I kjølvannet av rapportens avsløringer har president Samia Suluhu Hassan sagt at hun ville følge en tøff linje i kampen mot korrupsjon. Foto: NTB

Tanzanias riksrevisjon avdekker omfattende korrupsjon i ny rapport

Avdøde president John Magufulis vedtak for å utrydde korrupsjonen i Tanzania har ikke vært nok. Skruppelløse tjenestemenn har gjentatte ganger kanalisert penger til spøkelsesselskaper. Nå vil landets nye president følge en tøff linje i kampen mot korrupsjon.

Publisert

Til tross for en rekke tiltak for å bekjempe svindel, er korrupsjon og underslag av offentlige midler fortsatt utbredt i Tanzania og svekker statlige institusjoner, avdekker en ny rapport fra landets riksrevisjon.

Svak kontroll med pengebruken i kostbare offentlige prosjekter, underslag og direkte tyveri av offentlige midler er noen av forholdene som avdekkes i en omfattende rapport lagt fram av det nasjonale revisjonskontoret, Tanzanias riksrevisjon, i forrige uke. Revisjonskontoret er en uavhengig institusjon som har grunnlovsfestet rett til uhindret å granske regjeringens pengebruk.

Varsler tøff anti-korrupsjonslinje

Mange milliarder tanzanianske shilling blir fremdeles kanalisert til såkalte spøkelsesselskaper av uhederlige tjenestemenn, fortalte riksrevisor Charles Kichere på et pressemøte i hovedstaden Dodoma nylig.

Rapporten avdekker massive finansielle uregelmessigheter hos sentrale og lokale myndigheter. Ledende forretningsmenn og sentrale regjeringsinstitusjoner skal ha underslått millioner av dollar av skattebetalernes penger i suspekte transaksjoner i løpet av regnskapsåret 2019 - 2020, ifølge riksrevisjonens rapport.

President John Magufuli, som døde i mars, innførte strengere regler og prosedyrer for å utrydde korrupsjonen i Tanzania. Det har tydeligvis ikke vært nok: Rapporten viser til en rekke økonomiske misligheter der tjenestemenn skal ha omgått regler og prosedyrer for å kunne stjele fra offentlige midler.

I kjølvannet av rapportens avsløringer har president Samia Suluhu Hassan sparket sjefen for landets havnemyndigheter, Deusdedit Kakoko, etter at han i rapporten blir anklaget for korrupsjon. Etter at hun hadde mottatt kopier av rapporten sa Hassan at hun ville følge en tøff linje i kampen mot korrupsjon.

- Jeg vil gjerne forsikre dere om at jeg ville holde et meget fast grep om forvaltningen av offentlige midler, sa hun.

Anklager tidligere minister

Rapporten ber om etterforskning av hvordan 3,6 milliarder tanzanianske shilling (vel 13 millioner kroner) tilsynelatende kan ha forsvunnet hos havnemyndighetene, med Kakoko som sjef.

Ifølge rapporten skal tjenestemenn i departementet for turisme og naturressurser ha underslått offentlige midler i ulovlige utbetalinger, inkludert nesten 35 milliarder shilling (snaut 130 millioner kroner) fra innbetalte turismeavgifter. Tidligere turistminister Hamisi Kigwangalla anklages for å ha godkjent utbetalinger på flere milliarder shilling fra departementet og dets institusjoner i strid med gjeldende prosedyrer og uten tilstrekkelig dokumentasjon.

- Etter mitt syn har ministeren gitt direktiver som var i strid med loven om offentlige finanser, og i strid med de etiske retningslinjene for offentlige tjenester, sa riksrevisor Kichere.

Minister Kigwangalla erkjente sitt politiske ansvar, men nektet for personlig å ha tjent noe på plyndringen.

Rapporten viser at store deler av pengene var krevd inn utenom det offisielle innkrevingssystemet, en indikasjon på at systemet er porøst.

- Alle midler som innkreves utenom det offisielle systemet kan bli misbrukt av skruppelløse tjenestemenn, og det øker faren for korrupsjon, insisterte riksrevisoren.

Brukte gammel norsk rapport

Ifølge rapporten har det statlige kraftselskapet TANESCO unnlatt å gjennomføre en ny forundersøkelse - en feasibility-studie - for å vurdere om det planlagte kraftverket Mwalimu Nyerere Dam Power Project, med en prislapp på anslagsvis 17 milliarder kroner, er realistisk og gjennomførbart. Selskapet baserte seg i stedet på en forundersøkelse gjort av norske Norconsult på 1970-tallet. Ifølge rapporten var det så viktig å komme i gang med prosjektet raskt at tekniske faktorer om finansielle og miljømessige følger ikke ble tatt med i vurderingene.

Rapporten avdekker også at myndighetene rekrutterte flere hundre utenlandske arbeidere i samband med infrastrukturprosjekter. Disse arbeiderne ble rekruttert uten arbeidstillatelse.

Opposisjonspartiet ACT-Wazalendo ber presidenten etablere effektive kontrollsystemer for å stoppe uetisk praksis.

- Regjeringen mangler adekvat internkontroll for registrering og rapportering av inntekter og utgifter, sier Zitto Kabwe fra ACT-Wazalendo.

Powered by Labrador CMS