Etter at russiske styrker hadde trukket seg ut av byen Butsja ble det funnet flere titalls lik i gatene.

Store sivile tap – 11 millioner ukrainere er nå på flukt:

FN mener drapene på sivile i Butsja «reiser urovekkende spørsmål om krigsforbrytelser»

Nær 1500 sivile er dokumentert drept sidens Russlands invasjon av Ukraina, ifølge FN. – Vanskelig å se den militære konteksten når individer ligger på gata med en kule i hodet, sier Liz Throssell fra FNs Høykommissær for menneskerettigheter.

Publisert Oppdatert

Det var etter at russiske styrker hadde trukket seg ut av byen Butsja, at det ble funnet flere titalls lik i gatene i den lille byen nordvest for hovedstaden Kyiv. De fleste av de drepte så ut til å være sivile, og noen skal ha vært bakbundet og skutt på kloss hold.

FN har dokumentert 1480 sivile dødsfall så langt siden Russland invaderte Ukraina, men antallet drepte er med stor sannsynlighet langt, langt høyere.

Ordføreren i Butsja forteller til avisen Corriere della Sera at innbyggerne verken hadde tilgang til mat eller vann, og at alle som våget seg ut for å skaffe mat ble skutt.

– Russerne skjøt mot alt som rørte på seg, sier Anatolij Fedoruk til avisen.

Ukrainsk påtalemyndighet oppgir nå at de etterforsker 4684 saker hvor det er mistanke om at Russland har begått krigsforbrytelser. Ifølge Sky News kom offentliggjøringen etter at de grufulle bildene fra Butsja sjokkerte en hel verden.

Påtalemyndigheten sier også at 167 barn har dødd som følge av invasjonen.

Riksadvokat Iryna Venediktova beskriver småbyene rundt Kyiv, som inntil nylig var under russisk kontroll, som «en torturert region fra helvete».

FN: «Mulige krigsforbrytelser»

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, er også opprørt.

Hun sier bildene fra Butsja «reiser urovekkende spørsmål om mulige krigsforbrytelser». Russland avviser at russiske soldater drepte sivile i Butsja, men satellittbilder fra det amerikanske selskapet Maxar Technologies, tatt i midten av mars, viser at flere av likene lå der mens russiske styrker hadde kontrollen i byen, ifølge The New York Times.

FNs Høykommissær har ikke selv hatt etterforskere i Butsja, men etter Michelle Bachelets uttalelser understreket en talsperson for Høykommissærens kontor at overlagt drap på sivile i krig er brudd på folkeretten.

– Dette ser ut til å være direkte og målrettede drap på sivile. Man kan argumentere med at dette skjedde i en militær kontekst, for eksempel ved at en bygning ble truffet, men det er vanskelig å se den militære konteksten når individer ligger på gata med en kule i hodet eller har brannskader på kroppen, sier Liz Throssell til AFP.

Leger uten grenser: «Sykehus angrepet»

I tillegg til at et høyt antall sivile skal være drept etter Putins invasjon, har FN samlet inn opplysninger om at minst 2195 sivile er såret. Et sykehus i byen Mykolajiv skal eksempelvis ha blitt angrepet mens et team fra Leger Uten Grenser var på besøk.

Hjelpeorganisasjonens team på fire personer besøkte søndag et kreftsykehus da det ble hørt flere eksplosjoner, ifølge MSFs Ukraina-sjef, Michel-Olivier Lacharité.

Personalet søkte dekning og ingen ble såret, men «idet de dro fra området, så MSFs team sårede mennesker og minst ett lik», heter det i en uttalelse fra organisasjonen. Også det regionale barnesykehuset som ligger 300 meter unna, ble rammet av angrepet, ifølge den medisinske hjelpeorganisasjonen.

– Bombing av et så stort område innenfor et boligområde midt på ettermiddagen kan ikke unngå å føre til sivile tap, sier Lacharité i en uttalelse.

11 millioner på flukt

I tillegg til et drepte og sårede har Russlands brutale krigføring drevet 11 millioner mennesker på flukt, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR)

Oversikten fra FN-organisasjonen viser at 4,25 millioner mennesker har flyktet ut av landet siden starten på krigen, mens minst syv millioner er internt fordrevet.

Det betyr at over en firedel av landets befolkning er tvunget hjemmefra.

«Det er svært viktig at stridshandlingene opphører, så humanitær bistand kan nå fram til alle berørte» heter det i en uttalelse fra FNs migrasjonsorganisasjon IOM, som også påpeker at kvinner og barn utgjør om lag 90 prosent av de som har forlatt landet.

Brorparten av flyktningene – rundt 2,5 millioner mennesker – har tatt seg over grensen til Polen, hvor det allerede før krigen bodde rundt 1,5 millioner ukrainere. Også Romania, Moldova og Ungarn har tatt imot flere hundre tusen flyktninger fra Ukraina.

Powered by Labrador CMS