevnte den ubestikkelige dommeren Raymond Zondo til å lede en kommisjon i undersøkelsen av det som nå kalles «statsplyndring», det vil si korrupsjon på høyt nivå. Zondo-kommisjonen skal ikke dømme, men gjennomføre avhør av involverte. Noen av dem er vitner, andre er under mistanke om grov kriminalitet. Blant dem som er innkalt er ex-president Zuma. ANC-generalsekretæren Ace Magashule har vært innkalt, og han har forklart seg om asbesten i Free State. Det var det avhøret som satte påtalemyndigheten på sporet, og som førte til arrestorderen.

Suspenderes?

Etter ANC interne regler kan ikke ANC-ansatte fortsette i jobben om de blir siktet for kriminelle forhold. Magashule nekter å tre til side mens prosessen pågår. ANCs sentralstyre diskuterte saken denne uka, men trakk ingen konklusjon. I sentralstyret sitter presidentens fortrolige som ikke er delaktig i korrupsjon, men også Zuma-vennlige medlemmer som gjerne vil beskytte Magashule.

Magashule har bedt ANCs ledelse om å se til at det ikke dukker opp demonstranter utenfor rettsbygningen i Bloemfontain fredag med plakater og polemiske t-skjorter. Det har hovedkontoret lovet.

Arrestordenen på Magashule har sendt sjokkbølger gjennom ANCs lederskap, for adskillige har vært nevn i avisenes korrupsjonsreportasjer. Navnet til visepresidenten, David Mabusa, dukket opp. Det gjorde også navnet til den tidligere kassereren i ANC, Zweli Mkhize. Han har mange spørsmål å besvare om hvordan han har forvaltet millioner av gaver til bevegelsen. Var det slik at giverne i bytte fikk kontrakter med staten? Mkhize er i dag helseminister og ansvarlig for koronaberedskapen. Undersøkelser viser at tresifrede millionbeløp som var bevilget til smittetiltak er blitt borte.

Cyril Ramaphosa er med andre ord omgitt av korrupsjonsmistenkte fortrolige. Men nå har han begynt opprydningen.

Tomm Kristiansen er tidligere utenriksjournalist og Afrika-korrespondent i NRK

Powered by Labrador CMS